Betyg 5 av 5

Omdöme

Nya Iphone SE är inte alls spännande. Det är samma design som först sågs i Iphone 6 år 2014. Iphone SE ska köpas om du vill ha en vrålsnabb telefon som kommer få mjukvaruuppdateringar i 4-5 år framöver, och som ändå inte kostar mer än 5 500 kronor. Ingen konkurrent kan rå på den kombinationen.

Positivt

  • Halva priset – men topprestanda.
  • A13-processorn är snabbare än vilken mobilprocessor som helst.
  • Bra bilder och video vid bra ljusförutsättningar.

Negativt

  • Inget nattläge.
  • Ingen telekamera eller ultravidvinkel.
  • Batteritiden är sämre än i Iphone 11-serien.

Iphone SE är svår att recensera, och inte för att den innehåller mängder av ny och intressant teknologi, utan för att det är precis tvärtom.
 

MacWorld rekommenderar

Testad produkt: Iphone SE
Pris: 64 GB: Från 4 579 kronor via Prisjakt. 128 GB: Från 5 179 kronor via Prisjakt. 256 GB: Från 6 850 kronor via Prisjakt.

Precis ingenting är nytt här. Det skulle gå att ta skriva ett rätt utförligt och rättvisande test i en kort mening: Apple tog sin Iphone 8, stoppade i Iphone 11-processorn, och tar bara 5 500 kronor för det.

Och ändå är det den där sista delen, det överkomliga priset, som gör det hela så intressant. För många miljoner potentiella kunder har en helt ny Iphone varit bortom räckhåll. För många är flera år gamla Iphone-enheter redo att pensioneras för en nyare, modell, men prislappen på nya Iphone-modeller har krupit upp rejält de senaste åren.

Den här Iphone-modellen erbjuder ingenting spännande till den som köpt en Iphone de senaste två-tre åren, men är istället riktad till Iphone 6-ägare. Iphone SE är den mest prisvärda Iphone sedan, ja faktiskt förra Iphone SE.


Iphone 8 på nytt sätt

Med blotta ögat är det svårt att skilja Iphone SE från Iphone 8. De är på pricken lika stora, med precis samma placering av knapparna. Iphone 8-skal fungerar fint på Iphone SE.

Det finns dock några mindre skillnader. Som att framsidan är svart oavsett vilken färg baksidan är, och att Apple-loggan har flyttats till mitten för att matcha resten av Iphone-serien.

Iphone SE 2020 test
Foto: Willis Lai/IDGIphone 8 till vänster, Iphone SE i mitten och Iphone 11 till höger.

Även på de flesta andra sätt är det här en Iphone 8. Båda har IP67-klassning för vattentäthet. Båda stödjer trådlös laddning. Den nya SE har samma 4,7 tum stora retina-skärm (ungefär 720p) med lcd-teknik.

Test Iphone SE
Foto: Willis Lai/IDGIphone SE stödjer trådlös laddning, precis som Iphone SE. Om du kommer från en äldre Iphone är det dock en nyhet.

Den med moderna mått mätt låga upplösningen är egentligen inget problem i vardagligt användande. Däremot kommer du märka att skärmen inte blir fullt lika ljus som i många nyare telefoner. Maximal ljusstyrka är 750 nits, vilket väl är okej för en telefon för 5 500 kronor, men Iphone 11 går ända upp till 900 nits. En ljus sommardag utomhus gör det stor skillnad.

Gillar du mindre telefoner kommer du uppskatta Iphone SE:s relativa litenhet, och inte minst hur fjäderlätt den känns i handen. Varje Iphone sedan Iphone 8 har blivit större, och så ser det ut i hela mobilbranschen. Idag är Iphone SE en av de minsta telefonerna med modern prestanda som går att köpa.

Iphone SE 2020 test
Foto: Willis Lai/IDGDu får lov att använda Touch ID, för ansiktsigenkänning finns inte på en Iphone till det här priset.

Och så klart, du får nöja dig med stora skärmkanter och en hemknapp istället för geststyrning som i nyare Iphone-modeller. Det känns lite gammalmodigt om du är van med gesterna från Iphone X och senare, men kommer du från en Iphone 6, 7 eller 8 känns det precis som hemma.


Onödigt snabb

Den största skillnaden mellan Iphone 8 och Iphone SE är processorn. A13 Bionic-chippet från Apple är dramatiskt mycket snabbare än A11 i Iphone 8.

I så kallade testbänkar visar Iphone SE sig vara i stort sett lika snabb som (den mycket dyrare) Iphone 11. Enkeltrådad och flertrådad cpu-prestanda är båda två ungefär 30 till 40 procent snabbare än Iphone 8 i flera olika tester.

