Testad produkt: Iphone XS Max
Pris: Från 12 665 kronor hos Prisjakt | Se vår jämförelse av operatörernas pris här!

Till och med namnet avslöjar att det här är en maximalistisk telefon – Iphone XS Max. Det är den verkliga efterträdaren till Apples Plus-telefoner, bäst lämpad för den som tidigare föredragit denna större Iphone-serie men som nu är redo för en telefon utan hemknapp och med Face ID. Skärmen är ännu större – 6,5 tum mot tidigare 5,5 tum – och med det räckte tydligen inte Plus-namnet till; Max är mer än Plus.

Det är utan tvekan en stor telefon, men det mesta går att vänja sig vid. Max-storleken känns efter ett tag ganska normal i storleken. Trots det önskar vi fortfarande vissa förbättringar i systemet för att göra den enklare att använda med en hand. Det är nästan omöjligt att nå Kontrollcenter längst uppe i högra hörnet (även om det finns ett smart knep för det). Telefonen måste ofta användas med två händer.

Sedan Iphone XS presenterades för ett halvår sedan har många nya, intressanta tekniker och designer dykt upp på Android-sidan. Flärpen – en kompromiss för att få plats med en frontkamera på en telefon där vi helst vill att allt på framsidan ska vara en skärm – har uppstått i alla möjliga och omöjliga kombinationer med kameror som poppar upp i en mekanism, eller som tittar fram i genom ett hål i skärmen.

Det har inte gjort att Iphone XS känns direkt omodern, men det ska ändå bli väldigt intressant att se vad Apple har i rockärmen för framtida Iphone-modeller. Någon vikbar Iphone lär vi dock inte få se redan i höst, Apple brukar inte springa efter designtrender på det sättet.

Läs också! Därför finns ingen vikbar Iphone – och ingen anledning att vara förvånad


S-versionen av Iphone X

Iphone XS Max och dess mindre syskon Iphone XS är båda S-versioner av den betydligt större nyheten Iphone X från 2017. Det är knappast den mest spännande av uppdateringar, men det betyder att de värsta barnsjukdomarna är över, och att vi i Iphone XS får en telefon som har en mer beprövad design.

På insidan finns dock mer nytt. Kameraförbättringarna var nästan större än väntat och prestandan från A12-processorn är fortfarande så pass monstruös att det är svårt att utnyttja all kraft.


IOS: Större uppdateringar att vänta

IOS 12 har hunnit nå version IOS 12.2, som gett vissa förbättringar till skärmtid, fler Animoji och en mycket välkommen funktion: Att via en pilknapp kunna lägga sökförslagens text i sökfältet i Safari utan att söka automatiskt. Det har länge saknats i Safari.

I övrigt är det ont om några betydande uppdateringar. IOS x.3, som brukar innehålla lite större nyheter,  har fortfarande inte släppts trots att den brukar lanseras vid den här tiden på året. IOS 12.3 kommer senare, men gissningsvis väntar Apple ändå in IOS 13 med de största nyheterna.


Iphone XS Max långtidstest

Hållbar – i alla fall efter sex månaders användning

Sex månader är ju egentligen ingenting för en produkt som kostar över 10 000 kronor, men för en pryl som används många timmar per dag och som hänger med överallt är det ändå intressant att se hur väl den står emot tidens tand.

Och det har den gjort bra. Batteritiden är fortfarande väldigt bra, bland den bästa någonsin i en Iphone, strax efter Iphone XR. När skärmens ljusstyrka närmar sig max slukar den visserligen batteri, men i övrigt är vi klart nöjda med batteritiden.

Skärmen är fin och oled-tekniken visar inga tecken på inbränningar. Det gör den inte heller på vår mer än ett år gamla Iphone X, vilket bådar gott för framtiden. Det verkar som att Apples anpassningar av skärmen gör att vi slipper de värsta potentiella problemen med skärmtekniken.

Face ID är ett exempel på något som faktiskt blir allt bättre med tiden. Algoritmerna som verkar i bakgrunden lär sig mer allt eftersom, och av den anledningen är Face ID bättre idag än när vi tog telefonen ur förpackningen i september 2018. Ansiktsigenkänningen fungerar i flera, krångliga vinklar, ibland även när telefonen ligger på ett bord och vi står snett bredvid.

Det är fortfarande inte problemfritt, men det är blir allt svårare att alls sakna Touch ID från tidigare modeller.


Värt att uppgradera?

Iphone XS Max står sig väl efter sex månaders användning, och vi har inga problem att rekommendera telefonen även idag.

För svenskar är den dock rejält dyr. Visst har den sjunkit runt en tusenlapp i pris sedan lanseringen, om vi köper den från annat håll, men det är solklart att Iphone XR är en mer prisvärd telefon. Är det fortfarande värt att uppgradera från en äldre modell?

  • Från Iphone X? Nej, om du inte saknar en större skärm.
  • Från Iphone 8 och Iphone 8 Plus? I vissa fall, ja. Det här är en kraftig uppdaterad Iphone som är snabbare, men framför allt bättre att använda med gester och Face ID istället för hemknapp och Touch ID.
  • Iphone 7 och äldre? Ja, om din gamla Iphone börjar kännas gammal kan det vara värt att snegla på en Iphone XR eller Iphone XS. Det är fortfarande ett halvår kvar innan Iphone uppdateras nästa gång och nuvarande Iphone-modeller är något billigare nu än när de släpptes i september.

Omdöme

Bra köpEfter mer än sex månader är Iphone XS Max faktiskt ännu lite bättre än när den släpptes. Med en lägre prislapp är det fortfarande ett bra köp, och det är ännu långt kvar innan nästa Iphone-modeller lanseras. Men skillnaderna mot Iphone X är små.

Fakta: Iphone XS/Iphone XS Max

Lagringskapacitet: 64/256/512 GB.
Färger: Silver, rymdgrå, guld.
Processor: Apple A12 Bionic, sex kärnor, andra generationens Neural Engine. Fyrkärning GPU.
Skärm: Super Retina hd-skärm, 5,8 tum/6,5 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi)/2 688 x 1 242 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger. 3D Touch.
Kontrast: 1 000 000:1.
Ljusstyrka: 625 cd/m2.
Batteritid: 21 h samtal, 12 h surf. Trådlös laddning med qi-laddare. Stöder snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,4), optisk bildstabilisering på båda kamerorna. Smart hdr.
Frontkamera: 7 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4k (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 70,9 x 143,6 x 7,7/77,4 x 157,5 x 7,7 mm.
Vikt: 177/208 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup två meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple
Rek. pris XS: 12 795 kronor (64 GB), 14 695 kronor (256 GB), 17 195 kronor (512 GB) hos Apple.
Rek. pris Iphone XS Max: 13 995 kronor (64 GB), 15 895 kronor (256 GB), 18 395 kronor (512 GB) hos Apple.
Pris XS: Från 11 096 kronor hos Prisjakt | Se vår jämförelse av operatörernas pris här!
Pris XS Max: Från 12 665 kronor hos Prisjakt | Se vår jämförelse av operatörernas pris här!

plus

Face ID blir allt bättre.
Fortfarande vansinnigt snabb.
Bra batteritid.

minus

Ibland obekvämt stor skärm.
Lägre pris – men fortfarande dyr.
Långsam laddning med medföljande laddare.

Betyg: 4 av 5