Senaste uppdateringen (2018-12-05): 

Airpods 2 kan få bättre passform och nya sensorer

Nya rykten om nästa generation Airpods har tidigare hävdat att vi kan få se en helt ny design på hörlurarna till år 2020. Nu skvallrar ett nytt patent om vad Apple kan ha i åtanke för denna nya design, skriver 9to5mac.

Ett Apple-patent som godkändes under tisdagen visar en ny typ av hörlur med åtminstone en biometrisk sensor och en ring i en typ av skummaterial som expanderar i örat för en bättre passform. Vad den biometriska sensorn gör är oklart, men det skulle kunna röra sig om en vanlig pulsmätare.

Sensorerna kan också användas för att avgöra i vilket öra hörluren sitter, och därmed anpassa ljudbilden bättre. Kanske kan några av de här idéerna hitta till en framtida ”Airpods 2”.


Uppdatering (2018-12-03):

Nya Airpods 2 år 2020?

Airpods har (än så länge) blivit helt utan några nyheter år 2018, men 2019 kan det laddningsskal som Apple redan visat upp slutligen lanseras. Detta enligt uppgifter från analytikern Ming Chi Kuo som 9to5mac skrivit om. Laddningsskalet visades upp i samband med att Apple visade upp laddplattan Airpower, men den senare har ännu inte lanserats. Laddningsskalet möjliggör trådlös laddning, men några andra nyheter nämns inte.

2020 kan det däremot hända mer. Samma analytiker tror att Apple planerar att lansera en helt ny modell av de populära trådlösa hörlurarna då, med följande nyheter:

  • ”Helt ny design.”
  • Uppgraderad bluetooth. 
  • Uppgraderade interna komponenter, som ska vara 60 procent dyrare att tillverka än idag. 
  • Ny typ av gångjärn på laddningsskalet, som en del av en ny design. 

Tidigare rykten har också talat om bättre ljudisolering, stöd för ”Hej Siri” och bättre motståndskraft mot svett och väta.

Airpods har, trots initiala förlöjliganden och skämt om hur laddningskalet ser ut som ett paket tandtråd kommit att bli en monumental succé. Kuo bedömer att Apple kommer öka sin försäljning av hörlurarna från uppskattade 16 miljoner år 2017 till över 100 miljoner exemplar år 2021 – något som också får Kuo att kalla Airpods för Apple mest populära tillbehör någonsin.

Kuo bedömer att Iphone-användare är mer benägna att köpa Airpods än att uppgradera sin Iphone, något som gör hörlurarna extra viktiga för Apple i en tid då folk ser ut att behålla sina smarta telefoner allt längre.


Uppdatering (2018-11-06):

Nya Airpods dyker upp i bluetooth-databas

På Apples oktober-event var några Airpods-nyheter helt frånvarande, men det är inte omöjligt att vi ändå får se en ny modell innan året är slut. Nya Airpods dök nämligen upp i Bluetooth Special Interest Groups databas den 1 november. Det upptäckte Mysmartprice.

De nya hörlurarna kallas A2031 respektive A2032, vilket verkar syfta på vänster och höger hörlur. Den nya Airpods-modellen kallas även REV 1.1, vilket antyder att det skulle kunna röra sig om en mindre uppdatering snarare än en helt ny modell. Dagens modell kallas REV 1.0.

Några fler detaljer avslöjar inte databasen, men kanske kan det här vara den Airpods-modell med "Hej Siri"-stöd som Apples ryktats släppa. Vi väntar också på ett nytt trådlöst laddningskal till Airpods, som gissningsvis lanseras när (om) Airpower kommer.


Så trovärdiga är alla rykten

Airpods lanserades i samma veva som Iphone förlorade hörlursuttaget år 2016 med Iphone 7. Och även om de så kallade true wireless-lurarna (det vill säga helt utan sladdar, även mellan lurarna) hånades av många i början har de senare blivit omåttligt populära.

Det finns en rimlig chans att vi får se Airpods 2 innan 2018 är slut. Hörlurarna är en av Apples absolut populäraste produkter, och Apple borde vara angelägna om att uppdatera modellen efter snart två år på marknaden utan några nyheter.

Airpower
Airpower

Trådlös laddning för hörlurarna

Det här är en egentligen ganska enkel logik. Om Apple börjar sälja sin kraftigt försenade laddplatta Airpower lär företaget också börja sälja det trådlösa laddningskal som vi vet ska komma. Det ska göra att vi kan ladda Airpods genom att helt enkelt lägga laddningskalet på Airpower eller annan valfri trådlös Qi-laddningsplatta med det nya laddningsskalet.

Airpods
Minimala skillnader, men det trådlösa laddningsskalet till höger ska ha en liten lampa på framsidan som visar när skalet laddas.

Om laddningsskalet kommer följa med nya modeller av Airpods eller om det måste köpas till i efterhand låter vi dock vara osagt. De som redan i dag har Airpods lär kunna köpa ett nytt trådlöst laddningsskal för runt 700 kronor om de vill det, men om trådlösa skalet blir det nya standardskalet är oklart.

Hur troligt? Mycket troligt. Trådlös laddning för Airpods är redan bekräftad, frågan är bara om vi får se det redan på onsdag eller vänta ett tag till.


