Det cirkulerar en hel del rykten kring Apples billigaste Iphone-modells vara eller icke vara – att det inte alls kommer någon för att Apple inte har tid att utveckla en ny, att det kommer en milt uppdaterad version redan under maj månad, och att det kommer en ny Iphone SE 2 med helt ny design till hösten.

Nu uppger också Macotakara att Apple har en Iphone SE 2 på gång, med ny design, en "flärp" och Face ID som inloggningsmetod istället för Touch ID. Enligt uppgifterna ska dock massproduktion av enheten inte ha påbörjats ännu, och enheten ska inte redo för en lansering tillsammans med övriga Iphone-modeller i september. Detta på grund av att designen helt enkelt inte är redo ännu.

Enligt Macoatakara överväger Apple både en skärmstorlek på sex tum, och en i samma form som nuvarande modell. Vi skulle dock ta uppgifterna med en rätt rejäl nypa salt, framför allt eftersom andra rykten redan har hävdat att Apple ska släppa en sex-tumsmodell av Iphone X till hösten. Uppgifterna är helt enkelt lite motstridiga.

Tidigare:

Som så många gånger tidigare när det gäller nya Iphone-modeller är det en skaltillverkare som påstår sig ha kommit över bilder av en kommande, ny Iphone. Den här gången är det företaget Olixar som läckt ett par bilder till 9to5mac.

Bilderna påstås visa en helt ny generation Iphone SE 2 med en heltäckande skärm utan hemknapp (och därmed ingen Touch ID) och en flärp i toppen där vi antar att Face ID gömmer sig.

Påstådd Iphone SE 2
Foto: 9to5mac / OlixarEn "Iphone SE 2" med både flärp och avsaknad av hemknapp.

Precis som 9to5mac noterar är det dock svårt att ta uppgifterna på riktigt allvar. Om det över huvudtaget finns en Iphone SE 2 i görningen är det troligt att det rör sig om en lägre prissatt modell som har både en traditionell lcd-skärm och hemknappen med Touch ID kvar, allt för att hålla priset nere. Tidigare rykten (läs mer nedan) har hävdat att vi kan få se en uppdaterad Iphone SE redan i maj.

Tidigare: 
Hörlursuttaget blir kvar i nästa Iphone SE, om vi ska tro en ny video som spridits på sociala medier. Vi är dock försiktigt skeptiska.

Videon visar en enhet som väldigt mycket ser ut som dagens Iphone SE, men med en viktig skillnad. Istället för en aluminumbaksida med små delar längst upp och ned i glas, är hela baksidan i glas. Det skulle ge möjlighet till trådlös laddning.

Videon spreds först på det kinesiska sociala mediet Sina Weibo, och snappades sedan upp av Macrumors som laddade upp klippet på Youtube, se nedan:

Värt att notera är också att hörlursuttaget är kvar på denna Iphone, när tidigare rykten har hävdat att det i själva verket kan försvinna. Vi ska dock ta videon med en rejäl nypa salt. Källan är inte bekräftad, och Iphone-liknande kopior är inte ovanliga i Kina. Enligt tidigare rykten kan en ny Iphone SE lanseras redan i maj, så vi får helt enkelt vänta och se ett tag till.

Tidigare: 

De senaste uppgifterna om att Apple har en Iphone SE i görningen kommer från japanska sajten Mac Otakara som citerar källor, närmare bestämt skaltillverkare, man pratat med på Global Sources Mobile Electronics-mässan i Hong Kong under denna vecka.

Enligt dessa uppgifter planerar Apple alltså att till slut lansera en uppdaterad ”Iphone SE 2” redan i maj, detta efter mycket spekulationer i media om det alls kommer en ersättare för den nu två år gamla Iphone-modellen.

Enligt uppgifterna kommer nya Iphone SE fortsatta vara en lågt prissatt Iphone, med samma yttermått som nuvarande modell. Touch ID blir kvar medan den runt 40 procent snabbare A10-processorn lär ersätta nuvarande A9-modell. Med det kommer troligtvis också stöd för de nya format Apple allt mer förlitar sig på, heif för bilder respektive hevc för video.

