Som bekant anklagas Apple för att dra ner prestandan på Iphone-enheter vars batterier börjar att bli slitna. Nu har företaget skrivit ett uttalande som sajten Techcrunch valt att publicera i sin helhet:

”Vårt mål är att leverera den bästa upplevelsen för konsumenter, vilket inkluderar generell prestanda och förlänga deras enheters livslängd. Litiumjon-batterier blir sämre på att nå uppsatta nivåer i kalla miljöer, har lägre batteriladdning medan de åldras, vilket kan resultera i att enheten oväntat stängs ner för att skydda komponenterna."

Läs mer: Därför dör ditt batteri i kylan (och så får du Iphone att överleva en svensk vinter)

"Förra året släppte vi en funktion för Iphone 6, Iphone 6s och Iphone SE för att plana ut de monumentala topparna enbart när det behövs för att hindra enheten från att oväntat stänga av sig i dessa miljöer. Vi har nu förlängt funktionen för Iphone 7 med IOS 11.2 och planerar att lägga till stöd för fler produkter i framtiden”

Med andra ord stämmer det att du får sämre prestanda ju äldre batteriet blir. Å andra sidan är Apples syfte att förlänga livslängden på produkter – inte att korta ner den.