Avslöjandet att Apple väljer att förlänga batteritiden i äldre exemplar av Iphone genom att göra enheterna långsammare har lett till en lång rad stämningar mot företaget.

Nu väljer Apple att publicera ett öppet brev där man hävdar att syftet med förfarandet inte är att tvinga användarna att köpa nytt, utan att förhindra plötsliga och oväntade nedstängningar.

Läs också: Så kontrollerar du batterihälsan i dina Apple-prylar

– Vi vill inte att någon av våra kunder ska missa ett samtal, inte kunna fotografera eller att få någon annan del av sin Iphone-upplevelse störd om vi kan förhindra det, står det i brevet.

Den nya funktionen såg dagens ljus i IOS 10.2.1, en uppdatering som fick ett väldigt bra bemötande enligt Apple. I och med lanseringen av IOS 11.2 omfattas även Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Batteri

I syfte att bemöta den negativa publiciteten väljer nu Apple att vidta följande åtgärder:

  • En ny supportsida med information om batteri och prestanda har lagts upp på Apples webbplats.
  • Inom kort blir det även möjligt att på egen hand kontrollera batteriets status, detta tack vare en kommande uppdatering av IOS.
  • Från och med slutet av januari kommer priset på utbytesbatterier att sänkas rejält i hela världen, Sverige inkluderat. I Sverige kommer bytet kosta 295 kronor, ett pris som Apple bekräftat för MacWorld. Det är en sänkning med 510 kronor från tidigare 805 kronor. Det lägre priset gäller under år 2018. 

Analys: "Apple borde varit mer transparenta från början"