Koogeek är ett mindre känt märke i Homekit-sammanhang, men som börjat dyka upp på fler och fler ställen under 2017. Den här gången kollar vi närmare på Smart Socket, en uppkopplad adapter i vit plast som kan göra vilken lampa som helst smart. Eller i alla fall smartare.

Smart Socket skruvas in i vilken E27-armatur som helst. På ovansidan av adapatern skruvar vi sedan in en ljuskälla med samma typ av E27-sockel.

Test! Ikea Trådfri: Vi testar Ikeas smarta belysning – nu med stöd för Homekit

Smart Socket
En knapp finns på enheten för att stänga av och på lampan, men ingen fjärrkontroll. Då är det app som gäller istället.

Gör alla lampor smarta(re)

Installationen är inte alls komplicerad, även om första parkopplingen tar oss ovanligt lång tid. Men vi väntar tålmodigt och är snart igång. Till slut har vi alltså lyckats koppla upp en helt analog ljuskälla och gjort den till en del av ett smart belysningssystem, vilket kan tänkas vara användbart om vi vill använda en lamptyp som inte finns i en uppkopplad variant. Tack vare att Smart Socket är Homekit-kompatibel kan vi också använda Apples Homekit för att styra den tidigare analoga lampan, även via Siri. Riktigt praktiskt.

Smart Socket kan dock inte trolla med den lampa som sitter i adaptern. Den kan inte dimma eller byta färg på en analog lampa som inte klarar av det från början, av högst naturliga skäl. Inte heller om lampan är dimbar från början kan Smart Socket dimma den, tyvärr. Det här är alltså mest en uppkopplad strömbrytare, inget annat.

Lampsockeln är kompatibel med alla typer av led-, cfl- och halogen- och glödlampor. Smart Socket klarar dock inte mer än 25 watt. Traditionella glödlampor på 40 eller 60 watt gör sig icke besvär, det är något typ av lågenergilampa som gäller här.

Läs även: Guide: kom igång med Philips Hue

Automatiserar analoga lampor

Koogeeks egna app fungerar klanderfritt och har de funktioner vi förväntar oss. Med den kan vi förutom att stänga av och på den tillkopplade lampan även ställa in scheman och automatiseringar. Kanske för att tända alla fönsterlampor en halvtimme innan solnedgång, släcka alla lampor med ett "God natt" till Siri, eller något liknande. 

Smart Socket
"Hem" till vänster, "Koogeek Home" till höger. Valet är ditt.

Med Koogeek-appen kan vi se vad lampan förbrukar, även över längre tid. Det är dock inte världens snyggaste app. Vi hittar reklam under en flik i appen, dock bara för Koogeeks egna produkter.

Vill vi kan vi enbart använda IOS egna Hem-app istället. Även i den kan vi inkludera vår tidigare analoga lampa i automatiseringar eller scheman. Det enda vi missar då är statistik över lampans elförbrukning, för det behöver vi gå tillbaka till Koogeek-appen.

Missa inte! Homekit-sortimentet växer: 17 spännande prylar för det smarta Apple-hemmet

Smart Socket
Automatiseringar fungerar i båda appar, men det är bara i Koogeek Home vi kan avläsa energiförbrukning.

Smart, men knappast snyggt

Rent tekniskt fungerar Smart Socket oklanderligt. Men vi har ett annat klagomål, och det är hur adaptern ser ut. Den är rejält klumpig, höjer lampan flera centimeter och det hela ser knappast faktskt rätt illa ut. Det krävs att du har en stor, förlåtande lampskärm som döljer detta åbäke. Eller att du inte alls bryr dig om hur det ser ut.

Smart Socket
Det här kräver en rejäl lampskärm för att täcka över...
Smart Socket
... På andra lampor ser det okej ut, men den är fortfarande allt annat än osynlig.

Koogeeks Homekit-produkter (som vi kommer testa mer av framöver) är överlag ett både bra och billigt sätt att koppla upp sitt hem, men för Smart Socket ser vi färre användningsområden för. Priset för just Smart Plug är också relativt högt, även om den ofta går att hitta billigare via utlandet. Sammantaget känns det här mest som en nödlösning för de gånger det inte finns bättre alternativ.

Styrkan med Smart Socket ligger i att vilken lampa som helst kan automatiseras. Vi är fria att använda i stort sett vilka ljuskällor som helst, så länge de har en E27-sockel. I de flesta fall är det dock smartare att redan från början satsa på ett nytt smart belysningssystem, kanske Ikea Trådfri eller Philips Hue.

Kom igång: Så får du Ikea Trådfri att lira med Apple Homekit

Omdöme

Koogeek Smart Socket är till för de gånger de inte går att hitta en smart lampa till vår armatur, och bör ses mest som en nödlösning. Då är det en smart (men också klumpig och smygdyr) lösning för de lampor som annars inte skulle gå att koppla upp i ett smart hem.
 

Fakta: Koogeek Smart Socket SK1

Testad: December 2017. 
Funktion: Homekit-kompatibel lampsockel, E27 i båda ändar.
Kommunikation: Wifi 2,4 Ghz.
Mått: 7,5 centimeter hög (inkl sockel), 6,5 centimeter i diameter.
Övrigt: Endast för inomhusbruk. Ej dimbar. Fungerar inte med Android. 
Mer info: Koogeek. 
Pris: 34,99 euro (cirka 350 kronor) hos Amazon.de.

plus

Koppla upp vilken E27-lampa som helst till Homekit!
Enkel att installera och använda

minus

Klumpig
Ej dimbar
Ingen fjärrkontroll

Betyg: 3 av 5