Med glas på både framsida och baksida kan det bli obehagligt dyrt att laga en krossad Iphone 8 eller Iphone 8 Plus. I den här artikeln testar vi några av de mest intressanta skalen av varierande typer. Från självläkande och tåliga till supertunna skal som knappt märks att de sitter på mobilen.

Många av de skal som passar Iphone 7 passar även Iphone 8. Den senare är dock ett par tiondels millimeter tjockare än Iphone 7, så tunna skal med en väldigt precis passform kan sitta något sämre om det inte tydligt står att det passar även Iphone 8. Alla skal i denna artikel passar Iphone 8 och Iphone 8 Plus utan problem.

Läs också! Mobilskal till Iphone X: 6 snygga fodral som skyddar din nya älsklingsmobil

Tech 21 Evo Wallet

Tech 21 Evo Wallet – plånboksfodral som skyddar skärmen från korten, och klarar ett fall

Evo Wallet är ett heltäckande, stötskyddande plånboksfodral till Iphone 8 och Iphone 8 Plus. På skalet finns en rejält stötskyddande ”bumper” runtom mobilen. Tech 21 kallar det Flexshock, ett system i tre lager som ser till att mobilen klarar ett fall upp till tre meter.

Skärmen täcks av ett lock där det också finns två kortplatser. På sidan finns ett spänne som ser till att locket sitter kvar även vid ett fall. På insidan finns en detalj vi verkligen uppskattar – en extra tygbit skyddar betalkorten från att nöta mot skärmen, exempelvis när vi trycker ned skalet i en ficka. Pedanten i oss jublar.

Tech21 Evo Wallet
En extra skyddsflärp hindrar betalkorten från att nöta direkt mot skärmen. Pluspoäng!

Bra köpFramsidan har en trevlig struktur på det svarta, lätt kamouflagemönstrade skal vi testar (finns även i rosa med ett läderliknande material på framsidan). Det silikonliknande materialet på baksidan känns aningen kladdigt och blir snabbt fullt av fingeravtryck, men det ger i alla fall ett bra grepp till telefonen.

Knapparna är nu inte längre lika tröga som tidigare. Tech 21 verkar därmed har löst ett problem som vi klagat mycket på med tidigare Tech 21-skal. Nu är det istället ganska lätt att trycka ned knapparna för volym respektive sidoknappen. Som det ska vara.

Om du gillar skal av typen plånboksfodral är det här kort sagt ett riktigt bra val som skyddar hela mobilen vid ett fall, till ett helt okej pris.

Namn: Tech 21 Evo Wallet
Typ: Stöttåligt plånboksfodral
Trådlös laddning: Ej testat.
Mer information: Tech21.
Pris: 499 kronor till både Iphone 8 och 8 Plus hos CDON.

plus

Skyddar hela mobilen vid fall upp till tre meter
Betalkorten nöter inte mot skärmen

minus

Något dyrt

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Decoded Wallet Case

Decoded Wallet Case – lyxigt plånboksfodral, men mobilen är för tung!

Decoded har för vana att göra riktigt högklassiga skal i äkta läder, som bara osar av lyx. Det gäller även detta skal. Här är det brun läder som lär patineras snyggt med tiden.

Skalet är inte alltför klumpigt heller, som många plånboksskal annars kan bli. Tjockleken är 1,5 centimeter, utan betalkort. Det inre skalet kan däremot inte tas bort som på vissa modeller. Åtminstone tre kort får plats i de tre kortfickorna på insidan av skalet, och några sedlar eller kvitton får plats i sedelfacket utan problem.

Decoded Wallet Case

Det finns även ett läge för att ställa upp skalet på sidan för filmtittande eller Facetime-samtal, men tyvärr är skalet lite för klen för att hålla upp den Iphone 8 Plus vi testar med. Det är möjligt att det går bättre med versionen för den lättare Iphone 8, men det har vi inte haft möjlighet att testa. Synd på ett annars bra, lyxigt plånboksfodral.

