En ny Iphone – redan nu i vår? Japp, flera rykten pekar mot det. Stämmer ryktena så är det första gången sedan 2016 som det kommer en ny Iphone-modell under våren, då gamla Iphone SE släpptes.


Uppdatering 2020-04-03:

Iphone SE

Apple ser ut att ha råkat avslöja att den nya billiga Iphone-modell som vi tidigare har kallat Iphone 9 i själva verket kommer heta Iphone SE.

Skärmskyddet Belkin Invisiglass Ultra säljs i Sverige ”till Iphone 8 och 7” men titta på den amerikanska butiken så står det istället ”for Iphone SE / 8 / 7”. I skrivande stund har Apple inte korrigerat ”felet”. Den större modellen för Plus-modellerna nämner inte Iphone SE.

Skärmskydd från Belkin

9 to 5 Mac har på eget håll också fått uppgifter om att namnet blir Iphone SE, och har även nya uppgifter om tillgängliga färger och lagringsstorlekar. Enligt sajten ska nya Iphone SE komma i vitt, svart och rött (Product Red), med 64 gigabyte lagring som standard och 128 eller 256 gigabyte som tillval.

Sajten påstår också att lanseringen kommer ske mycket snart.


Uppdatering 2020-03-31:

Uppgifter: Iphone 9 kan vara dagar bort

Enligt 9to5Mac har den amerikanska återförsäljaren Best Buy fått in leveranser av ett skyddsfodral som sägs vara avsedd för ”Nya Iphone på 4,7 tum 2020”.

Instruktionerna är att fodralet inte ska börja säljas förrän den 5 april, något som kan tyda på att Apples nya budgetmobil lanseras inom några dagar.

Fortfarande är det oklart vad namnet blir, men den mest troliga kandidaten i dagsläget är ”Iphone 9”. Med tanke på att den nya mobilen är tänkt att ersätta Iphone 8 är det onekligen ett mer logiskt val än det otympliga ”Iphone SE 2” som använts av analytikerna.

Sedan tidigare ryktas det även om en större modell på 5,5 tum (läs mer nedan), men i skrivande stund har det inte dykt upp några skyddsfodral för den mobiltelefonen.


Uppdatering 2020-03-17:

IOS 14-kod avslöjar Plus-modell

Den mycket tidiga testversion av IOS 14 som 9 to 5 Mac påstår sig ha kommit över har mer att bjuda på. Nu skriver sajten att den har hittat nya referenser till den billigare Iphone-modell som enligt rykten ska släppas under våren.

Referenserna pekar på att Iphone 9, eller vad telefonen kommer heta när den väl lanseras, kommer i två storlekar. Precis som tidigare modeller baserade på samma design, som Iphone 8 och Iphone 6S, ska det även komma en Plus-modell med större skärm.

Om uppgifterna stämmer betyder det att ”Iphone 9” verkligen blir en direkt efterföljare till Iphone 8, med skillnader som snabbare processor och stöd för Express Transit.


Uppdatering 2020-03-04:

Uppgifter: Tillverkningen har påbörjats

Enligt taiwanesiska Digitimes har Foxconn startat tillverkningen av Apples nya mobiltelefon på fabriken i den kinesiska staden Zhengzhou. Om uppgifterna stämmer kan det bli tal om en säljstart vid månadsskiftet som planerat.

Med tanke på coronavirusets framfart ser det allt mer troligt ut att Apple inte kommer anordna sitt sedvanliga vår-event, med andra ord kan företaget komma att nöja sig med att skicka ut ett pressmeddelande när mobilen väl finns tillgänglig.

Mer information om vilka specifikationer som vi förväntar oss finns att läsa här nedanför.


Iphone 9 eller Iphone SE 2?

Rykten har gått varma om en ny ”budget-Iphone” sedan åtminstone sommaren 2019, och många av dem kommer från den ofta välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo.

Iphone-modellen beskrivs som en andlig uppföljare till Iphone SE, men att som i vissa rykten kalla den för en ”Iphone SE 2” är missvisande. Apple väntas visserligen göra som med Iphone SE – alltså att återanvända en gammal form men uppdatera den med nyare hårdvara.

Iphone SE hade chassit och formen från en Iphone 5S men komponenter från en Iphone 6. I detta fall väntas telefonen hämta chassit från Iphone 8 i 4,7 tumsstorlek, men bestyckas med Iphone 11-komponenter. Av den anledningen är det här alltså inte tal om någon direkt uppföljare till Iphone SE, utan snarare en ny version av Iphone 8.

