Bakom Halide står en tidigare Apple-designer och en tidigare ingenjör från Twitter. Tillsammans har de skapat en riktigt intressant kameraapp som till stor del förlitar sig på gester och som är enkel att använda med en hand. Halide lanserades i slutet av maj 2017, men har blivit som allra bäst på nylanserade Iphone X.

Appen tar funktioner vi mestadels känner igen från systemkameror och andra avancerade kameror, som raw-format och så kallad focus peaking, till en kameraapp för IOS som fortfarande är föredömligt enkel att använda.

Läs också! Mobilskal till Iphone X: 6 snygga fodral som skyddar din nya älsklingsmobil

Halide

Gester och enhandsläge gör Halide till en fröjd att använda

En stor sökare, och en stor kameraknapp längst ned i gränssnittet. Så ser i stort sett varenda kameraapp ut men utvecklaren bakom Halide har tänkt till lite extra för att göra appen enklare att använda, även med en hand.

Gränssnittet är i hög grad gestbaserat. Vi kan justera exponering genom att svepa upp eller ned på sökaren (som i Apples egna kameraapp). Har vi ställt in fokus manuellt räcker det med snabbt svep åt vänster på reglaget så går vi snabbt tillbaka till autoläget igen. Även inställningsskärmen är enkel att bara svepa ned för att ta bort, så vi slipper ta oss ända upp till ett kryss i något hörn för att stänga rutan.

Halide
Exponeringskompensationen visas som en hög, gul stapel till höger i bild.

Ett tryck på triangeln (egentligen ett a, som ska betyda auto) i mitten av skärmen tar upp manuella kontroller för iso och vitbalans. Ytterligare ett svep upp ger fler kontroller. Känner vi oss klara med de manuella kamerainställningarna är det enkelt att nollställa alla inställningar vi gjort och gå tillbaka till autoläget, bara genom ett tryck på a:et igen.

Appen är dessutom utformad för att nästan allt ska kunna nås med bara en tumme, något som fler appar borde ta efter. Gillar vi inte hur kontrollerna är placerade kan vi byta plats på dem, förslagsvis så att de inställningar vi använder mest kommer närmare vänster eller höger tumme.

I appen finns också ett särskilt läge för att kolla igenom och välja ut de bilder vi tagit. Ett svep åt vänster tar bort bilden, ett svep åt andra hållet anger bilden som en favorit. Då kan vi hitta den igen i albumet Favoriter i Bilder. För att bläddra bland våra nytagna bilder är det svep upp eller ned som gäller istället. Något förvirrande innan vi lärt oss, men sedan fungerar det bra.

Lystring, Iphone X-ägare!

Iphone X-ägare bör verkligen kolla in Halide. Det här är en app som utforskar och testar gränserna för hur den klart annorlunda Iphone X-skärmen kan användas. Ett bra exempel på det är hur Halide använder ”öronen” runt flärpen. Till vänster kan vi nämligen placera ett histogram om vi vill det, och till höger antingen ha information om exponeringskompensation eller slutartid, beroende på om vi är i manuellt läge eller autoläge. Ett riktigt smart (och snyggt!) sätt att få plats med mer information, utan att det stör sökaren.

Halide

Det är härligt att se en app som är anpassad för Iphone X-skärmen, ned till minsta detaljnivå. Användargränssnittet är bland det bästa vi testat i en kamerapp – i alla fall om vi använder en Iphone X.

Tyvärr är det inte riktigt samma sak att använda Halide på äldre Iphone-modeller. Vi testar appen även på en Iphone 7 Plus, och här är det inte alls lika finurligt utformat. Här finns ju inga ”öron” att placera histogram och exponeringsvärde i, och vi kan glömma att använda appen med bara en hand (i alla fall med en Plus-modell). En del av det som gör Halide så unikt går förlorat om vi inte har en Iphone X.

Halide
Halide på en Iphone 7 Plus

Det är i vart fall både en snygg och kompetent app. Vi hittar några funktioner från systemkameravärlden här, till exempel focus peaking. Det är ett proffsigt hjälpmedel som med en ”overlay" visar var fokus i bilden ligger. Raw-stödet nämnde vi tidigare. Raw-filer tar stor plats men importerar vi bilderna till appar som Lightroom eller Vsco får vi mycket mer information att jobba med.

Med ett tryck på Depth får vi djupinformation på samma sätt som om vi använder Apples egna kameraapp. Då kan vi även lägga till Porträttljuseffekter i efterhand i Bilder. Vill vi kan vi till och med gå in i efterhand och kolla på den djupkarta appen skapar.

Halide
Halide har en finfin känsla för detaljer. Instruktionerna vi för första gången vi öppnar appen påminner om instruktionsboken till en gammal kamera.

Snyggast – men inte flest funktioner

Halide är en app som helt är inriktad på foto, det finns inget videoläge alls i appen. Men även en del foto-relaterade funktioner vi kan tänkas vilja använda saknas. Det går att välja några olika förinställningar för vitbalans, men inte att skriva in ett manuellt värde.

Missa inte! För Icloud-vägraren: Sandisk ger laddning och backup i snyggt format

Vi saknar också ett sätt att välja bildformat när vi fotar. Visst går det att beskära bilden i efterhand, men ibland är det enklast att göra det redan när vi tar bilden. Appar som Procamera är en mer funktionsrik app, som dessutom har videoinställningar.

En app behöver inte göra allt och det mesta vi behöver finns i Halide, men visst skulle det vara bra om vi åtminstone kunde välja ett manuellt värde för vitbalans. Halide har å andra sidan ett klart bättre och mer lättarbetat gränssnitt, framför allt på Iphone X.

Bra köpOmdöme

Halide är en proffsig, men inte den mest funktionsrika kameraappen för IOS. Gränssnittet är snyggt och lättarbetat. Ett måste om du är fotointresserad och har Iphone X. Inte lika mycket av ett måste om du har en äldre Iphone.

Fakta: Halide

Testad: November 2017, version 1.52. 
Funktion: Avancerad kameraapp till IOS. 
Mer information: Halide.
Pris: 50 kronor på Appstore.

plus

Snygg
Lätt att nå allt
Extra bra på Iphone X

minus

Saknar enstaka funktioner
Inte lika fantastiskt på äldre Iphone-modeller

Betyg: 4 av 5

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 8002 kr