Traditionella datorrollspel där du styr en grupp äventyrare, och där strider handlar mer om strategi än snabba klick, har fått ett uppsving de senaste åren. Efter en lång period då vi fick sucka och se tillbaka på storheter som Baldur’s Gate 2 och Planescape: Torment har det kommit flera riktigt bra titlar som både följer det klassiska upplägger och bryter ny mark.

För Macspelare är en glad detalj att de flesta av dessa spel även fungerar på Mac OS. Här är tre av de bästa.

Pillars of Eternity

Pillars of Eternity

Kan sägas vara spelet som startade den nya vågen av ”neoklassiska” rollspel. Spelet har ett par år på nacken nu och en uppföljare är på väg, men om du inte har spelat det än är det klart värt några helger. Det närmaste en uppföljare till Baldur’s Gate du kan komma, och ett stort och djupt spel där du bland annat kan ta över och bygga upp en egen borg.


Tyranny

Tyranny

Från samma utvecklare som Pillars of Eternity, men ett väldigt annorlunda spel. I Tyranny har ondskan redan vunnit och världen har helt tagits över av mörkrets furste Kyros. Din roll som spelare handlar inte om att rädda världen, utan om vilka val du gör som en högt uppsatt officer i Kyros statsapparat.


Torment: Tides of Numenera

Torment: Tides of Numenera

Har kallats ”en spirituell uppföljare till Planescape: Torment”. Spelet har ett väldigt annorlunda karaktärs- och stridssystem än de mer eller mindre Dungeons & Dragons-baserade spelen som följer i Baldur’s Gates fotspår. Spelvärlden och systemet kommer från Monte Cooks Numenera. Inledningen kan vara lite trög, men när du väl kommer in i spelet har det en fascinerande berättelse och det är svårt att stänga av.

Alla tre spelen är med på Steams rea fram till 4 januari.