Apples minsta, billigaste Iphone har funnits på marknaden i mer än två är nu utan uppdateringar, undantaget en dubblering av lagringsutrymmet under 2017. Formen är hämtad direkt från Iphone 5, lanserad 2012. Designen är alltså inte mindre än sex år gammal och endast minimala uppdateringar har skett på vägen. Innandömet är nyare, med exempelvis en A9-processor som först lanserades år 2015.

Om det alls kommer någon ny ”Iphone SE 2” är inte heller lätt sia om. Vi har inget tidigare mönster att gå efter, något som annars skulle kunna avslöja något om hur Apple tänker uppdatera sin billigaste Iphone. Iphone SE var – när den släpptes våren 2016 – den första och hittills enda gången Apple "återvunnit" en gammal telefonmodell med bland annat en nyare kamera, ny processor och större batteri.

Allt om Iphone 2018: Billigare Iphone X spås bli höstens bästsäljare

Och ryktesspridningen som annars brukar vara flitig med nya Iphone-modeller är närmast obefintlig när det kommer till Iphone SE. Det i sig skulle kunna vara ett tecken på att det inte finns några tydliga planer hos Apple på en ny modell då hårdvara är svårare att hålla hemlig än exempelvis ny mjukvara. Mått, ritningar och komponenter ska skickas till och mellan underleverantörer, med många nyfikna ögon på vägen. Men några större läckor för en kommande Iphone SE 2 har alltså inte skett. Inga läckta bilder, inga delar som avslöjar en ny färg, form eller liknande heller.

De rykten som trots allt cirkulerat kring en påstådd Iphone SE 2 och som vi rapporterat om under våren 2018 har pekat åt olika håll, vilket gör det svårare att bedöma sanningshalten i dem. Här är en sammanställning av det snack som ändå cirkulerat om en möjlig Iphone SE 2:

Delvis ny design – kanske med Face ID?

Ett tidigt rykte hävdade att Apple tänkte lansera en milt uppdaterad Iphone SE, möjligen med ny processor, redan under maj månad. Men det har bevisligen inte skett.

Däremot har det under våren läckt två bilder som påstås visa skärmskydd till en Iphone SE. Det mest intressanta är att båda har en utskärning i topp, ett tydligt tecken på att även lilla Iphone SE kan anamma Apples nya design med Face ID, och bli utan hemknapp.

Iphone SE 2
Foto: 9to5mac / Olixar

Det som däremot talar emot det är att ”flärpen” på ena skärmskyddet är alldeles för litet. Utskärningen är bara 1,87 centimeter bred, vilket gör det tveksamt om Face ID i sin nuvarande form verkligen får plats. Troligen har Apple ett kompaktare sensorhus på gång i framtiden, men att det skulle ta plats i Iphone SE så snart är mindre troligt.

En Iphone SE med Face ID och utan hemknapp innebär troligen också att de övriga delarna av telefonen också får en ny form, kanske med baksida i glas för att tillåta trådlös laddning. Vi kan också hoppas att den vanliga kameran på framsidan för video och bilder äntligen uppgraderas från låga 1,2 megapixlar till något modernare med högre upplösning. Troligen ryker också hörlursuttaget.

Läs också! Kolla själv: Här ser du om dina Apple-prylar klarar nya uppdateringarna

”Iphone SE släpps till hösten”

Även den japanska sajten Macotakara instämmer i skaltillverkarnas uppgifter om att en Iphone SE 2 med Face ID istället för Touch ID är i görningen. Enligt dessa uppgifter ska modellen släppas till hösten, men när ryktet dök upp i maj ska designen för telefonen inte varit bestämd ännu, vilket ska göra att telefonen inte är redo att släppas till hösten i samband med att Apples övriga Iphone-modeller förväntas uppdateras.

Enligt uppgifterna överväger Apple en helt ny design med en sex tum stor skärm, eller att behålla grunderna i nuvarande form med en fyra tum stor skärm.

”Ingen ny Iphone SE på väg – Apple har inte tid”

För att göra bedömningen ännu svårare pekar ytterligare en annan källa på att Apple inte alls kommer släppa en ny Iphone SE under året. Källan är den ofta pålitliga Ming-Chi Kuo, som i januari i år hävdade att Apple helt enkelt inte har tid att utveckla en ny Iphone SE.

Och visst kan det ligga något i det. Apples 2018-serie som ryktas bestå av tre olika Iphone X-modeller i olika storlekar, lär stå högst på Apples att göra-lista. En ny Iphone SE är knappast lika viktig.

Får vi spekulera lite verkar det ändå rimligt att lansera en uppdaterad, billigare Iphone-modell så snart det finns resurser att utveckla eller åtminstone uppdatera en. Höstens billigaste ”Iphone X” med en sex tum stor lcd-skärm ska enligt uppgifter kosta ungefär som en Iphone 8 vilket lämnar utrymme nedåt i prisstegen för en billigare Iphone, även om också dagens Iphone 8 fortsätter säljas men till ett lägre pris än idag.

Iphone SE var från början en telefon för dem som inte gillar stora skärmar, men det tycks alltså vara skrivet i stjärnorna om vi får se en Iphone SE 2 under hösten, senhösten eller nästa år, och om den i så fall får en ny design. Eller om den överhuvud taget lanseras.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning