Testad produkt: Iphone XS
Pris: 13 990 kronor hos Webhallen. Se vår jämförelse av operatörernas pris här!

De första intrycken av telefonen har lagt sig och de första kontroverserna har, som alltid, dykt upp. Vi har läst om laddningsproblem när skärmen är avstängd, ”beautygate” med en ibland allt för utsmetande brusreducering och oförutsägbara resultat i batteritester.

Det låter kanske mycket, men det är ingen anledning att hålla sig undan Iphone XS-modellerna. Med miljoner sålda modeller, är det inte förvånande att vissa detaljer inte håller måttet. Än så länge har inget problem av rejält allvarlig art dykt upp och det vi nämnt går att finjustera i mjukvaran (flera problem har redan lösts med IOS 12.0.1).

I den här artikeln följer ytterligare några intryck från tre veckor med Iphone XS Max. Vi kommer återkomma till telefonen fler gånger, helt enkelt för att en så personlig och viktig pryl testas allra bäst över längre tid, för att se om vi fortfarande tycker att den är värd sitt höga pris om ett år.

Långtidstest Iphone XS

Störst, dyrast – och bäst?

På flera sätt är Iphone XS en ganska mild uppdatering av Iphone X. Samtidigt är det också på många sätt Apples mest extrema telefon någonsin, i synnerhet Max-modellen. Allt har dragits till sin spets. Vi har den största skärmen i en Iphone någonsin, det största batteriet någonsin (och längsta laddningstiden någonsin för en Iphone), de bästa kamerorna hittills och den största prislappen hittills.

Om vi fokuserar på skärmstorlekarna känns den på pappret monstruösa 6,5 tums oled-skärmen inte fullt så stor i verkligheten. Iphone XS Max är egentligen inte större än vad Iphone 8 Plus är. Trots det är skärmen rejält större, 6,5 tum mot 5,5 tum i Iphone 8 Plus. Det gör också att skärmen är något mer svåranvänd då den går ända ned till botten, och ända upp till toppen av enheten. Om du inte behövde två händer för att använda Iphone 8 Plus är det möjligt att du ändå behöver det för nya Max-storleken.

Långtidstest Iphone XS

Samma telefon – i två storlekar

Vi uppskattar också att valet mellan Iphone XS och Iphone XS Max till 90 procent är ett val mellan vilken skärmstorlek vi tycker bäst om. Resterande tio procent kan nog sägas handla om batteritiden. Det knappt 20 procent större batteriet ger ytterligare lite bättre batteritid för Max-modellen trots att en större skärm äter upp en del av vinsten med det större batteriet.

I övrigt finns inga skillnader mellan modellerna. Vi får samma dubbelkamera på framsidan, samma processor på insidan, samma frontkamera och samma högtalare. Högtalarna är för övrigt är ljudliga och riktigt bra, vi har bara svårt att hitta någon verklig användning för dem – kollar vi på video använder vi oftast lurar, men kanske hittar andra större nytta av dem.

Det finns fortfarande en del appar som behöver anpassas till den större skärmen. Appar som inte anpassats är inte oanvändbara, men de får lite större tangentbord och ett lite onaturligt gränssnitt, men det är ingen direkt plåga att använda.

Kalender

Vi önskar dock fortfarande att Apple hade gjort ännu lite mer med den större skärmen. Vissa appar har ett landskapsläge, men varför finns inte bild-i-bild? Det hade fungerat på den här stora skärmen. Nu blir vinsten inte lika riktigt lika stor som den hade kunnat vara, och nackdelarna med att släpa runt på en så här stor telefon något mer kännbara.

Plågsam laddning

Vi har sedan länge övergett den snåla laddare Apple skickar med i förpackningen, men för det här testets skull tog vi faktiskt fram den ändå. Och visst, en till lightning-sladd är alltid välkommet, men den klena nätadaptern på fem watt som följer med har sällan känts snålare än vad den gör nu. För det här stora batteriet tar det en evighet att ladda fullt, 3,5 timmar från nästan noll till full laddning. 19 till 80 procent lyckas vi ladda på strax under två timmar. Mindre plågsamt, men alldeles för långsamt ändå.

Det här är i stort sett bara en nattladdare för den som laddar sin telefon på natten. För all annan laddning går det för långsamt – hur många har tid, lust eller ens möjlighet att lägga ifrån sig mobilen 3,5 timme per dag?

Angående själva batteritiden återkommer vi med ett separat test men vi kan kort konstatera att vi aldrig behövt oroa oss över den, med undantag för när vi navigerar utan tillgång till laddning. Annars är batteritiden stabil, och inte ett område vi längre kan klaga på.

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 12790 kr.

Bästa pris just nu: 10990 kr