Priset på Koogeek Smart Plug kan variera en del, men som billigast lyckas vi hitta eluttaget för mellan 225 till 350 kronor inklusive frakt till Sverige, om vi köper den från utlandet. (I Sverige är bara Coolstuff återförsäljare, och då kostar den 499 kronor), samtidigt som den åtminstone vid en första anblick verkar erbjuda precis allt som den dyrare konkurrenten Elgato Eve Energy gör. Törs vi välja en billigare modell från en okänd tillverkare, istället för en dyrare variant från en mer etablerad tillverkare?

Det väldigt korta svaret är ja. Men visst finns det ändå ett par saker att ta hänsyn till, något vi återkommer till senare.

Läs också! Koogeek Smart Socket: Gör vilken lampa som helst Homekit-uppkopplad

Koogeek Smart Plug

Först och främst, Koogeeks billigare variant ser nästan precis ut som det dyrare ”originalet” Eve Energy från Elgato, som vi testat tidigare. Det är samma typ av lite klumpiga enhet som monteras i ett ledigt uttag och sedan kopplas upp via en app till vårt nätverk. Vips kan vi automatisera och slå av och på nästan vad som helst, även om vi inte är hemma (det krävs en Apple TV eller Ipad som hemmahubb).

Lampor, fläktar, luftavfuktare. I stort sett vad som helst som bara kräver strömförsörjning för att starta kan automatiseras och kommas åt via Homekit med hjälp av ett eluttag av den här typen. Styrning med Siri fungerar bra det också. (Tips! I Hem-appen kan vi döpa eluttaget till det den kontrollerar, så kan vi be Siri tända julgranen istället för det tristare ’slå på eluttaget’”).

Läs också! Allt om Homekit: Så kommer du igång med ditt smarta Apple-hem

Koogeek Smart Plug

Billigare, men lite klumpigare

Men någonstans ska vi väl märka av att vi valt ett billigare alternativ? Jo, Koogeeks eluttag är runt en centimeter större åt alla håll jämfört med Elgatos variant (kanske är det ett resultat av ett lägre pris). Och det är knappast bra för en produkt som redan är lite halvklumpig.

Det betyder också att Smart Plug riskerar att blockera andra uttag, beroende på hur kontakten ser ut. Fibaros Wall Plug som nyligen lanserades i en version med Homekit är nättare i formen, men den kostar också betydligt mer.

Koogeek Smart Plug
En mindre euro-plugg liknande Iphone-laddaren passar ovanför Smart Plug…
Koogeek Smart Plug
… men större än så går inte.

Specifikationerna för Smart Plug är dock fullt godkända, och i nivå med Elgato. Pluggen klarar maximalt 2 500 watt och tio ampere, jämfört med elva ampere för Elgato-varianten. Att ladda en elbil (eller något annat som behöver mängder av ström under längre tid) genom Smart Plug är knappast en bra idé om du inte på något sätt kan begränsa laddströmmen som bilen vill ha. De flesta andra hushållsprylar vi använder bör dock inte vara något problem. Uttaget är enbart tänkt för inomhusbruk.

Läs också! Elgato Eve Energy: Homekit-plugg som styr alla dina eluttag – med Siri

Appen slipper vi helst

För att installera Smart Plug första gången behöver vi installera appen Koogeek Home. Appen duger, men vi använder mycket hellre IOS egna Hem-app som är mer pedagogisk. Framför allt när vi ska skapa nya automatiseringar.

Koogeek Home är en rörig blandning av engelska och svenska och vi hittar till och med reklam i appen, dock bara för Koogeeks egna produkter. Vill vi avläsa strömförbrukning för det anslutna tillbehöret måste vi förlita oss på Koogeek-appen, den informationen finns inte i IOS Hem-app.

Koogeek Smart Plug

Automatiseringar och schemaläggningar (som att slå igång när vi kommer hem eller på ett visst klockslag) fungerar felfritt när vi testar, oavsett app, men det kräver som vanligt att vi har en Apple TV alternativt en Ipad inställd som hemma-hubb.

Betalar vi lite till för Elgatos eluttag (499 kronor) får vi en aningen bättre app, och betalar vi ännu lite mer (659 kronor) får vi Fibaro Wall Plugs nättare form. Men för det måttliga priset är det synd att klaga, Koogeek Smart Plug är klart prisvärd.

Koogeek Smart Plug

Omdöme

Koogeek Smart Plug är ett enkelt och billigt sätt att göra tidigare dumma tillbehör smarta. Pluggen är stor och riskerar att blockera andra uttag men priset är å andra sidan lågt om vi köper den från utlandet. Det lägre priset är dess största fördel jämfört med konkurrenterna.

Fakta: Koogeek Smart Plug
Testad: December 2017. 
Typ: Uppkopplat eluttag med Homekit-kompatibilitet. 
Kommunikation: Wifi (802.11b/g/n, enbart 2,4 GHz). 
Specifikationer: Max 2 500 watt, max 10A. 
Mått: 65 x 65 x 90 mm.
Vikt: 139 gram.
Övrigt: Endast för inomhusbruk. Ett års garanti.
Mer info: Koogeek. 
Pris: 34,99 euro (cirka 350 kronor) hos Amazon.de, alternativt 499 kronor från Coolstuff.

plus

Lågt pris
Fungerar felfritt
Homekit-kompatibel

minus

Kan blockera andra uttag
Trist app

Betyg: 4 av 5