Testad produkt: Airpods 2
Pris: 1 990 kronor hos CDON. 2 479 kronor hos Conrad inkl. trådlöst laddningsskal.

Airpods är på god väg att bli en ikonisk Apple-produkt. Det är en total succé som vi ser i folks öron precis överallt, och som på klassiskt Apple-manér märker ut Apple-användare ur mängden. Lite som Apples vita hörlurar gjorde Ipod-användare synliga under 00-talet.

Airpods är tillsammans med Apple Watch bland de större försäljningssuccéerna för Apple på senare år och bjuder på sätt och vis på fler spännande nyheter än företagets viktigaste produkt, Iphone.

Men är det ett bra köp? Denna andra generation Airpods har fått ett något högre pris i Sverige, med några välkomna men inte direkt revolutionerande nyheter.

Vi har använt Airpods 2 – eller ”Airpods (andra generationen)” som de egentligen heter – i stort sett dagligen i mer än en månad och nu hunnit samla våra intryck lite mer. Här är varför de är värda att uppgradera till – och varför inte.


Långtidstest Airpods 2

Varför du bör uppgradera

 • Nyheten Hej Siri är användbart på riktigt när vi har händerna fulla med matkassar, disk eller matlagning. Vi lever i en tid där internet alltså inte är mer än ett par sekunder bort och direkt i dina öron. Visst kunde Siri vara bättre, men för att starta en podd eller skicka ett meddelande utan att röra mobilen är det klart användbart.
   
 • Om du stört dig på att din Iphone laddar trådlöst medan du fortfarande har med dig en sladd till Airpods är det nya trådlösa skalet ett givet köp.
   
 • Samtalstiden är märkbart bättre än tidigare. 50 procent mer batteritid betyder en timme extra i praktiken, och under ett långt samtal eller möte kan det vara skillnaden mellan att behöva göra den klassiska växlingen; ladda en podd åt gången medan samtalet fortsätter i bara ena örat.
   
 • Om batteritiden börjat sina i dina gamla hörlurar kommer du bli mer än nöjd med de nya. Dels för att batterierna såklart är nya och fräscha, dels för att samtalstiden förbättrats nämnvärt.

Långtidstest Airpods 2

Varför du inte bör uppgradera

 • En av de viktigaste funktionerna med hörlurar – ljudkvaliteten – har inte förändrats över huvud taget. Vare sig till det bättre eller sämre.
   
 • Designen är densamma. Vilket betyder samma ”one size fits all”-tänk. Inte heller någon brusreducering finns här, eller officiellt klassad vattentätning.
   
 • Den snabbare parkopplingen som hör till en av nyheterna märker vi faktiskt inte av. 20-30 procent på något som tar ett par sekunder märks inte mycket, knappt alls, när vi byter parkopplingen mellan exempelvis en Iphone och en Mac.
   
 • Större nyheter runt hörnet. Idoga rykten hävdar att Apple har flera Airpods-nyheter på gång, kanske redan så tidigt som hösten 2019. Det gör det lite svårare att känna sig exalterad över dagens modell, speciellt om vi redan är osäkra på om det är värt uppgraderingen.

Ärligt talat, har du redan ett par Airpods som fungerar bra är denna andra generation egentligen inget du behöver såvida du inte alltid stört dig på den trådlösa laddningen, men det kan vi enkelt lösa med att bara köpa ett trådlöst laddningsskal.


Har du inte haft Airpods tidigare…

...men gärna njuter av trådlös frihet, längtar efter att slippa fastna i saker hela tiden, och vill kunna sköta disken eller matlagningen utan att vara fastknuten i en Iphone eller Ipad för musiklyssning eller för att kolla ikapp en serie, är det ett alldeles utmärkt tillfälle att köpa nya Airpods nu. Även om det råkar finnas nyheter runt hörnet. Vi kan alltid vänta för länge.

Så länge de passar dina öron lör du inte ångra dig i första taget. Även om fortfarande rör sig om samma design i grunden är det svårt att tänka sig bekvämare och mer lätt använda helt trådlösa hörlurar, med den snabba parkopplingen till Iphone, batteristatus direkt på hemskärmen och så vidare.

Läs också! Nya Airpods är bättre, men vi väntar fortfarande på dessa tre nyheter


Ett mycket kort svar på frågan

För att väldigt simpelt sammanfatta frågan om det är värt att uppgradera:

Om du redan har fungerande Airpods: Nej.

Om du inte har Airpods: Ja, det är ett bra tillfälle att slå till.