Det är alltid något visst med att ha fysiska kontroller för sådant som vi annars tvingas redigera och justera med en mus, styrplatta, penna eller tangentbord. Det är lättare att rulla på ett hjul, snurra på en knapp eller dra i en spak istället för att knappa in ett värde med tangentbordet, eller för att dra i en virtuell regel med en datormus.


Det är något vi uppskattat när vi testat till exempel Palette Gear och Logitech Create-tangentbordet, och även när vi nu testar Loupedeck.

Missa inte! Spela in skärmen som ett proffs! Så bra är Screenflow 7

Loupedeck är en ny produkt ungefär i storlek med ett vanligt tangentbord. Det beskrivs bäst som en kontrollenhet utvecklad specifikt för Adobes populära fotoprogram Lightroom 6 eller Lightroom Classic CC. På kontrollenheten finns ett stort antal tangenter, programmerbara knappar, vred och rullar, som alla kontrollerar olika verktyg i Lightroom.

Loupedeck
Tryck på bilden för att se en större version.

Analog känsla med fysiska kontroller

Kontrollerna känns logiskt utplacerade och grupperade på kontrollenheten. Alla kontroller för att välja och betygsätta bilder sitter i en klump, alla kontroller för färgjusteringar sitter tillsammans på mitten av bordet, och de viktigaste kontrollerna för bildretuschering sitter nedanför färgkontrollerna.

Det flesta verktyg vi använder i Lightroom finns på Loupedeck och ger snabbare, enklare tillgång till de flesta av de justeringar vi gör. Att justera färger genom att rulla på ett hjul (med ett hjul för varje färg) är riktigt bekvämt, liksom att snurra på en ratt för att exempelvis minska eller öka på kontraster. Ett tryck ned på flera av rattarna och vreden nollställer redigering.

Loupedeck

Att använda vred och knappar på det här sättet skänker en viss analog känsla till det hela. Att redigera bilder med fysiska kontroller är inte alls en dum idé. Bara en sådan sak som att ha en särskilt knapp för att att granska bilden före och efter redigeringen är riktigt bekvämt.

På kontrollenheten finns tre programmeringsbara kontroller, två knappar och en ratt. Dessutom kan de åtta p-knapparna längst upp på tangentbordet programmeras efter eget behag. För att använda Loupedeck från första början krävs att vi installerar ett särskilt program med samma namn. Här kan vi också ange funktioner till de programmeringsbara knapparna.

Läs också! Kampen om Macbook Pro-portarna – vi testar tre Thunderbolt 3-dockor

Loupedeck

Fungerar bara med Lightroom

Helt lyckas inte Loupedeck ersätta en mus eller tangentbord, det bör hellre ses som ett bra komplement. Viss tillvänjning krävs innan vi slutar sträcka oss efter musen, och det lär ta ett tag innan alla kontroller verkligen fastnar i muskelminnet.

Loupedeck fungerar som tidigare nämnt enbart med Lightroom, vilket nog egentligen är både en fördel och en nackdel. Den som använder och gillar Lightroom får en kontrollenhet utvecklad enbart för det programmet. Vi slipper dras med kontroller, knappar och spakar från andra program.

Den uppenbara nackdelen är att vi inte kan få större nytta av produkten genom att också använda det i andra program. Tar vi redigeringen vidare från Lightroom till Photoshop får vi helt enkelt lägga bort Loupedeck.

Kvalitetskänslan gör oss besvikna

Så långt bra, men vi märker också att många av kontrollerna inte riktigt når våra förväntningar gällande kvalitetskänsla. Vreden och rullarna är för det mesta bra och precisa, medan tangenterna gärna skulle få vara mer distinkta. Det har en oprecis känsla när vi trycker ned dem, och ett par knappar fastnar ibland i nedtryckt läge. Det känns inte förtroendeingivande. Vi hoppas att det är ett problem med just vårt exemplar, men det kan vara bra att vara uppmärksam på detta om du väljer att köpa ett exemplar. Det är dock inte så illa att det gör Loupedeck jobbig att använda (förutom knapparna som fastnar då), kontrollerna fungerar för det mesta tillräckligt bra.

Hela kontrollenheten är för övrigt tillverkad i plast, vilket ytterligare stärker vårt intryck av att kvalitetskänslan inte riktigt motsvarar priset. Vi ska komma ihåg att Loupedeck är allt annat än billig. 3 000 kronor får vi punga ut för att få fysiska kontroller till Lightroom, samtidigt som vissa tangenter känns som knapparna på en lite för billig klockradio.

Vi hade också uppskattat om det fanns möjlighet att använda Loupedeck trådlöst. Nu sitter där en gammal usb typ a-kontakt i ena änden. Sladden sitter dessutom fast så det går inte att byta ut den till en usb-c-sladd om vi skulle vilja det.

Loupedeck

Loupedeck är en god idé som nog förtjänar ett ännu bättre utförande. Det höga priset och snäva användningsområdet (enbart de senaste versionerna av Lightroom) gör att det här ska ses som ett proffsverktyg för yrkesfotografer och semiproffs. Har du pengarna över kan det dock vara ett bra verktyg för vem som helst som gärna använder Lightroom. Kanske blir det ännu lite enklare för en nybörjare med med de fysiska kontroller Loupedeck ger, då vi slipper leta runt i gränssnittet efter samma funktioner. Att det blir lite roligare är i alla fall alldeles säkert.

Omdöme

Loupedeck är ett måste att åtminstone testa för dig som använder Lightroom till vardags. Redigeringen blir klart smidigare, men vi önskar bättre kvalitetskänsla och gärna ett trådlöst alternativ.

Fakta: Loupedeck

Testad: November 2017
Funktion: Kontrollenhet med fysiska kontroller för fotoredigering i Lightroom.
Systemkrav: Lightroom 6, eller Lightroom Classic CC eller senare. Fungerar i dagsläget inte med nya, molnbaserade Lightroom CC. Mac OS 10.10 eller senare. Alternativt Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10.
Mått: 40 x 15 x 4 centimeter.
Vikt: 600 gram.
Mer information: Loupedeck.
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen.

plus

Manuella kontroller gör redigeringen bättre, snabbare och roligare
Logiskt placerade kontroller
Anpassad just för Lightroom

minus

Fungerar bara med Lightroom

Högt pris
Halvdan kvalitetskänsla

Betyg: 7 av 10