En fotoskrivare i snudd på fickformat är ofta en rolig pryl att ha med sig på festen, resan, eller bara att ha hemma, speciellt i en digital tid när de flesta bilder blir kvar i mobilen. Lifeprint är en minifotoskrivare som ska ge lite liv till våra bilder. Den är inte mycket större än en extern 2,5-tums hårddisk och därmed väldigt lätt att ta med i en väska eller större jackficka.

Kommunikation sker över bluetooth till en tillhörande app på vår mobil. Skrivaren har ett inbyggt batteri som laddas upp via mikro-usb, och som går utmärkt att ladda via en powerbank om vi får slut på ström utan vägguttag i närheten. Det kan behövas eftersom en laddning bara räcker åt cirka 10-15 utskrifter.

Läs också! Miniskrivaren Prynt: Skriv ut semesterbilderna direkt från Iphone – och förvandla dem till ar-video

Lifeprint

Appen är rätt stökig och långsam, och inte särskilt väl anpassad till skärmen på Iphone X. Men det finns ändå en hel del bra information här, som möjlighet att se exakt batterinivå i skrivaren, uppdatera skrivarens programvara, se hur många bilder vi skrivit ut tidigare och liknande.

Här väljer vi såklart också vilka bilder vi vill skriva ut och vi kan även sätta bilderna i en utskriftskö. I appen finns ett Instagram-inspirerat socialt nätverk, men vi har svårt att tro att särskilt många skulle överge etablerade nätverk för detta. Särskilt intressant är det inte.

Lifeprint

AR ger liv åt bilderna

Den kanske mest intressanta med appen, förutom att skriva ut bilder då, är augmented reality-delen ("förstärkt verklighet" på svenska). Exempelvis gif:ar och live-foton från IOS kan skrivas ut och sedan ”skannas” med appen. Appen känner då igen bilden och visar en kort video till bilden. Bilderna rör plötsligt på sig, vilket är rätt underhållande och skänker lite Harry Potter-vibbar.

Även till bilder som inte från början är live-bilder kan vi länka en video som då börjar spelas så fort vi skannar bilden med appen. Också videor kan importeras och skrivas ut. Appen låter då oss välja en stillbild som vi skriver ut och originalvideon spelas när vi håller kameran över den utskrivna stillbilden.

Lifeprint

AR-delen av skrivaren är absolut ett roligt tillskott, men hur användbart det verkligen är låter vi vara osagt. Appen är inte jätterolig att använda, men vi måste använda den för att kunna kolla på våra AR-videor.

Bristande bildkvalitet

Inte heller bildkvaliteten är något att hänga i julgranen. Färgerna blir något helt annat än vad vi ser i mobilen (det ser snarast ut som att vi satt ett dåligt filter på bilderna). Kontrasterna är dåliga och någon vidare skärpa finns inte heller. En utskrift tar strax under en minut på sig att bli klar.

Med skrivaren följer tio zink-papper i storleken 2x3 tum. 30 nya papper med klister på baksidan kostar 249 kronor, ett 50-pack 349 kronor. Det ger en kostnad på runt 7-8 kronor per utskrift. Som med andra miniskrivare är det här alltså ett rätt dyrt nöje.

Läs också! Charmig miniskrivare med stort underhållningsvärde

Lifeprint

Omdöme

Lifeprint är bättre som underhållning på resan eller festen än vad den ger perfekta utskrifter. Den är lätt att ta med, lätt att ladda, lätt att använda och behöver bara nya papper ibland – inga påfyllningar av dyrt bläck. För perfekta fotoutskrifter få vi förlita oss på större doningar.

Fakta: Lifeprint 2x3 Hyperphoto Printer
Testad: December 2017. 
Funktion: Miniskrivare för IOS och Android.
Kommunikation: Bluetooth. 
Mått: 11,4 x 15,2 x 2,5 centimeter. 
Batteri: Uppladdningsbart via mikro-usb. Håller för 10-15 utskrifter. Full laddning på cirka en timme.
Fotopapper: Lifeprint 2x3 tum Hyperphoto zink-papper. 
Kantfria utskrifter: Ja.
Övrigt: MFI-certifierad.
Pris: 1 490 kronor hos Webhallen.

plus

Lätt att använda
Lätt att ta med
Relativt snabb

minus

Högt pris och dyra utskrifter
Dålig bildkvalitet
Appen ingen höjdare

Betyg: 3 av 5

Lifeprint Photo and Video Printer Pris vid test: 1490 kr.

Bästa pris just nu: 1190 kr