Mac OS High Sierra har ändrat hur mediaknapparna på tangentbordet fungerar. Istället för att styra Itunes, Spotify, VLC och ett fåtal andra mediauppspelningsprogram styr de vad som helst som är öppet för tillfället. Om du till exempel lyssnar på Spotify och har en video öppen här på MacWorld i webbläsaren kommer ett tryck på play/paus-knappen stoppa videon medan Spotify spelar vidare.

Mediaknapparna på Mactangentbord
Foto: Anders Lundberg

Om du är en av de många användare som tycker det här beteendet är rent ut sagt idiotiskt, och att mediaknapparna ska styra bakgrundsuppspelningen av musik och inte något du lika gärna kan klicka på eller trycka mellanslag för att pausa, har vi en god nyhet. Det finns nämligen en lösning som återställer normalt beteende.

Utvecklaren Milan Toth har nämligen tagit fram ett litet program kallat High Sierra Media Key Enabler, och som gör att mediaknapparna enbart styr Itunes eller Spotify och inget annat. Det är alltså praktiskt även för de som störde sig på hur mediaknapparna kunde styra VLC istället för Itunes eller Spotify om det var det senaste öppna mediaprogrammet.

Det enda kruxet är att programmet bara fungerar med fysiska knappar och inte med de virtuella knapparna på Macbook Pro med Touch Bar.

High Sierra Media Key Enabler kan laddas ner från utvecklarens webbplats eller från Github där det ligger som öppen källkod. Eftersom det inte har signerats med ett utvecklarcertifikat måste du högerklicka på programmet, välja Öppna och sedan godkänna att det körs för att kringgå Gatekeeper. Om du inte litar på utvecklaren kan du skaffa Xcode och kompilera koden från Github på egen hand.