Blockerad startsida i Safari

Skadeprogram är ovanligt på Mac, men finns. Den vanligaste formen idag är olika varianter av falska antivirusprogram och städprogram som försöker lura dig att betala för något du inte alls behöver. Det kan handla om en webbplats som påstår att din Mac har drabbats av skadeprogram, och erbjuder sig att städa bort det.

En variant av detta kan låsa Safari så att du inte längre kan öppna webbläsaren som vanligt. Varje gång du öppnar den öppnas exempelvis en utskriftsdialog och visar ett meddelande med ett telefonnummer du ska ringa för att bli av med problemet. Klickar du avbryt eller skriver ut meddelandet öppnar dialogen omedelbart igen, så du hinner aldrig öppna en ny flik eller stänga den öppna.

Läs också! Allt om antivirus för Mac: Vilket är bästa valet (och behövs det ens?)

Fixa inställningarna

Så löser du problemet

Det här irriterande problemet kan du bli av med genom att manuellt redigera Safaris inställningsfiler, men det finns ett enklare sätt:

  1. Tvångsavsluta Safari genom att trycka alt-cmd-escape, markera Safari i listan och välja Tvångsavsluta.
  2. Stäng av internet, till exempel genom att stänga av wifi eller dra ur ethernetkabeln om du är ansluten med en sådan.
  3. Öppna Safari, som nu inte längre kan ladda sidan som förstör för dig.
  4. Stäng det öppna fönstret.
  5. Öppna Safaris inställningar, välj fliken Allmänt och töm innehållet i fältet Startsida.
  6. Slå på internet igen.
Låst startsida

Låsta inställningar

En annan variant av den här sortens irritationsprogram låser startsidan till en webbplats du inte alls vill besöka, och låser Safaris inställningar så att du inte längre kan ställa in startsida. I Allmänt-fliken i inställningarna ser du att nya fönster och flikar öppnas med startsidan, och en adress syns intill Startsida, men det går inte att ändra.

Det här beror med största sannolikhet på att du har lurats att installera en så kallad profil i Systeminställningar. Profiler används normalt för exempelvis datorer i organisationer med centralstyrning för att garantera att de anställda till exempel ansluter med vpn, bara kan ansluta till vissa nätverk, inte kan installera program, och så vidare. Men de kan också utnyttjas av skadeprogram och den här typen av irritationsprogram.

Lösningen är att öppna Systeminställningar -> Profiler och radera alla profiler som du inte själv vet att du har installerat och behöver (eller som kommer från din arbetsgivare om det är en jobbdator).

Om det inte finns en Profiler-panel i inställningarna har ditt problem med Safaris startsida någon annan orsak. I så fall kan du testa att starta datorn i säkert läge och starta om igen – en del användare har rapporterat att det låser upp Safaris inställningar.