Nya Airpods lika omöjliga att laga som tidigare

Som brukligt med nya teknikprylar har företaget Ifixit redan hunnit plocka isär den andra generationen Airpods, något som man med många bilder redogör för här. På insidan är det mesta som förut, men i det nya laddskalet med trådlös laddning finns som förväntat en ny laddningsspole för den trådlösa laddningen.

Airpods 2 isärplockad
Foto: Ifixit

Ett par mindre förbättringar finns också. Ifixit noterar att gångjärnet på laddskalet har blivit lite kraftigare än tidigare och att kretskortet fått ett extra skydd mot vatten. Airpods marknadsförs inte som vattentåliga, men alla förbättringar på denna front är såklart välkomna.

Men isärplockningen visar också att Airpods är lika omöjliga att laga som tidigare, något som bland annat miljöorganisationer också varnade för när första generationen Airpods visades 2016.

Det betyder också att när batteriet är utslitet är Airpods i stort sett omöjliga att laga – slitet batteri betyder att vi behöver köpa nya Airpods. Den enda förmildrande omständigheten i sammanhanget torde vara att alla delar av Airpods kan köpas en och en, så om bara respektive hörlur har slitna batterier kan vi köpa bara dem. Ifixit ger trots det ett bottenbetyg för möjligheterna att laga Apples trådlösa hörlurar – 0 av 10.


Alla nyheter i nya Airpods

Apple släppte helt utan pompa och ståt en ny version av Airpods, den första uppdateringen av företagets populära och helt trådlösa hörlurar. Det är allt annat än någon jätteuppdatering. Det finns inte så många nya funktioner, och förutom en led-lampa som bytt plats är designen densamma.

Här är nyheterna:

  • Hej Siri. Nu kan vi säga Hej Siri rakt ut i luften för att aktivera röstassistenten, om vi har aktiverat funktionen. Vi lär dock kunna fortsätta göra som idag och även dubbeltrycka på ena hörluren om vi vill det.
  • Bättre batteritid. Vid telefonsamtal utlovas nu tre timmars samtalstid mot tidigare två timmar.
  • Ett nytt H1-chip. Detta ska möjliggöra Hej Siri-funktionaliteten, ge bättre batteritid vid telefonsamtal, samt låta oss växla parkopplingen mellan olika enheter (exempelvis att byta från en Iphone till en Mac) snabbare än tidigare. Dessutom är latensen 30 procent lägre än tidigare, så i snabba spel eller om vi använder hörlurarna för att redigera video bör fördröjningen vara lägre än idag.
  • Högre prislapp. Andra generationen Airpods har ett rekommenderat pris från Apple som är 200 kronor högre än tidigare.

Bättre batteritid – eller?

Batteritiden i nya Airpods ska som sämst vara oförändrad, som bäst 50 procent bättre. Samtalstiden har förbättrats med en timme tack vare H1-chipet, enligt Apple.

Batteriförbrukningen är högre vid telefonsamtal, bland annat för att vi då också använder Airpods inbyggda mikrofoner, så det är glädjande att detta fått en betydande förbättring. Batteritiden för musik- och poddlyssnande ska dock vara som tidigare: fem timmar på en laddning och totalt 24 timmar med batteriet i laddningsskalet.

På vissa håll på Apples webbplats kan vi dock läsa att batteritiden vid musiklyssning anges till ”mer än fem timmar”, på andra håll till bara fem timmar. Apple har inte annonserat någon förbättring av batteritiden på denna front, men kanske kan vi se en liten förbättring även här. Vi behöver dock testa lurarna först för att kunna säkerställa någon eventuell förändring.


Airpods 2

Trådlöst laddningskal till alla

Trådlös laddning har äntligen kommit till Airpods – goda nyheter för den som har investerat i en eller flera laddplattor att ladda sin Iphone och kanske andra prylar med. Nu kan även Airpods laddas utan sladd.

För det krävs alltså det nya laddningskalet för trådlös laddning. Det stödjer qi-standarden, så precis som med Iphone bör alla qi-laddare fungera utan problem. Det trådlösa skalet har fortfarande en lightning-port så vi kan ladda via sladd om vi vill det. Här finns också en led-indikator på utsidan för att visa att det laddar när det läggs på en laddplatta.

Vi behöver dock inte köpa nya Airpods för att dra nytta av detta. Det trådlösa laddningsskalet säljs separat, om än för 995 kronor. Skalet fungerar också med första generationen Airpods.


Lasergravyr

Precis som med Apple Pencil kan vi numera lägga till en personlig lasergravyr vid beställning från Airpods. Det kostar inget extra, men räkna med att hörlurarna får sämre andrahandsvärde om du vill sälja dem någon gång.

Airpods 2

Tyvärr verkar listan på nyheter ta slut där. Vi har ingen information om att exempelvis ljudet har förbättrats. Det mattare plastmaterial som finns på Apple Pencil numera, och som enligt vissa rykten kan ha varit på väg till Airpods för att ge lite mer friktion och bättre grepp ser av bilderna att döma inte ut att finnas här.


Airpods 2

Värt att uppgradera?

För den som funderat på att köpa sina första Airpods med ännu inte slagit till är det onekligen ett bra tillfälle att göra det nu. Har man däremot Airpods redan idag är anledningarna färre att uppgradera. Att lägga 2 000 kronor på nya hörlurar vartannat år är kanske inte heller något som lockar.

Samtidigt har hörlurarna flera förbättringar, som Hej Siri, bättre samtalstid, snabbare parkoppling och lägre fördröjning. Många användare som var tidiga med Airpods har säkert också märkt att batteritiden försämrats efter runt två års användande.

Då kan ett nyköp säkert vara lockande, då nya Airpods bör ge en märkbar förbättring. Dels såklart för att vi får nya, fräscha batterier i vardera hörlur samt i laddningsskalet. Dels för att H1-chipet bör ge bättre batteritid vid samtal.


Svenska priser:

  • Airpods (andra generationen): 1 995 kronor hos Apple.
  • Airpods (andra generationen) med trådlös laddningsskal: 2 495 kronor hos Apple..
  • Separat trådlöst laddningskal: 995 kronor hos Apple.