Låsta notiser på Iphone X

Om du har skaffat en Iphone X och börjat använda den kanske du har lagt märke till att den beter sig lite annorlunda än gamla Iphone-modeller. När du får en notis och väcker telefonen för att se vad saken gäller visas den först utan sitt innehåll. Allt du ser är vilken app det rör sig om, och vem som skickat det (om det är ett meddelande från någon), och ersättningstexten ”notis” istället för det faktiska innehållet. Efter en liten stund dyker innehållet upp som vanligt.

Tycker du det är irriterande kan du få tillbaka det gamla beteendet där notiserna visas omedelbart, men först en förklaring av vad som händer:

Iphone X är inställd att bara visa innehållet i notiser när den är upplåst, även om notiser är inställda att visas på låsskärmen. Eftersom allt du behöver göra för att låsa upp den är att titta på den – och det gör du ju om du tittar på notiser – anser Apples utvecklare att den sekund det tar att låsa upp var värt det förhöjda integritetsskyddet det innebär att ingen obehörig kan läsa dina notiser.

På äldre Iphone-modeller kan du också aktivera den här funktionen, men där har Apple valt att inte ha den aktiverad som standard eftersom det är ett större ingrepp att behöva lägga fingret på hemknappen.

Visa notiser omedelbart

Du hittar inställningar för det här i Inställningar -> Notiser -> Visa förhandsvisningar. På Iphone X är den satt till Om olåst som standard, medan alla tidigare modeller har Alltid som standard. För maximalt integritetsskydd väljer du Aldrig istället, men om du hellre vill kunna kika på notiser även när Iphone X ligger intill dig på skrivbordet (utan att behöva luta dig över den för att låsa upp) kan du byta till Alltid.