2017 briserade en av Apples största skandaler. Under en längre tid hade användare klagat på att deras äldre Iphone-telefoner blev rejält mycket långsammare uppdatering av IOS, och det framkom att Apple sänkte hastigheten på telefoner vars batteri var försämrat.

Apple erkände, och förklarade att det gick ut på att hindra telefonerna från att plötsligt stängas av under tung belastning. Företaget fick välförtjänt kritik för att inte ha informerat bättre; många kunder hade redan köpt nya telefoner när ett enkelt batteribyte hade räckt för att återfå den gamla hastigheten.

Samuel Nyberg: "Apple borde varit mer transparenta från början"

Under hela 2018 gick det sedan att byta batteri i Iphone 6 eller senare till ett rabatterat pris, och Apple fullföljde ett löfte om att göra batteriets hälsa och effekt på prestandan tydligare. Sedan uppdateringen till IOS 11.3 har IOS en inbyggd funktion för att kontrollera batteriet i din Iphone eller Ipad.

Så gör du:

Batterihälsa

Öppna Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa. Här ser du två olika uppgifter:

Maximal kapacitet – här visas batteriets hälsa i procent jämfört med ett helt nytt batteri.

Kapacitet för toppbelastning – det här är inte en knapp, utan ytterligare information om batteriet visas under. Med ett hälsosamt batteri står det bara ”Ditt batteri stöder för närvarande normal toppbelastning”. Om batteriet har försämrats kan du istället få meddelande att telefonen oväntat har stängts av på grund av att batteriet inte kunde tillfredsställa strömbehovet. Du får då veta att prestandahantering har aktiverats, och en möjlighet att stänga av funktionen.

Väljer du att stänga av prestandahantering efter en oväntad avslutning kommer telefonen återgå till maximal prestanda, men om den börjar krascha igen på grund av att batteriet inte orkar med kommer prestandahantering automatiskt aktiveras igen.

Du kan också få ett meddelande att hälsan är kraftigt försämrad och en uppmaning att få det utbytt i en auktoriserad verkstad, och ett meddelanden om att batteriets äkthet inte kan intygas.

Coconut Battery

Skapa en historik över dina prylars batterihälsa

Har du en Mac och gillar att ha koll på saker kan vi rekommendera gratisprogrammet Coconut Battery, som ger en bra och enkel översikt över batteriet både i den Mac du kör det på, och anslutna IOS-prylar. Med en Plus-uppgradering för en hundralapp kan du även se status på IOS-enheter över wifi, och kan visa detaljerad information om alla enheter (till exempel i vilken fabrik din Iphone tillverkades).

Du kan dessutom spara en avläsning av en enhets batterihälsa, och kan på så sätt mäta hur hälsan försämras över tid. Om batteritiden känns ovanligt dålig kan du då se om det har skett en ovanligt snabb försämring av batteriets hälsa, eller om det bara är den vanliga gradvisa försämringen.

Läs också! Apple stäms av Iphone-ägare efter batteriavslöjandet

Coconut Battery historik
Spara regelbundet för att bygga upp statistik över hälsan i dina prylars batterier.

Klicka på plusknappen i IOS-fliken för att spara en läsning av batteriets hälsa. Välj History-fliken och sedan History Viewer for IOS Data. Öppna IOS-fliken i det nya fönstret som öppnas så kan du se alla dina sparade läsningar. Sortera på Device Name för att skilja på olika IOS-prylar du har använt. Du kan även klicka Save här för att spara läsningar.