Tre veckor med Iphone XS

Testad produkt: Iphone XS
Pris: 13 990 kronor hos Webhallen. Se vår jämförelse av operatörernas pris här!

Efter drygt tre veckor med Apples jätte är det dags att samla våra längre intryck av telefonen. Världens bästa Iphone blir ännu lite bättre, men för oss svenskar kostar det snart mer än det smakar.

De första intrycken av telefonen har lagt sig och de första kontroverserna har, som alltid, dykt upp. Vi har läst om laddningsproblem när skärmen är avstängd, ”beautygate” med en ibland allt för utsmetande brusreducering och oförutsägbara resultat i batteritester.

Det låter kanske mycket, men det är ingen anledning att hålla sig undan Iphone XS-modellerna. Med miljoner sålda modeller, är det inte förvånande att vissa detaljer inte håller måttet. Än så länge har inget problem av rejält allvarlig art dykt upp och det vi nämnt går att finjustera i mjukvaran (flera problem har redan lösts med IOS 12.0.1).

I den här artikeln följer ytterligare några intryck från tre veckor med Iphone XS Max. Vi kommer återkomma till telefonen fler gånger, helt enkelt för att en så personlig och viktig pryl testas allra bäst över längre tid, för att se om vi fortfarande tycker att den är värd sitt höga pris om ett år.

Långtidstest Iphone XS

Störst, dyrast – och bäst?

På flera sätt är Iphone XS en ganska mild uppdatering av Iphone X. Samtidigt är det också på många sätt Apples mest extrema telefon någonsin, i synnerhet Max-modellen. Allt har dragits till sin spets. Vi har den största skärmen i en Iphone någonsin, det största batteriet någonsin (och längsta laddningstiden någonsin för en Iphone), de bästa kamerorna hittills och den största prislappen hittills.

Om vi fokuserar på skärmstorlekarna känns den på pappret monstruösa 6,5 tums oled-skärmen inte fullt så stor i verkligheten. Iphone XS Max är egentligen inte större än vad Iphone 8 Plus är. Trots det är skärmen rejält större, 6,5 tum mot 5,5 tum i Iphone 8 Plus. Det gör också att skärmen är något mer svåranvänd då den går ända ned till botten, och ända upp till toppen av enheten. Om du inte behövde två händer för att använda Iphone 8 Plus är det möjligt att du ändå behöver det för nya Max-storleken.

Långtidstest Iphone XS

Samma telefon – i två storlekar

Vi uppskattar också att valet mellan Iphone XS och Iphone XS Max till 90 procent är ett val mellan vilken skärmstorlek vi tycker bäst om. Resterande tio procent kan nog sägas handla om batteritiden. Det knappt 20 procent större batteriet ger ytterligare lite bättre batteritid för Max-modellen trots att en större skärm äter upp en del av vinsten med det större batteriet.

I övrigt finns inga skillnader mellan modellerna. Vi får samma dubbelkamera på framsidan, samma processor på insidan, samma frontkamera och samma högtalare. Högtalarna är för övrigt är ljudliga och riktigt bra, vi har bara svårt att hitta någon verklig användning för dem – kollar vi på video använder vi oftast lurar, men kanske hittar andra större nytta av dem.

Det finns fortfarande en del appar som behöver anpassas till den större skärmen. Appar som inte anpassats är inte oanvändbara, men de får lite större tangentbord och ett lite onaturligt gränssnitt, men det är ingen direkt plåga att använda.

Kalender

Vi önskar dock fortfarande att Apple hade gjort ännu lite mer med den större skärmen. Vissa appar har ett landskapsläge, men varför finns inte bild-i-bild? Det hade fungerat på den här stora skärmen. Nu blir vinsten inte lika riktigt lika stor som den hade kunnat vara, och nackdelarna med att släpa runt på en så här stor telefon något mer kännbara.

