Testad produkt: Airpods 2.
Pris: Från 1 889 kronor hos Prisjakt. 2 360 kronor med trådlöst laddningsskal. 990 kronor för enbart trådlöst laddningsskal hos Netonnet.

När Airpods först lanserades 2016 var folk väldigt skeptiska. Apple ville alltså att vi skulle betala 1 800 kronor för Earpods med kapad sladd? Och så skulle vi gå runt med två vita pinnar utstickandes från öronen? Med ett skal som ser ut som en förpackning tandtråd?

Men sedan blev alla som faktiskt använt hörlurarna totalt förälskade. Smärtfri parkoppling, auto-paus, fjäderlätta och med stabil uppkoppling – plötsligt hade Apple nästan eliminerat alla nackdelar med bluetooth-hörlurar. Det var inte så konstigt att Airpods flög från butikshyllorna, och under första halvåret på marknaden alltid hade sex veckor lång leveranstid.

Missa inte! Test: Airbuddy ger smarta Airpods-kontroller på Mac

Test Airpods 2

En mild uppdatering

Så vad göra för att förlänga livet på en omedelbar succé som denna? Det återstår faktiskt att se. Apples nya Airpods är egentligen inte några Airpods 2, eller Airpods X, eller något i den stilen. Här finns inga revolutionerande nya funktioner eller ens en ny design. Men det är fortfarande de bästa trådlösa hörlurar som finns att få tag på, i alla fall om du redan är investerad i Apple-ekosystemet.

Andra generationen Airpods är de enda Airpods som går att köpa. Det finns ingen äldre version till nedsatt pris. Airpods kallas just bara Airpods, inte Airpods 2. På vissa håll där en distinktion mot den äldre modellen är nödvändig kallas de nya bara "Airpods (andra generationen)".

Vi ska alltså inte förvänta oss en helt ny serie hörlurar, utan en mildare förbättring. Andra generationen Airpods har samma utseende, samma form, samma storlek – och samma högblanka, vita plast. Vi får också samma genvägar finns kvar på vardera hörlur: Tryck till bestämt ett par gånger för att spela nästa låt, pausa, eller aktivera Siri – vilken av inställningarna kan vi bestämma själva.

I princip det enda som förändrats till det yttre är en led-indikator på framsidan för att visa att laddning är igång, men det gäller bara på det trådlösa laddningsskalet.

Test Airpods 2
Knappen för att parkoppla en ny enhet samt återställa har flyttats upp på skalet med trådlös laddning. Laddningsspolen ligger runt knappen på insidan.

Till och med batteritiden på fem timmar är densamma, i alla fall när vi lyssnar på musik. Samtidigt håller batteriskalet för ungefär fyra uppladdningar från nästan urladdade hörlurar. Även ljudkvaliteten är densamma. Allså lite bättre än Earpods, men sämre än de flesta trådbundna hörlurar för samma pris.


Test Airpods 2

H1-chipet: Snabbare synk och Siri utan händer

Andra generationen Airpods må se ut och låta likadant som tidigare modeller, men på insidan har mer hänt. W1-chipet har bytts mot ett H1-chip speciellt framtaget för just hörlurar, och som ska ge högre effektivitet.

En (för Airpods) helt ny funktion som möjliggörs av H1 är Hej Siri; alltså möjligheten att starta röstassistenten genom att bara säga Hej Siri (vi kan fortfarande dubbeltrycka på hörluren). Det fungerar rätt bra, även på en relativt högljudd gata utomhus. Om du lyssnar på något tystas ljudet sekunden efter vi sagt Hej Siri, men vi behöver inte vänta på det för att säga vårt kommando. Precis som på Iphone fungerar det bäst om vi säger hela kommandot på en gång, utan paus efter Hej Siri.

