Appen Shazam låter användare spela in en snutt av en låt för att få information om låtnamn, artist och album. Shazam har funnits i App Store ända sedan appbutiken lanserades år 2008.

Under helgen har det ryktats att Apple var i färd med att köpa företaget, och mycket riktigt. Idag offentliggjorde Apple köpet, det skriver Buzzfeed News. Hur mycket Apple betalade för Shazam är inte känt, men det är Apples största uppköp sedan man köpte hörlurstillverkaren Beats år 2014. Prislappen lär ligga någonstans kring motsvarande tre miljarder kronor.

Shazam

I ett uttalande till Buzzfeed News säger Apple bland annat:

”Apple och Shazam är en naturlig kombination, vi delar båda en passion för att upptäcka musik och ge bra lyssningupplevelser till våra användare. Vi har spännande planer på gång och ser fram emot att förena oss med Shazam…”

Redan idag är Shazam integrerat i Siri, som använder tjänsten för att känna igen en låt när vi frågar exempelvis ”vilken låt är det här?”. Nu lär samarbetet bli djupare än så. Macrumors spekulerar i att bland annat Shazams algoritmer för att kunna identifiera ljudklipp är intressanta för Apple.