Så länge Iphone har funnits har det spekulerats och konspirerats om huruvida Apple medvetet saktar ned sina telefoner när de börjar bli något år gamla. Hittills har konsensus varit att det trots allt inte är särskilt sannolikt. Långsamma telefoner handlar snarare om att äldre processorer inte mäktar med nya, tyngre funktioner, vilket även oberoende tester (som detta) har pekat mot.

Men se vad fel vi alla hade! Efter de senaste dagarnas batteri-gate har vi tvingats justera den uppfattningen en del. Apple saktar visst ned äldre Iphone-modeller – men inte riktigt på det sätt vi hade kunnat tro.

Med flitiga användare, utvecklare och andra intresserade som inte tvekar när det kommer till att luska i oändliga rader kod efter nyheter att twittra om, kan vi i efterhand tycka att Apple redan från början borde varit mer transparenta i att berätta vad som faktiskt händer med äldre telefoner. Till slut lär sanningen ändå läcka ut.

Jo, din Iphone blir långsammare med tiden

För den som inte hängt med; Apple saktar alltså ned processorn i din gamla Iphone efter att den nått en viss tröskel av försämrad batterihälsa. När batteriet håller laddningen för dåligt, när batteriprocenten är för låg, eller när telefonen är för kall kommer din Iphones processor inte kunna köra i full fart. Det minskar strömförbrukningen och därmed risken för oavsiktliga avstängningar. Effekttopparna slätas ut och processorintensiva uppgifter tar därför längre tid.

Läs också: Därför dör ditt batteri i kylan (och så får du Iphone att överleva en svensk vinter)

Detta gäller Iphone 6, Iphone 6S, Iphone SE, och från och med IOS 11.2 även Iphone 7. Fler modeller kommer att få denna strypning i framtiden i takt med att nuvarande modeller åldras. Tanken är så klart att det inte ska märkas så mycket i dagligt användande, men med tanke på hur många högljudda klagomål vi hört den senaste tiden verkar det ändå inte ske helt smärtfritt.

Den smarta telefonens stora akilleshäl

Intentionen med det här är någonstans ändå bra. Faktiskt. Litiumjon-batterier är den största akilleshälen hos smarta telefoner och ett problem alla tillverkare dras med. Tills nästa stora framsteg inom batteritekniken kommer får vi leva med batterier som är betydligt sämre redan efter ett års användning.

Och visst är det bättre med en långsam telefon än en opålitlig telefon, som plötsligt stänger av sig mitt i en spelomgång eller när du startar en ny app? Det tycks i alla fall vara så Apple resonerar, och det är vi beredda att hålla med om. (En annan lösning hade varit att bygga in större batterier som håller kraften längre, vilket man slutligen börjat med i Iphone 7 och inte minst Iphone X).

Iphone 6S

Hade Apple istället hade varit mer öppna från början om vad det är som faktiskt händer hade vi säkerligen sluppit många gissningar och spekulationer om huruvida Apple slöar ned våra mobiler eller inte, och varför i så fall. Här hade Apple en chans att föregå ryktesspridningen, en möjlighet man missade.

Det är dock inte en helt lätt uppgift, det ska erkännas, att berätta för världens alla hundratals miljoner Iphone-användare varför deras telefoner plötsligt börjar kännas sega efter ett-två års användning,

Men det är inte heller lätt för en vanlig konsument att förstå vad som egentligen pågår bakom kulisserna. Om ens telefon känns olidligt långsam efter ett par år är det ju mer logiskt att köpa en ny telefon, snarare än ett nytt batteri, som Geekbench-skaparen John Poole klokt påpekat. Och fler sålda Iphone är såklart helt i linje med Apples egna intressen, vilket ger luft under vingarna åt teorier och myter.

För Mac OS är det här ingen hemlighet. Fenomenet att batteriprestanda påverkar prestandan överlag är känt sedan tidigare, så varför inte vara lika öppna med hur IOS fungerar? Apple hade kunnat berätta för sina användare, med en notis eller ett meddelande i systemet, att batteriet börjar bli gammalt och att det kan påverka telefonens prestanda.

För nog är det väl bättre att avslöja det själv och förklara vad intentionen är, snarare än att det ska omgärdas av spekulationer och rykten. Det insåg nog Apple till slut, och berättade under torsdagen vad det är man faktiskt gör med våra gamla Iphones.

Ärlighet varar längst. Ibland blir det en dyrköpt läxa, men den är lika sann för det.