De senaste ryktena har också hävdat att namnet kan komma att bli Iphone 9, ett namn som fortfarande är oanvänt hos Apple. Det är ett namn som signalerar att det rör sig om en uppföljare till Iphone 8, men som inte har den nya Iphone-designen med heltäckande skärm, Face ID och gester istället för hemknapp – som ju finns på Iphone X och senare.

Telefonen ska enligt uppgifter från bland annat Ming-Chi Kuo riktas mot de användare som idag har äldre enheter, exempelvis Iphone 6 som inte kan uppdateras till IOS 13, och som kan vara på jakt efter en ny telefon. En ”Iphone 9” skulle ge dessa användare en i stort sett likadan telefon, men med bättre hårdvara och mer eller mindre garanterade mjukvaruuppdateringar under flera år framöver.

Det gör också att dessa användare kan nyttja Apple TV Plus samt speltjänsten Arcade på sin telefon, något som Apple av naturliga skäl vill möjliggöra.

Det innebär också att förhoppningarna om en ny fyratumstelefon grusas. Den tiden är förbi, och många delar av IOS 13 känns redan för trångt på Iphone SE. 4,7 tum lär bli den minsta skärmstorleken i Iphone under de närmsta åren.

Enstaka rykten har också talat om en helt ny Iphone-modell med Face ID och en 5,4 tum stor skärm, men de ryktena är mindre trovärdiga och troligen hopblandade med den uppsättning Iphone-modeller som väntas lanseras till hösten 2020. Tills dess har det talats om bland annat en ny Iphone med 5,4-tumsskärm.

Att återanvända en gammal form är för Apple ett sätt att spara utvecklingskostnader och att hålla ned priset.

Läs också! Hej då Iphone SE: En tillbakablick på Apples ovanligaste Iphone


Iphone 9
Foto: OnleaksEn rendering visar hur "Iphone 9" kan se ut.

Utseende – en blandning av Iphone 11 och Iphone 8

Vad gäller utseende förväntas inga större nyheter, men några mindre. Den övergripande formen och utseendet lär påminna en hel del om Iphone 8, med 4,7-tumsskärm och hemknapp med Touch ID.

Däremot tros telefonen komma med en baksida i frostat glas, som de nyare Iphone 11-modellerna. Färgerna lär bli klassiska sådana: rymdgrå, silver och Product Red.


Specifikationer

Vad gäller specifikationer lär Iphone 9 bjuda på flera nyheter. Rykten har talat om lagringsalternativ på 64 eller 128 GB – intet nytt där – med ”nian” kan få ett bättre system av antenner än Iphone 8.

Vidare tros telefonen bli aningen tjockare än tidigare modeller. Igeeksblog har till exempel rapporterat att måtten blir 138 x 67,4 x 7,8 mm (8,6 mm med kameran inräknad). Iphone 8 är 7,3 mm tjock.

Precis som i nyare Iphone-modeller lär 3D Touch även i denna modell slopas till förmån för Haptic Touch. Det kan ge Apple lite mer utrymme att använda i chassit – möjligen för ett lite större batteri. Iphone 9 väntas få en kamera på framsidan och en på baksidan. Systemet med dubbla kameror är alltså förbehållet de nya 2019-modellerna.

På insidan är detta mer eller mindre en Iphone 11, men till en mycket lägre förväntad prislapp.

Specifikationerna blir följande enligt Ming-Chi Kuo:

  • A13 Bionic-processor.
  • 3 gigabyte lpddr4x-minne.
  • 64 eller 128 gigabyte lagring.
  • Färgalternativen rymdgrå, silver och Product Red.

Pris

Med den gamla Iphone-designen väntas Apple kunna hålla en låg prislapp, men ge kunden prestanda värdig en 2019-telefon. Rykten har talat om 399 dollar för 64 GB-modellen. I Sverige skulle det motsvara runt 4 995 kronor. Det vill säga Iphone 11-prestanda till nästan halva priset – om du kan nöja dig med en äldre design.

Ryktena har nu även stärkts av Fast Company som citerar källor som ska jobba när Iphones tillverkningskedja. Enligt Fast Company ska priset vara en del i att stärka Apples försäljning i länder som Indien där företaget tävlar med Android-mobiler som kan kosta under 2000 kronor.

Iphone 9 lär ersätta Iphone 8 helt och hållet, medan Iphone XR lär finnas kvar för den som vill ha den nya Iphone-form med större, heltäckande skärm och Face ID.


Lansering

Så, när kommer telefonen? Vissa år håller Apple ett mindre mars-event med nya lanseringar, och det är möjligt att vi får se en Iphone 9 där, möjligen tillsammans med en nya Macbook Pro.

Har Apple inget annat att visa upp kan företaget också smyga ut den nya telefonen med ett simpelt pressmeddelande. Oavsett vilket är mars eller tidig april en trolig tid för lansering.