Fjärråtkomst eller fjärrstyrning innebär att du kan komma åt din dator från andra platser, kanske för att hämta en fil eller för att kolla hur det går för ett program som är igång och jobbar med något. Ett vanligt exempel är att låta någon hjälpa till med något du inte klarar själv.

Beroende på din situation finns det olika mer eller mindre enkla sätt att öppna din Mac för fjärråtkomst. Här är ett par scenarion:

1. Du har själv en annan Mac och vill styra Macen där hemma då och då.

Med Mac OS 10.14 Mojave har Apple slutat erbjuda Icloud-funktionen Tillbaka till min Mac som gjorde det busenkelt att ansluta till och styra olika Macar där du är inloggad på samma Icloud-konto. Den 1 juli stängs funktionen av även för äldre systemversioner.

Det här gör det hela lite krångligare, men det finns flera alternativ.

Gratis för avancerade användare

Vill du ha gratis och inte har något emot att krångla lite i Terminal och med dina routerinställningar, kan du använda systemets inbyggda Skärmdelning (som är ett gränssnitt för vnc). Du behöver ställa in routern så att du kan ssh:a in på din Mac där hemma, sedan gör du så här:

Öppna Systeminställningar -> Delning och aktivera Skärmdelning.

Öppna Terminal och skriv in följande kommando. Ersätt ”användare” med kortnamnet på din användare på Macen du ska styra, och ”1.2.3.4” med ip-adressen hem.

ssh -N -L 5901:localhost:5900 användare@1.2.3.4

Skärmdelning

Det här skapar en tunnel för vnc över ssh så att du kan ansluta med skärmdelning. För att starta skärmdelning öppnar du ett nytt Terminal-fönster och skriver in följande kommando (ersätt ”användare” med kortnamnet igen):

open vnc://användare@localhost:5901

Du måste vara inloggad på kontot i fråga på Macen du ska styra och den måste så klart vara igång. När du är klar avslutar du ssh-tunneln genom att trycka ctrl-c i det fönstret.

Vill du inte öppna din router för ssh-åtkomst till Macen kan ett alternativ vara att köra programmet Logmein Hamachi. Det är en typ av vpn som gör det möjligt att skapa ett virtuellt lokalt nätverk som du (och andra du tillåter) kan ansluta till över internet även om du sitter bakom en router eller brandvägg. När du väl är ansluten fungerar det precis som ovan (du kan använda värdnamnet som visas i Hamachi istället för ip-adress).

Låter det för krångligt? Testa ett tredjepartsprogram

Ett enklare alternativ är programmet Screens. Det kostar en slant, men är enklare att komma igång med än andra lösningar. Ett annat är Teamviewer, men det programmet har flera gånger drabbats av säkerhetsbrister som låtit hackare ta kontroll på datorer över nätet så vi rekommenderar hellre Screens.

Skärmdela via Meddelanden

2. Du vill öppna Macen för en släkting som ska hjälpa till med något. Släktingen har också Mac.

Det här fixar du enklast via Imessage i programmet Meddelanden. Markera kontakten du vill dela skärmen med, klicka på Detaljer uppe till höger, klicka på skärmdelningsknappen (två rektanglar på varandra bredvid Facetime-knapparna) och välj Bjud in att dela min skärm (finns även i menyn Kompisar). Vänta tills personen tackar ja så startas ett röstsamtal så ni kan snacka medan du låter hen styra din Mac.

Du kan också göra det åt andra hållet: Välj Be om att få dela skärm på en kontakt du själv ska hjälpa med något.

3. Du vill släppa in en supporttekniker för att visa hur du gör något på datorn. Hen har Windows.

Det här är egentligen i princip samma scenario som nummer ett här ovanför, med skillnaden att det är en utomstående person du ska släppa in. Det betyder att varken ssh eller Hamachi är någon bra idé – du vill knappast ge ditt kontolösen till supportteknikern, eller släppa in personen på ditt lokala nätverk.

Det enklaste sättet är därför att använda tredjepartsprogram som Screen eller Teamviewer. Tänk på att personen du ger åtkomst till får full åtkomst till det konto på Macen du är inloggad på. Om du vill begränsa åtkomsten och personen inte behöver komma åt dina privata filer kan du skapa ett nytt konto som du loggar in på enbart för att sköta det här.