Apple lyckades inte hålla speciellt mycket hemligt kring årets nya Iphone-modeller. Namnen på telefonerna var länge okända men sista veckan slank även de ut. I år blev det två toppmodeller och en aningen enklare och billigare. Apples nya flaggskepp heter Iphone Xs och Iphone Xs Max. Eventuella skämt om Apples excesser får vi se hur det blir med.

Läs även: Apple släpper tredje mobil - Iphone XR

Skärmen
Foto: IDG News

Samma fantastiska skärm nu ännu större

Iphone Xs har samma 5,8 tum stora oled-skärm som Iphone X. Det innebär 2435x1125 pixlar, stöd för hdr och p3-färgrymden, True Tone-systemet för automatisk vitbalans och 3D Touch.

Iphone Xs Max skärm är på 6,5 tum och har samma pixeltäthet, vilket innebär 2688x1242 pixlars upplösning. I övrigt har den samma specifikationer, till exempel 1 000 000:1 kontrastförhållande och 625 candela per kvadratmeter ljusstyrka.

Iphone Xs tre färger

Byggd för att hålla

Nytt för i år är att toppmodellerna av Iphone är IP68-klassade istället för ”bara” IP67. Det innebär att de tål topp till två meters djup och Apple säger att de har testat såväl på botten av en simbassäng som med olika vätskor som apelsinjuice, öl och vin så telefonen ska klara blöta fester.

Skärmen och baksidan täcks även av vad Apple påstår är det tåligaste glaset som suttit i en smart mobil.

Kanterna är precis som tidigare tillverkade i kirurgiskt stål. Silver och rymdgrått finns kvar som färgalternativ men har även fått sällskap av guld, som använder en avancerad ny tillverkningsteknik.

Vrålsnabb processor

Förra årets Iphone-modeller hade A11 Bionic-processorn, som slog konkurrenterna med hästlängder. De nya har ett rejält uppgraderat chip. A12 Bionic är upp till 15 procent snabbare på vanliga beräkningar, 50 procent snabbare på grafik och hela 450 procent snabbare på ai och maskininlärning med en uppgraderad så kallad Neural Engine. Dessutom är den strömsnålare – hela 50 procent på lågintensiva uppgifter.

Augmented reality med Iphone Xs

Neural Engine introducerades först i A11. Den hade då två kärnor och kunde utföra 600 miljarder beräknar med maskininlärningsalgoritmer per sekund. I A12 har den utökats till åtta kärnor och kan numera utföra 5 biljoner beräkningar i sekunden. Det gör att Core ML, Apples ramverk för maskininlärning, kör upp till nio gånger så fort.

En ny signalprocessor gör porträttläget i kameran bättre och möjliggör en ny mer avancerad form av hdr som ger dina bilder större dynamiskt omfång.

Förbättrad kamera

Den snabbare processorn ger kameran i Iphone Xs och Xs Max fler förbättringar. Förutom Smart HDR som Apple kallar det kan den göra fler beräkningar för porträttläge och porträttljus, och är bättre på att fånga precis rätt ögonblick.

En häftig nyhet är att du kan ändra skärpedjupet och därmed bokeh-effekten på bilder tagna med porträttläge i efterhand. Du får upp ett reglage som ändrar bländaröppningen, precis som om du ändrade bländare på en stor systemkamera.

Spela in video

Själva kamerorna har också blivit bättre. Vidvinkelkameran på baksidan har fått en ny sensor med större och djupare pixlar. Det gör att den fångar mer ljus och blir mindre brusig i svagt ljus.

Även videoinspelning drar nytta av förbättringarna. Du kan spela in 4k-video med utökat dynamiskt omfång om du håller dig till 24 eller 30 bilder per sekund och den bättre kvaliteten vid svagt ljus hjälper också.

Längre batteritid och dubbla simkort

Mycket tack vare den nya effektivare processorn har Apple lyckats höja batteritiden i Iphone Xs jämfört med Iphone X. En halvtimme längre användning ska du få ut. Iphone Xs Max har det största batteriet hittills i en Iphone, vilket ska ge en och enhalv timme längre användning än Iphone X. Det kan dock innebära att Iphone 8 Plus har längre batteritid.

Modemet i de nya modellerna har stöd för gigabit-lte, 802.11ac wifi och bluetooth 5.0. Apple har nu enbart två olika modeller eftersom modemet äntligen har fått stöd för alla olika frekvensband i en och samma enhet, så den fungerar bättre än någonsin för de som flyttar mellan olika länder.

För första gången någonsin har Apple gjort det möjligt att använda två simkort. Förutom den vanliga simkortet kan du aktivera ett till med e-sim, alltså samma teknik som används i Apple Watch med lte. För den kinesiska marknaden säljs en specialmodell av Iphone Xs Max med två fysiska simkortplatser, men den kommer inte släppas någon annanstans.

Iphone Xs

Pris och tillgänglighet

Apple har lärt sig att inte låta användarna vänta på nya Iphone-modeller. Iphone Xs och Iphone Xs Max kommer släppas 21 september i över 30 länder, inklusive Sverige. Ytterligare 28 länder får den en vecka senare, vilket innebär den snabbaste utrullningen hittills. Förhandsbeställningarna öppnar 14 september.

Svenska kunder lär dock få något av en chock när de ser priserna. Iphone X var rekorddyr när den släpptes förra året för 11 495 kronor. Iphone Xs börjar på 12 795 kronor med 64 gigabyte hos Apple (12 790 kronor hos billigaste återförsäljare) och Iphone Xs Max går loss på hela 13 995 kronor med samma lagringsutrymme (13 990 kronor hos billigaste återförsäljare). För en maxad Max med 512 gigabyte lagring får du punga ut 18 395 kronor.

Apple iPhone XS 64GB

Bästa pris just nu: 12790 kr