Hej Siri, nytt W2-chip – och bättre batteritid?

Det är inte omöjligt att vi får se nästa generation Airpods redan på onsdagens event. Några större designförändringar eller något dramatiskt nytänk förväntar vi oss inte. Desto mer lär dock hända när det kommer till funktioner och tekniska specifikationer.

En av de funktioner vi väntas få se i Airpods 2 är möjligheten till ”Hej Siri.” Det vill säga, istället för att ”dubbel-nudda” på ena hörluren kan vi säga Hej Siri rakt ut i luften och Siri svarar oss från Airpods (förutsatt att de sitter i öronen då).

Det lär kunna möjliggöras av att Airpods får ett uppgraderat W-chip, det vill säga det chip som hanterar den trådlösa kommunikationen över bluetooth till mobilen (och wifi för Apple Watch). Troligen får Airpods 2 samma W2-chip som redan sitter i Apple Watch Series 3, om inte Apple har ett nytt W3-chip redo för Airpods.

W2-chipet ger möjlighet till hela 85 procent snabbare wifi (mest relevant för Apple Watch) och 50 procent mer energieffektiv wifi- och bluetooth-kommunikation jämfört med W1, som sitter i dagens Airpods. Ett strömsnålare W2-chip skulle därmed kunna betyda att vi får något bättre batteritid i nästa modell av Airpods – om inte all denna energivinst går åt till att driva Hej Siri, som måste lyssna efter vårt kommando hela tiden.

Hur troligt? Mycket troligt. Apple lär vilja ta "Hej Siri" även till Airpods då det kommer till allt fler av företagets andra produkter. Frågan är när det sker.


Vattentålighet – och kanske brusreducering

Airpods 2 ryktas även få något bättre vattentålighet i nästa större uppdatering. Inte så att vi ska kunna sänka ned hörlurarna i vatten eller simma med dem i öronen, men i alla fall så att de ska tåla både svett och regn bättre.

Vissa uppgifter har talat om att Airpods 2 även kommer få en typ av passiv brusreducering. Det kan vara så att de (gissningsvis silikon-)komponenter som hjälper till med vattentätningen också kan minska omgivningens brus en aning. För Apple-hörlurar med rejäl brusreducering får vi vänta till företaget lanserar sina påstådda over ear-lurar.

Läs mer! Uppgifter: Apple ska utmana Bose med nya brusreducerande lurar

Uppgifterna går dock isär om när vi kan tänkas få se dessa förbättringar i vattentäthet. Uppgifter från tidigare under året har hävdat att Hej Siri-stöd kan komma redan 2018 (förslagsvis på onsdagens event), medan vi kan få vänta längre – ända till 2019 – innan vi får se vattentålighet i lurarna.

I våra öron låter det dock otroligt att Apple sprider ut nyheterna på detta sätt. Istället lär vi få se alla dessa nyheter i en uppdatering kallad Airpods 2, eller så nöjer sig Apple med att lansera ett trådlöst laddningsskal som tillbehör till Airpods i samma veva som Airpower lanseras nu i september. I så fall dröjer Airpods 2 till någon gång under 2019.

Hur troligt? Medel. Ryktena om brusreducering har spretat, men det är troligt att Apple hela tiden försöker förbättra tåligheten mot vatten och svett. Det kan också bli tal om en förbättring som införs obemärkt, utan att Apple försöker lansera lurarna som just vattentäta.


Pris – räkna inte med rea

Analytiker har hävdat att Apple har ovanligt låga marginaler på Airpods, så att vi får se ett lägre pris och samtidigt fler funktioner i nya Airpods är inte troligt. Priset lär ligga kvar på dagens 1 795 kronor, möjligen högre om vi också vill ha ett trådlöst laddningsskal.

Hur troligt? Medel. Vi förväntar oss inte några större justeringar prismässigt, vare sig upp eller ned, med reservation för det där trådlösa laddningsskalet.


Airpods
Foto: Adam Patrick Murray/IDG

Lanseringsdatum – då får vi se Airpods 2

Airpods är till stor del ett tillbehör för Iphone, så det är inte orimligt att vi får se en ny genration av de trådlösa hörlurarna på Apples september-event den 12 september, där ju Iphone spelar huvudrollen. Efter två år med samma modell börjar det bli dags för en ny modell. Ming-Chi Kuo hävdade så sent som under måndagen att Apple mycket riktigt har en uppdatering för Airpods, men att de inte ska skeppas förrän i slutet av året. Kanske får vi ändå se hörlurarna på Apples september-event, men med en senare lansering.

Men som tidigare nämnt: Om Apple inte har Airpods 2 redo för lansering redan denna höst lär vi ändå inte bli helt utan nyheter. Rykten pekar mot att Apple till slut är redo att lansera Airpower, som kan ladda både Iphone och Apple Watch samtidigt. I samband med detta lär Apple vilja släppa sitt trådlösa laddningsskal för Airpods som ett tillbehör.

Hur troligt? Mycket troligt. Att Apple vill visa upp nya Airpods tillsammans med nya Iphone-modeller är troligt, men vi kan som sagt få vänta ett tag innan de faktiskt går att köpa i handeln.

Apple AirPods Pris vid test: 1590 kr.

Bästa pris just nu: 1599 kr