Medan aktiveringen fungerar bra, behöver själva Siri fortfarande bli bättre. Särskilt på Airpods saknar vi ett bättre sätt att integrera musiktjänster från tredje part lika bra som vi kan använda Apple Music. Trots det uppskattar vi Hej Siri i Airpods som allra mest när vi har händerna upptagna med annat; på gymmet, medan vi lagar mat, med tjocka vinterhandskar på händerna, och så vidare.

H1-chipet möjliggör några andra förbättringar också. Som att göra hela upplevelsen av Airpods lite snabbare, med lite mindre tid då vi stirrar på den snurrande indikatorn. Nu kan vi byta Airpods från en enhet till en annan 50 procent snabbare än tidigare. Samtidigt får vi också upp till 30 procent mindre latens, så vid snabba spel hänger ljudet med bättre.

I praktiken är det dock ingen jätteskillnad. Om det tidigare tog fyra, fem sekunder att byta kopplingen från exempelvis Iphone till Mac tar det nu två, tre sekunder. En förbättring, men enbart detta är ingen anledning att rusa efter nya Airpods. Gällande latensen är skillnaden ännu mindre, nästan svår att märka. För bästa ljud vid spel är det fortfarande bättre att använda hörlurar med sladd.

Just det, batteritiden har blivit bättre vid telefonsamtal vilket vi helt klart kommer märka om vi ofta sitter i långa telefonsamtal eller möten. Från två till tre timmar betyder färre gånger som vi behöver ladda ena hörluren under samtalet, för att sedan ladda den andra, och en stund senare ha ljud i båda öronen igen.


Test Airpods 2

Trådlös laddning – om du betalar extra

Tillsammans med uppfräschade Airpods presenterade Apple även något vi faktiskt sett tidigare, redan 2017 när Airpower först visades upp: ett nytt skal till Airpods som möjliggör trådlös laddning. Skalet använder den vanliga qi-standarden, så vi kan ladda precis från i stort sett vilken trådlös laddare som helst. Det vanliga uttaget för sladdladdning finns också kvar.

Men det kostar extra. Airpods med skalet för trådlös laddning har nu hoppat upp en bra bit över 2 000 kronor, närmare bestämt 2 495 kronor. Klarar vi oss utan det kostar Airpods numera 1 995 kronor i Sverige, 200 kronor mer än förra modellen men det är snarare en justering för dollarpriset än något annat. I USA kostar Airpods 159 dollar som tidigare.

För den som redan är van att ladda sin Iphone trådlöst är trådlös Airpods-laddning välkommet. För andra är det bra att veta att det är precis ingen skillnad mellan modellerna förutom just den trådlösa laddningen.

Bra att veta är också att det kan bli svårt att ladda Airpods trådlöst på stående laddare. På liggande laddare fungerar det bättre. Dessutom går laddningen ganska långsamt, effekten är bara fem watt.

Omdöme

Bra köpVärldens kanske mest populära trådlösa hörlurar har blivit lite, lite bättre. Den som köper Airpods för första gången kommer bli nöjd, så länge de passar öronen. Andra generationen Airpods är ett bra köp, men inte en bra uppgradering. Har du redan Airpods som fungerar bra finns ingen anledning att rusa efter dessa.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Fakta: Airpods (andra generationen)

Testad: April 2019.
Funktion: Trådlösa ”true wireless” hörlurar från Apple.
Mer information: Apple.
Rek. pris: 1 995 kronor hos Apple. 2 495 kronor med trådlöst laddningsskal. 995 kronor för enbart trådlöst laddningsskal.
Pris: Från 1 889 kronor hos Prisjakt. 2 360 kronor med trådlöst laddningsskal. 990 kronor för enbart trådlöst laddningsskal hos Netonnet.

plus

Hej Siri är användbart när händerna är fulla.
Möjlighet till trådlös laddning.
Perfekt komfort, lätta att använda.
Bättre batteritid.

minus

Ljudet är godkänt, inte mer.
De bästa funktionerna fungerar bara med Apple-prylar.
200 kronor högre pris i Sverige.
Siri har bristfälligt stöd för Spotify.

Betyg: 5 av 5