Innan jul avslöjades nyheten att Apple medvetet sänker maxhastigheten på processorn i Iphone om batteriet har åldrats så mycket att det inte längre kan hålla en viss spänning under belastning.

Apple valde att göra detta då alternativet är att låta telefonerna riskera att plötsligt stängas av när belastningen blir för hög (något som också drabbade många Iphone 6S). Men kommunikationen med kunder har varit knapphändig och den allmänna uppfattningen i media har varit att Apple alltså sänker prestandan i äldre telefoner via en uppdatering av IOS.

Läs också! Efter batteriproblemen: Apple lovar billiga utbytesbatterier

Hur som helst – uppmärksamheten har satt fokus på ett ämne som är viktigt och centralt i våra moderna digitala liv: Batterierna som driver våra mobiler, laptops, smarta klockor och plattor.

Den som nu blivit mer intresserad av att hålla koll på batteriernas hälsa kan ha börjat rota i IOS inställningar, eller söka på App Store efter någon app som kan fixa det. Apple har utlovat en uppdatering i IOS som gör det lättare att hålla kolla på batterihälsan, men det kommer inte förrän tidigt 2018. Tills dess har ett bättre tips för den som har en Mac och en eller flera IOS-enheter.

Coconut Battery

Nämligen Coconut Battery, ett gratisprogram som ger en bra och enkel översikt över batteriet både i den Mac du kör det på, och anslutna IOS-prylar. Med en Plus-uppgradering för en hundralapp kan du även se status på IOS-enheter över wifi, och kan visa detaljerad information om alla enheter (till exempel i vilken fabrik din Iphone tillverkades).

Du kan dessutom spara en avläsning av en enhets batterihälsa, och kan på så sätt mäta hur hälsan försämras över tid. Om batteritiden känns ovanligt dålig kan du då se om det har skett en ovanligt snabb försämring av batteriets hälsa, eller om det bara är den vanliga gradvisa försämringen.

Läs också! Apple stäms av Iphone-ägare efter batteriavslöjandet

Coconut Battery historik
Spara regelbundet för att bygga upp statistik över hälsan i dina prylars batterier.