När Apple släppte Mac OS 10.13 ingick en ändring som irriterade många användare. Mediaknapparna på Macens tangentbord styrde tidigare Itunes, Spotify, VLC och liknande program oavsett om de var i förgrunden eller inte. Det nya beteendet innebär att mediaknapparnas fokus följer med förgrundsprogrammet. Om du har Safari öppet på en sida med någon form av uppspelningsbar media kommer ett tryck på play/paus-knappen stoppa eller spela det innehållet – inte din musik i Spotify.

Om du är av inställningen att det här är något av det mest idiotiska Apples utvecklare någonsin har gjort, och att knapparna självklart borde styra bakgrundsuppspelning snarare än det du har i förgrunden (som du ju lika gärna kan styra med musen/styrplattan), kan du läsa vidare för en lösning.

Mac Media Key Forwarder

Hjälpprogram

Mac Media Key Forwarder är ett litet program som lägger sig i menyraden och ser till att du kan styra antingen Spotify eller Musik-appen på Catalina (eller Itunes i äldre versioner av Mac OS). Eller båda två om du hellre vill det.

Programmet utvecklades mellan 2017 och tills alldeles nyligen av utvecklaren Milan Toth. På programmets projektsida på Github skriver han att han har bytt till Linux och slutat köra Mac OS, så det är möjligt att det kommer sluta fungera någon gång i framtiden. Men i skrivande stund med Mac OS 10.15.4 fungerar det.

Inställningar

När du har kört igång programmet första gången (du kan behöver ctrl/höger-klicka och välja Öppna först) måste du öppna Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet och godkänna det i Hjälpmedel. Starta om programmet och godkänn när systemet frågar om Mac Media Key Forwarder ska få styra Spotify eller Musik/Itunes.

Om du inte får det att fungera bra – eller om du använder en annan tjänst som Tidal eller Youtube för att tillgodose ditt musikbehov – kan du testa programmet Beardedspice istället.