Patentet registrerades första gången redan 2016 men blev känt först nyligen efter att Gizmodo upptäckt det. I patentet beskriver Apple hur en digital assistent tyst viskar ett svar tillbaka, om den upptäcker att användaren viskar sin fråga eller kommando.

Några tänkbara användningsområden för denna funktion beskrivs också. Exempelvis i ett bibliotek där högt tal kan vara förbjudet, och att en viskande assistent kan göra det enklare att respektera sina kollegor i ett öppet kontorslandskap.

Läs också! Nu är det klart: Apple köper musiktjänsten Shazam

Siripatent
Foto: Apple

Tekniken mäter frekvensmönster och amplitud för att gissa hur användaren pratar. Intressant nog står det även beskriver hur assistenten skulle kunna märka i vilken ton användare pratar. En viskande fråga bör rimligtvis besvaras med ett kortare, tystare svar, snarare än ett ljudligt ”Jag hittade två offentliga toaletter i närheten av dig! Vill du navigera dit?”

Om dessa funktioner verkligen kommer leta sig till Siri i slutändan är såklart svårt att säga, vägen från patent till implementerad funktionalitet är lång. Men visst låter det som en användbar förbättring av Siri, och ytterligare ett steg i att göra assistenten mer människolik.

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 7111 kr.

Bästa pris just nu: 6499 kr