Koogeek Smart Light Bulb är en smart färg-lampa med E27-sockel som kopplas upp till hemmets wifi, och integreras med Homekit. Köper vi den från Amazon landar priset på cirka 300 kronor för en lampa, vilket gör det till en relativt billig färglampa. I Sverige kan lampan köpas från Coolstuff för 599 kronor.

Själva lampan är rätt snygg i en aluminiumhärmande silverfärgad plast, men det spelar ju egentligen mindre roll eftersom den i de flesta fall göms bakom en lampskärm. Som de flesta smartlampor är det dock en rätt stor lampa, 13,8 centimeter på höjden inklusive sockel.

Missa inte! Ikea Trådfri: Vi testar Ikeas smarta belysning – nu med stöd för Homekit

Färgtermperaturen kan justeras mellan 2 700 och 6 000 kelvin så de varmaste vita färgerna blir inte riktigt lika hemtrevligt mysiga som Ikea Trådfris varmaste färger (som går ned till 2 200 Kelvin). Här finns å andra sidan 16 miljoner olika färger att experimentera fram en favoritstämning med.

Lampan lyser med som mest åtta watt och 500 lumen, vilket kan vara tillräckligt beroende på var den ska placeras. Philips motsvarande färgade Hue-lampa med E27-sockel kan dock lysa upp till 800 lumen.

Koogeek Smart Light Bulb

Enkel installation utan gateway

Mest anmärkningsvärt är dock att lampan inte behöver en egen gateway för att styras över hemmanätet. Lampan kommunicerar med omvärlden med ett eget wifi-chip istället. Det gör lampan superenkel att installera. Vi skruvar helt enkelt bara i den i vår armatur, slår på strömbrytaren, skannar Homekit-koden, väntar en minut och så är vi klara.

Det tar på sin höjd fem minuter, och är betydligt enklare än att som med andra belysningssystem först koppla in en gateway, aktivera lampan och sedan para tillbehör, fjärrkontroller och liknande.

Koogeek Smart Light Bulb
Koogeek-appen ger lite mer kontroll över nyans och mättnad än IOS Hem-app.

Vi ställer in lampan första gången med hjälp av appen Koogeek Home, men efter det använder vi helst IOS Hem-app som är betydligt trevligare. Även från Hem-appen får vi full kontroll över ljusstyrka, färger, scener och schemaläggning. Det finns dock inga möjligheter att synkronisera färg med musik eller film, som med Philips Hue.

Även automatiseringar och fjärrstyrning av lampan när vi inte är hemma fungerar om vi använder en Apple TV eller Ipad som hemmahubb. Så långt kan vi alltså inte se några större nackdelar med att sakna en gateway. Varje lampa blir visserligen lite dyrare när den måste ha mer teknik inbyggd men priset är ändå inte avskräckande högt.

Koogeek Smart Light Bulb
Med Siri kan vi höja och sänka ljusstyrka samt justera färg.

Någon enstaka gång får vi problem med att få automatiseringar att fungera. Homekit tappar helt enkelt kontakten med lampan. Båda gångerna löser vi problemet genom en simpel omstart med ett tryck på armaturens strömbrytare.

Missa inte! Koogeek Smart Plug: Prisvärd men klumpig Homekit-plugg

Begränsat system

Men systemet är också rätt begränsat. Kanske bör vi inte ens kallade det ett system, det här är bara en enstaka smartlampa utan större möjligheter till utbyggnad. Det finns inga fjärrkontroller att montera på väggen, ingen dimmer att köpa till och inga andra lamp-typer än just denna E27-lampa. Det bör också tilläggas att lampan än så länge inte fungerar med Android, så de hushåll som använder både Android och IOS får problem.

Koogeeks smarta lampa är ett bra val för den som bara vill ha en eller ett par uppkopplade lampor, som dessutom kan lysa i olika färger. I det fallet är det här den kanske mest lättanvända lösningen just nu, då installationen utan vare sig gateway eller fjärrkontroller är väldigt simpel. Men många som börjar med smarta lampor får mersmak och vill fortsätta bygga ut sitt system. Då stöter vi snart på problem med Koogeek Smart Light Bulb. Det är kort sagt inte ett komplett belysningssystem, utan bara en smart lampa.

För de flesta är det nog därför bättre att redan från början satsa på ett komplett och utbyggbart belysningssystem, exempelvis Ikea Trådfri eller Philips Hue, som båda har Homekit-kompatibilitet numera.

Samtidigt är det inget som egentligen hindrar oss från att integrera lampan i ett befintligt system, om vi använder Homekit. Har vi redan Ikea Trådfri och inte orkar vänta på att Ikea börjar sälja sina egna färglampor i fler varuhus kan någon enstaka Koogeek-lampa vara ett bra alternativ. Homekit ökar användbarheten för lampan, och i Hem-appen kan vi enkelt integrera lampan i andra ljusscheman eller automatiseringar.

Koogeek Smart Light Bulb

Omdöme

Koogeek Smart Light Bulb är det kanske enklaste sättet att börja med smarta lampor. Installationen är busenkel och att lampan är Homekit-kompatibel är en stor fördel. Möjligheterna att bygga ut systemet med fler Koogeek-lampor och tillbehör är dock obefintlig.


Fakta: Koogeek LB1 Smart Light Bulb
Testad: December 2017. 
Funktion: Uppkopplad lampa med justerbar färg och färgtemperatur. Homekit-kompatibel.
Lamptyp: Led-lampa med E27-sockel. 8 watt, 500 lumen. 16 miljoner färger. Justerbar färgtemperatur mellan 2 700 till 6 000 kelvin.
Kommunikation: Wifi 802.11b/g/n. Enbart 2,4 GHz.
Livstid: 25 000 timmar enligt tillverkare (23 år vid tre timmars daglig användning).
Höjd: 13,8 centimeter inklusive sockel.
Diameter: 6 centimeter
Vikt: 245 gram
Tillverkare: Koogeek. 
Pris: 29,99 euro (cirka 300 kronor) hos Amazon.de.

plus

Enkel installation utan gateway
Homekit

minus

Inga tillbehör, ingen utbyggnad
Inga ljuseffekter

Betyg: 3 av 5