Hörlursuttaget kan däremot ryka, om vi ska tro dessa uppgifter. Troligen kommer även Iphone 6s respektive Iphone 6s Plus sluta säljas till hösten, vilket skulle göra att Apple snart inte har en enda Iphone-modell till salu utan hörlursuttag. Möjligen kan Iphone SE få en baksida i glas, vilket ger stöd för trådlös laddning, men de uppgifterna är osäkra.

Om vi verkligen får se en uppdaterad Iphone SE i maj lär nyheten mest troligt presenteras i ett pressmeddelande och inte vid ett event. Mindre troligt, men inte omöjligt, är att Apple lanserar modellen på utvecklarkonferensen WWDC i juni.

Tidigare:

Tidigare rykten har spritt en hel del tvivel bland alla som hoppas på en ny Iphone SE, men kanske kan vi vänta oss en ny modell – och väldigt snart dessutom. Den franska sajten Consomac har fått tag på ett dokument daterat den 17 april 2018. Dokumentet kommer från Eurasian Economic Commission och beskriver en ny Iphone som använder IOS 11.

Fler detaljer än så får vi inte, men vi bör inte helt avfärda uppgifterna ännu. Det här dokumentet kommer från samma källa som tidigare har avslöjat både Airpods, Iphone 7, nya Macbook-modeller och den senaste modellen av Ipad, påpekar 9to5mac.

Telefonen, som alltså inte beskrivs i några mer djupgående detaljer skulle visserligen kunna vara en ny version av Iphone X (kanske en ny färg), men det är otroligt att en sådan lanseras under sommaren. Desto mer tänkbart är att det rör sig om en uppdaterad Iphone SE, som inte uppdaterats sedan lanseringen 2016.

Nya modeller har tidigare dykt upp hos EEC ungefär en månad innan den verkliga lanseringen, vilket tyder på att en eventuell ny Iphone SE skulle kunna lanseras i maj eller juni. En lansering på WWDC i början av sommaren är alltså inte otänkbar, även om det var väldigt länge sedan vi sist såg en ny Iphone-modell på en utvecklarkonferens. Troligast är trots allt att en uppdaterad modell lanseras via ett pressmeddelande.

Tidigare:

Ett fåtal rykten har pekat mot att en ny generation Iphone SE är i görningen, men någon stor ryktesmaskin som inför Iphone X har det verkligen inte vari tal om. Nu hävdar toppanalytikern Ming-Chi Kuo att en ny Iphone SE kanske inte alls blir av under året. Det skriver Macrumors.

Anledningen ska var att Apple helt enkelt inte har resurser nog att utveckla en helt ny Iphone SE vid sidan av de tre Iphone X-modeller som förväntas lanseras under året (enligt ryktena en ny 5,8-tumsmodell, en större 6,5 tumsmodell kallad Iphone X Plus och en billigare 6,1-tumsmodell med lcd-skärm).

Under 2017 lanserade Apple inte mindre än tre nya Iphone-modeller på samma gång, men där Iphone X blev försenad. Det menar Kuo är ett tecken på att Apples utvecklingsresurser redan idag används maximalt.

Om vi under året alls får se en "Iphone SE 2" tror Kuo att det på sin höjd kan bli tal om en snabbare processor och mindre lagring, men inga större förändringar som en ny design, trådlös laddning och Face ID.

Iphone SE lanserades 2016, men med i stort sett samma chassi som Iphone 5 från 2012. Under 2017 fick modellen mer lagring, 32 eller 128 gigabyte mot tidigare 16 eller 64 gigabyte.

Tidigare:

I vår ryktas Apple lansera en ny version av minstingen Iphone SE. Tidigare har det ryktats om fokus på prestanda, men ett nytt rykte säger att telefonen får glasbaksida och trådlös laddning – precis som kusinerna Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X. Det rapporterar Tekz24.

Sajten hänvisar till en ”väldigt trovärdig källa” som säger sig veta att baksidan blir av just glas. Nuvarande modell har samma chassi som Iphone 5 och Iphone 5S, det vill säga helt i aluminium.

Tack vare glaset kommer Apple kunna implementera trådlös laddning i Iphone SE 2. Detta är dock inte den enda fördelen, utan det skulle även ge telefonen en ny känsla, något som saknades i originalet.

Nuvarande modell av Iphone SE drivs av en A9-processor och har prestanda som är jämförbar med Iphone 6S.