Våra testresultat från Geekbench 4 respektive Geekbench 5 visar precis vad många förväntade sig: Iphone SE är i stort sett precis lika snabb som den dyrare Iphone 11. Den är dessutom snabbare än nästan alla Android-telefoner, oavsett pris.

Iphone SE gen 2 test
Foto: IDGHögre poäng är bättre.
Geekbench Iphone SE 2020
Foto: IDGTesterna visar samma sak: Med Iphone SE får du topprestanda till halva priset.

Även grafiken tar ett stort steg upp. Beroende på app, är Iphone SE 40 till 60 procent snabbare. Gpu:n i A13-processorn är mer kraftfull än vad som egentligen behövs. Vilken modern, grafikintensiv app eller spel som helst kommer kunna köras fint på Iphone SE.

Test grafik Iphone SE 2020
Foto: IDGJust detta test, 3D Mark Slingshot, var av någon anledning långsammare på Iphone SE än Iphone 11, trots flera testomgångar. Om det beror på hårdvara eller mjukvara låter vi vara osagt, men Iphone SE är trots det långt ifrån långsam.
I andra 3D Mark-test visar Iphone SE likvärdiga prestanda som Iphone 11.
Foto: IDGI andra 3D Mark-test visar Iphone SE likvärdiga prestanda som Iphone 11.

Neural Engine i A13 är mångdubbelt snabbare i A13 än A11, vilket gör uppgifter som innehåller maskininlärning betydligt snabbare. A13-processorn har här sällskap av 3 GB arbetsminne, mot 2 GB i Iphone 8. Iphone 11 har dock 4 GB minne, delvis troligen på grund av dess dubbelkamera på baksidan.

Om du kommer från en äldre telefon, såsom Iphone 6S eller kanske förra generationen Iphone SE kommer du se en skillnad liknande natt och dag i din nya Iphone SE. Allt kommer kännas lent som smör i jämförelse.

Det här är värt att upprepa: Apples billigaste nya telefon för 5 500 kronor är, ur de allra flesta aspekter, snabbare än vilken Android-lur som helst du kan köpa, till vilket pris som helst. Och lika snabb som Apples mycket dyrare toppmodeller.


Batteritiden är godkänd, men imponerar inte

Om det är någonstans som Iphone SE haltar lite mer är batteritiden. Batterikapaciteten är likadan som Iphone 8, och ger i stort sett samma batteritid. I Geekbench 4, med ljusstyrkan satt till 200 nits, höll Iphone SE ut i tre timmar och 37 minuter, bara 20 minuter längre än Iphone 8.

Den verkliga batteritiden är dock såklart bättre än bara tre timmar och 37 minuter. En testbänk som Geekbench 4 är ett hårt pressande av processorn som inte liknar dagligt användande. Under detta test fanns inga svårigheter att ta sig igenom en hel dags användande.

Å ena sidan är det imponerande att se bibehållen batteritid som Iphone 8 trots mycket bättre prestanda. Å andra sidan är det helt klart att Apples dyrare Iphone-modeller har rejält mycket bättre batteritid.


En tillräckligt bra kamera

Iphone SE har samma kamerasensor som Iphone 8 – tror vi. Apple vill inte svara på en direkt fråga om detta, men den nya telefonen har samma specifikationer som sin föregångare. Den ensamma kameran på baksidan har en sensor på 12 megapixlar, med en bländare som öppnar upp till f/1,8, och bjuder på optisk bildstabilisering. Frontkameran är på 7 megapixlar och med bländare f/2,2. Även Ifixits isärplockning tycks visa att kamerasystemen i Iphone 8 respektive Iphone SE är desamma.

Apple föredrar istället att fokusera på ordet ”kamerasystem”, som innefattar bildsignalprocessorn och neural engine från A13-chippet. Och visst, det finns en poäng med det eftersom dagens mobila fotografi handhas av en rad specialiserade delar av processorn.

Test kamera Iphone SE
Foto: Jason Cross/IDGI bra ljus kan Iphone SE leverera skarpa, färgrika och detaljerade foton med stort dynamiskt omfång, nästan i klass med Iphone 11 Pro.

Ett resultat av hoppet från A11 till A13 tar Iphone SE därför bättre bilder än Iphone 8, trots att den nya telefonen använder vad vi tror är samma kamerasystem. Iphone SE gör som Iphone XR, och kan trots sitt singelkamerasystem ta bilder i Porträttläge, som suddar ut bakgrunden. Detta fungerar både på bakkameran och på frontkameran, detta trots att frontkameran saknar det mer sofistikerade True Depth-systemet som sitter i alla Iphone med Face ID.