Missa inte! Vi testar Iphone 8 – processorn lyfter Apples nya mobil

Namn: Decoded Wallet Case
Typ: Plånboksfodral i läder.
Trådlös laddning: Ja.
Mer information: Decoded. 
Pris: 499 kronor till Iphone 8 och Iphone 8 Plus hos Iphonebutiken.
 

plus

Tre kortplatser
Relativt slimmat

minus

Orkar inte hålla upp telefonen i filmläge
Högt pris

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
Nudient

Nudient – supertunt skal med perfekt passform

Nudients supertunna skal (endast 0,35 millimeter) har vi testat förr, både till Iphone 7 och till Iphone X. Och det är fortfarande samma typ av supertunna men välsittande skal, men nu till Iphone 8 samt Iphone 8 Plus. Årets modell är anpassad för att sitta perfekt runt det aningen tjockare chasst på Iphone 8.

Och passformen är verkligen perfekt. Skalet sitter riktigt bra runt hålen för högtalare, mikrofon, kamera, laddkontakt, sidoknapp och volymknappar. Kvalitetskänslan är hög, men skalet är också något halt.

Nudient
Nudient-skalet finns i transparent och svart.

Bra köpEftersom att skalet är så tunt är det här också mer av ett repskydd än något annat. Vid ett fall till marken kan vi knappast räkna med något vidare skydd. Skalet är inte upphöjt över skärmkanten så vi bör heller inte placera telefonen upp och ned på en hård yta om vi är rädd för repor. Däremot har skalet upphöjda kanter runt kameran på baksidan.

Vi gillar Nudient-skalet för den oklanderliga passformen och för att det är så tunt att det nästan känns som vi är utan skal. Och Nudient är nog mest till för de som helst inte vill ha ett skal på sin telefon från första början.

Namn: Nudient
Typ: Tunt skal. 
Trådlös laddning: Ja. 
Mer information: Nudient.
Pris: 199 kronor till Iphone 8 och Iphone 8 Plus hos Nudient.

plus

Otroligt tunt
Perfekt passform

minus

Sämre skydd mot stötar
Något halt

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Artwizz Nocase

Artwizz Nocase – inte lika tunt, men bättre grepp

Nocase är ännu ett tunt skal för Iphone 8, men inte fullt lika tunt som Nudients variant. Här talar vi 0,8 millimeter mot Nudients 0,35 millimeter, om någon nu bryr sig om de där extra millimetrarna.

Med blott 0,8 millimeters tjocklek är det här ändå långt ifrån något stötskyddande, heltäckande superskydd för telefonen, men desto bättre för den som mest letar ett skydd mot repor och ett lite bättre grepp.

Passformen är bra och den blanka plasten på vårt exemplar (finns även i transparent) matchar glasbaksidan på Iphone 8. Plasten känns lite gummiaktig i handen, men ger klart bättre grepp än Nudient-skalet.

Artwizz Nocase

Alla knappar är skyddade (utom mute-reglaget), och knapparna har en bra känsla utan att vara tröga. På Bra köpbaksidan är skalet något upphöjt runt kameran, på framsidan är skärmen desto mer oskyddad. Kanske kan det vara en bra idé att kombinera det med ett skärmskydd för den som vill skydda mobilen lite extra.

Namn: Artwizz Nocase
Typ: Tunt skal
Trådlös laddning: Ja.
Mer information: Artwizz. 
Pris: 199 kronor till Iphone 8 och Iphone 8 Plus hos Macoteket.
 

plus

Tunt
Bra grepp

minus

Sämre skydd mot stötar

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Artwizz Leather Clip
Leather Clip finns i svart, rött, brunt och i färgen ”nude” som på bilden ovan.

Leather Clip – tunt skal i läder

De flesta supertunna skal är tillverkade i plast, och de flesta läderskal är ganska rejäla, tjocka saker. Men Leather Clip är ett skal som försöker kombinera det bästa från två världar. Det är ett skal i läder, men bara 1,5 millimeter tunt.

