Tidigare har vi skrivit om spekulationer från Reddit-användare som hävdar att Apple från och med IOS 10.2.1 medvetet tvingar ned hastigheten på äldre Iphone-modeller för att de inte ska stänga av sig själva, vilket också synts i Geekbench-resultat som varierat kraftigt beroende på återstående laddning i batteriet.

Även nya tester från Geekbench själva tyder på att det kan stämma.

Detta ska ha skett efter att tidiga Iphone 6S-modeller levererats med felaktiga batterier, med resultat att telefonerna stängt av sig själva upprepande gånger. Men även normalt batterislitage tycks dra ned klockhastigheten när batteriprocenten kryper nedåt. Lägre hastighet ger lägre strömförbrukning och mindre risk att batteriet inte orkar med, och därmed färre oönskade avstängningar.

Läs mer! Uppgifter: Därför kan ett nytt batteri kan göra din gamla Iphone snabbare

Nu har utvecklaren Guilherme Rambo upptäckt ett system i IOS 10.2.1 och senare, kallat Powerd. Det skriver 9to5mac. Rambo har upptäckt att Powerd har möjlighet att övervaka och dra ned eller upp cpu- respektive gpu-hastighet. Troligen sker det när systemet märker att batteriet är slitet, och stryper därmed processorn när batteriprocenten kryper nedåt för att förhindra oavsiktliga avstängningar. Powerd är också ett viktigt sätt att förhindra överhettning och brand i Iphone.

Apple har inte själva sagt att IOS drar stryper hastigheten i takt med försämrad batterihälsa, och har heller inte kommenterat dessa nya uppgifter.

Läs också: Här är Iphone X-spelet du styr med ögonbrynen

Apple iPhone 6s 32GB Pris vid test: 4295 kr.

Bästa pris just nu: 1290 kr