Iphone SE test frontkamera
Foto: Jason Cross/IDGFrontkameran förlitar sig helt och hållet på mjukvara, då ingen djupinformation finns som True Depth-system som sitter i Iphone med Face ID. Resultatet är rätt bra!

Ett tillkortakommande är dock att Porträttläget bara fungerar när kameran ser ett mänskligt ansikte. En bra sak är dock att A13-processorn producerar en uppskattad djupkarta, som appar från tredje part kan nyttja. Det har till exempel kamera-appen Halide tagit fasta på, och ger därmed porträttläge till Iphone SE för mer än bara mänskliga motiv.

Läs mer! Här är kamera-appen som ger bättre porträttläge i Iphone SE

Kamera Iphone SE gen 2020
Foto: Willis Lai/IDG

Iphone SE har visserligen samma processorkapacitet att behandla och tar bilder som sina dyrare Iphone-syskon, men denna modell har inte samma mängd sensorer att använda sig, varför resultaten inte alltid blir lika bra.

I dåligt ljus presterar Iphone SE sämre, och nattläge eller Deep Fusion från Iphone 11-serien finns överhuvud taget inte. Så snart det blir sämre ljusförutsättning är Iphone 11 märkbart bättre.

Iphone SE 2020 kamera lågt ljus
Foto: Jason Cross/IDG

Att filma med Iphone SE är en fröjd, upp till 4K vid 60 fps, eller 1080p i hela 240 fps. På det är även detaljer, dynamiskt omfång och klarhet i videor överlägset vilken telefon som helst i denna prisklass.


Den bästa nyheten är priset

Nya Iphone SE är kanske den tråkigaste Iphone som har lanserats på många år. Det är ju bara en ny processor, inbaxad i en gammal Iphone 8, eller hur? För den som alltid vill ha det senaste och bästa är det här inte rätt telefon.

Men det är just på grund av att Apple har återanvänt existerande delar som man kan sälja en så genomgående bra telefon för 5 500 kronor. 64 GB lagringsutrymme är standard, men hoppet upp till 128 GB är prisvärt och rekommenderas om du kan sträcka dig till 6 095 kronor. Speciellt om du tänkt behålla telefonen länge kommer du tacka dig själv för att du spenderade 600 kronor extra. 7 395 kronor för 256 GB lagring känns dock inte särskilt prisvärt.

A13-processorn ger Iphone SE prestanda som en Iphone 11 och Iphone 11 Pro-serien. Kameran är bra för prisklassen, och telefonen kommer få säkerhetsuppdateringar liksom nya funktioner i 4-5 år framöver, något som Android-telefoner som kostar det dubbla bara kan drömma om. Värdet för pengarna är helt enkelt bra, allra helst för dig som tänkt behålla telefonen tre år eller längre, vilket allt fler Iphone-användare gör nu för tiden.

Det här är självklart inte Apples bästa telefon, men det är det bästa valet får åtskilliga miljoner köpare. Det är Apples minst spännande Iphone på länge, men kanske också den viktigaste. Marknaden är stor för de som bara vill ha en fungerande Iphone, som inte jagar de senaste funktionerna och som kommer behålla luren i upp mot fem år. Förhoppningsvis väntar dock Apple inte fullt så länge med att släppa nästa Iphone SE-modell.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: April 2020.
Vad: Mobiltelefon från Apple.
Skärm: 4,7 tum LCD 750 x 1334 pixlar (326 ppi). True Tone, P3-färger.
Kontrast: 1400:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Processor: Apple A13 Bionic.
Lagringskapacitet: 64/128/256 GB
Batteritid: 13 h videouppspelning, upp till 8 timmar videostreaminig (siffror enligt tillverkare). Stöd för trådlös laddning och snabbladdning (båda kräver tillbehör som köpes separat).
Bakre kamera: 12 Mpixel (bländare ƒ/1,8), optisk bildstabilisering.
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2).
Mått: 67 x 138 x 7,3 mm.
Vikt: 148 gram.
Vattentålig: Ja, IP67-klassad.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 5 495 kronor (64 GB), 6 095 kronor (128 GB), 7 395 kronor (256 GB).
Pris: 64 GB: Från 4 579 kronor via Prisjakt. 128 GB: Från 5 179 kronor via Prisjakt. 256 GB: Från 6 850 kronor via Prisjakt.   

Betyg: 5 av 5