Och det känns riktigt bra i handen. Skalet bygger inte på alltför mycket, och det är vi extra glada för på större Iphone Plus-modeller. Passformen är bra och skalet skyddar de flesta delar av telefonen, utom knapparna som är blottade. Skalet når även någon millimeter över skärmkanten, vilket skyddar bättre vid fall. Priset är dock något högt.

Namn: Artwizz Leather Clip
Typ: Tunt skal i läder
Trådlös laddning: Ja.
Mer information: Artwizz. 
Pris: Från 445 kronor inklusive frakt till Sverige från Artwizz webbshop. 

plus

Tunt
Skönt läder

minus

Något dyrt
Skyddar inte knapparna

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Just Mobile Tenc

Just Mobile Tenc – tunt skal som läker sig själv

Förutom att vara ett tunt plastskal med riktigt fin passform, i klass med Nudients skal, är det här också ett skal som ska vara självläkande. Hör och häpna.

Skalet är tillverkat i ett väldigt stelt plastmaterial. Tydliga instruktioner följer med för hur det ska sättas i och tas bort, troligen för att vi inte ska ha sönder det. Men väl på sitter det riktigt bra. Det är ett väldigt tunt skal så något vidare stötsskydd är det inte, däremot ett bättre repskydd.

Som tidigare nämnt ska skalet även läka sig själv mot repor, så inte ens skalet behöver bli fult efter en längre tids användande. Enligt instruktionerna ska det ta 15 till 20 minuter innan reporna försvinner av sig självt. Vi testar att ge skalet några riktigt otrevliga repor med både naglar och nycklar, och jo, nästan alla repor har försvunnit av sig själv efter redan efter en kvart. Ett par av reporna syns fortfarande i visst ljus, men de flesta är borta.

Just Mobile Tenc

Om det här är värt runt 50-100 kronor extra mot exempelvis Nocase eller Nudient är upp till var och en att avgöra, men visst är det ganska imponerande.

Namn: Just Mobile Tenc
Typ: Tunt skal.
Trådlös laddning: Ja.
Mer information: Just Mobile. 
Pris: 169 kronor till Iphone 8, 299 kronor till Iphone 8 Plus hos Lifestylestore.

plus

Tunt
Läker repor av sig självt

minus

Dyrare än Nudient
Inte direkt stöttåligt

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Incase Lite Case

Incase Lite Case – stöttåligt skal i udda form

Incases Lite Case är ett skal med en lite udda hålformad baksida, men den underliga designen har åtminstone två syften. Dels ska det ge ett bättre grepp om mobilen, dels gör hålrummen att skalet absorberar stötar bättre. Aningen bättre grepp får vi absolut, men hålen gör också att damm och annan smuts tyvärr letar sig in i skalet lättare.

Baksidan är tillverkad i polykarbonat medan ”bumpern” som går runt sidorna på telefonen är tillverkad i ett mer flexibelt TPU-material som gör skalet ännu lite mer tåligt mot fall.

Incase Lite Case

Sido- och volymknapparna är helt skyddade av skalet och föredömligt enkla att trycka ned. Däremot är de svårare att hitta om vi inte tittar på telefonen, exempelvis om vi ändrar volym medan telefonen fortfarande är i fickan.

Plasten är skönt len i handen och känns faktiskt inte alls särskilt plastig. Det är ett bra skal för den som gärna vill se färgen på sin telefon, och vi uppskattar att det är mer stöttåligt utan att vara alltför klumpigt som andra stöttåliga skal kan vara. Incase garanterar dock inte någon särskild höjd från vilket skalet ska klara ett fall.

Namn: Incase Lite Case
Typ: Plastskal, mer stöttåligt. 
Trådlös laddning: Ja.
Mer information: Incase.
Pris: 29,94 dollar (cirka 250 kronor) för Iphone 8 och Iphone 8 Plus hos Amazon.com (exklusive frakt och tull).

plus

Relativt stöttåligt utan att vara klumpigt
Bra grepp

minus

Svårt att känna knapparna utan att titta på mobilen
Mer utsatt för damm och smuts

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10