Plågsam laddning

Vi har sedan länge övergett den snåla laddare Apple skickar med i förpackningen, men för det här testets skull tog vi faktiskt fram den ändå. Och visst, en till lightning-sladd är alltid välkommet, men den klena nätadaptern på fem watt som följer med har sällan känts snålare än vad den gör nu. För det här stora batteriet tar det en evighet att ladda fullt, 3,5 timmar från nästan noll till full laddning. 19 till 80 procent lyckas vi ladda på strax under två timmar. Mindre plågsamt, men alldeles för långsamt ändå.

Det här är i stort sett bara en nattladdare för den som laddar sin telefon på natten. För all annan laddning går det för långsamt – hur många har tid, lust eller ens möjlighet att lägga ifrån sig mobilen 3,5 timme per dag?

Angående själva batteritiden återkommer vi med ett separat test men vi kan kort konstatera att vi aldrig behövt oroa oss över den, med undantag för när vi navigerar utan tillgång till laddning. Annars är batteritiden stabil, och inte ett område vi längre kan klaga på.

Värd sitt höga pris?

Prisvärdhet var en svår punkt för Iphone X när den kom förra året, och är ännu svårare i år när prislappen tagit ett kliv uppåt på den svenska marknaden. Det är ingen tvekan om att både Iphone XS och Iphone XS Max är bland det bästa som går att uppbringa på smartphone-marknaden (bara A12-processorn är nog så imponerande).

Läs också! Anandtech: ”A12-processorn 40 procent snabbare än A11”

Den som redan slagit till är säkert nöjd. Vi är mer än lovligt nöjda. Det är ingen tvekan om att det är bra telefoner som kommer hitta sina köpare, men är det verkligen vettigt att lägga 14 000 kronor på en telefon? Kanske. Den som använder sin telefon många timmar per dag får kanske får ut ett värde motsvarande 14 000 kronor. Många köper dessutom telefoner på avbetalningar och med abonnemang, men det betyder ju inte att telefonen kostar mindre. Snarare mer, och dessutom utspritt över tid så vi inte märker den stora engångskostnaden.

Vår rekommendation om att hålla utkik efter Iphone XR står dock kvar. Har du inte redan en Iphone XS, och har väntat så här länge är det nog lika bra att vänta lite till på Iphone XR som lär erbjuda merparten av vad Iphone XS kan, men till ett lägre pris.

Långtidstest Iphone XS

Omdöme

Bra köpVåra första intryck av Iphone XS Max står sig. Skärmen är vacker att se på, men snudd på obekvämt stor. Processorn är snabb som attan och kameran riktigt bra. Men Iphone XR känns minst lika intressant.


Fakta: Iphone XS/Iphone XS Max

Lagringskapacitet: 64/256/512 GB.
Färger: Silver, rymdgrå, guld.
Processor: Apple A12 Bionic, sex kärnor, andra generationens Neural Engine. Fyrkärning GPU.
Skärm: Super Retina HD-skärm, 5,8 tum/6,5 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi)/2 688 x 1 242 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger. 3D Touch.
Kontrast: 1 000 000:1.
Ljusstyrka: 625 cd/m2.
Batteritid: 21 h samtal, 12 h surf. Trådlös laddning med Qi-laddare. Stödjer snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,4), optisk bildstabilisering på både kameror. Smart HDR.
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4K (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 70,9 x 143,6 x 7,7/77,4 x 157,5 x 7,7 mm.
Vikt: 177/208 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup två meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple
Pris: Iphone XS: 12 795 kronor (64 GB), 14 695 kronor (256 GB), 17 195 kronor (512 GB). Iphone XS Max: 13 995 kronor (64 GB), 15 895 kronor (256 GB), 18 395 kronor (512 GB).

plus

Vansinnigt snabb.
Genomgående en kvalitetsprodukt.
Bra batteritid.

minus

Ibland obekvämt stor skärm.
Långsam laddning.
Hade man inte kunnat utnyttja den större skärmen lite bättre?

Betyg: 4 av 5