Många Iphone 6S-användare minns säkert det batteriproblem som seglade upp under förra hösten, då det visade sig att många 6S-modeller hade levererats med felaktiga batterier – med resultatet att telefoner stängde av sig själva när batteriprocenten kröp nedåt. Telefonerna kunde stänga sig själva med jämna mellanrum redan när 30-40 procents laddning återstod.

När problemet visade sig vara mer utbrett än tidigare trott släppte Apple IOS 10.2.1, vilket enligt företaget minskade de oönskade avstängningarna med 80 procent för Iphone 6S och 70 procent för Iphone 6.

Missa inte! KGI: Apple satsar på kraftigare batteri i Iphone nästa år

Men den mjuvaruuppdateringen kan ha fått konsekvenser långt senare. Reddit-användare spekulerar i att Apples mjukvarufix i själva verket klockade ned processorn när spänningen i batteriet blev för låg. Detta för att mobilen inte skulle dra för mycket ström och därmed riskera att stänga av batteriet. Det snappade 9to5mac upp.

I och med lanseringen av IOS 11 har många Iphone 6-användare klagat på dålig prestanda med IOS 11. Kanske kan en del av detta i själva verket bero på åldrande (och möjligtvis även felaktiga) batterier som kan hålla laddningen sämre, med resultatet att IOS klockar ned processorn när spänningen i batteriet minskar.

En användare skriver: ”Wow, jag installerade just Geekbench själv och testade med min 6 Plus. Enligt deras hemsida borde min telefon få en poäng på 1471/2476, men den fick bara 839/1377 … Det skulle kunna förklara varför jag har upplevt det som att min telefon har blivit märkbart långsammare den senaste tiden.”

Om det stämmer att IOS klockar ned processorn i takt med att batteriets hälsa försämras, skulle det stämma överens med hur Mac OS arbetar för att balansera prestanda med ett åldrande batteri. Ju sämre batteri, desto mer försöker Mac OS hushålla med strömmen. Mer information om detta finns på Apples support-sidor.

9to5mac noterar dock att detta inte bör gälla Iphone 7-enheter och nyare eftersom dessa har ett annorlunda sätt att hantera prestanda och energieffektivitet, där vissa kärnor har hand om prestandatunga uppgifter och andra om lättare, mindre energislukande uppgifter.

Det bör också förtydligas att det här är spekulationer och inga uppgifter som bekräftats från något håll. Men för den som har en Iphone 6 eller Iphone 6S som blivit plågsamt långsam den senaste tiden kan det alltså hjälpa att byta ut batteriet. Först kan det dock vara på sin plats att mäta hur ens telefon presterar i appar som Geek Bench eller Cpu Dasher, och jämföra detta med vad ens modell normalt borde kunna prestera.

Läs också! 25 tips som ger dig betydligt mer batteritid på Iphone

Apple iPhone 6s 32GB Pris vid test: 4790 kr.

Bästa pris just nu: 1490 kr