Enligt tidigare rykten ser det ut som att Apple kommer släppa tre nya Iphone-modeller under 2018, där en av de kan kallas Iphone X Plus – eller möjligen Iphone 11 Plus – och få en rejält mycket större skärm.

Tidigare uppgifter har hävdat att denna skärm blir inte mindre än 6,5 tum stor, och nu tror vi oss veta hur stor upplösningen blir: 1 242 x 2 688 pixlar. Detta enligt nya uppgifter från Bloomberg. Stämmer uppgifter blir detta den största Iphone vi hittills sett.

En guldfärg kan också introduceras för Iphone X-serien, och – mer förvånande – modellen kan få dubbla simkortplatser. Det senare är dock fortfarande inte bestämt av Apple enligt uppgifterna från Bloomberg. Apple kan också välja att invänta e-sim-teknikens genombrott istället.

Till hösten räknar vi med att få veta hur 2018 års Iphone-modeller ser ut.

Uppdatering 2018-02-15:

Uppgifter: Iphone X-flärpen kan krympa – redan i årets modell

Flärpen, eller sensorhuset som Apple väljer att kalla området där frontkameran och tekniken för Face ID sitter, är utan tvekan en av de största vattendelarna i Iphone X. Tidigare rykten har hävdat att Apple siktar på att minska flärpens storlek till 2019 års Iphone X. Nu pekar dock nya uppgifter på att det kan ske redan i årets uppdatering av Iphone X. Det skriver Macrumors.

Uppgifterna kommer från ett gäng analytiker på banken Barclays som efter samtal med underleverantörer känner sig säkra på att Face ID kommer vara i stort sett oförändrat under 2018. Det kommer däremot bli något mer exakt, inloggningssystemet kommer ta plats i tre nya Iphone X-modeller under 2018 – och själva flärpen kan också minska något i storlek.

Läs också! Slutet för Iphone 8? Apple kan släppa en budget-Iphone X nästa år – och en större ”Iphone X Plus”

Från uppgifterna framgår också att Ipad kan få Face ID redan i år, samt att Apple "jobbar hårt" för att framtida Iphone-modeller ska få djupavkännande True Depth-kamerasystem även på baksidan.

Som vanligt bör vi ta rykten som dessa med en nypa salt. Om flärpen blir oförändrad eller något mindre än nuvarande modell lär vi få veta i september i år.


Här är 6 saker vi vill se i Iphone 2018

Iphone X är på många sätt en fantastisk produkt. Skärmytan är stor, medan själva formen på mobilen inte är mycket större än Iphone 8. Skärmen i sig är fantastisk med djup svärta och behagliga färger, kameran är riktigt bra och batteritiden fullt godkänd. Det är kort sagt vår favorit-Iphone så här långt.

Men säg det som inte kan bli ännu bättre. Förutom uppenbara nyheter som förbättrade kameror och (ännu) mer prestanda i en ny A12-processor, presenterar vi här det vi tror och det vi hoppas ska komma i uppföljaren, Iphone 11, Iphone XI, eller vad den nu kan tänkas heta.

Missa inte! 4 enkla tips för att slippa inbränd bild på Iphone X

Och bara för att nämna, den som hoppas på hemknappens återkomst – eller hörlursuttagets för den delen – får nog fortsätta drömma. Apple har tagit farväl till båda två den senaste tiden.

Det är tydligt att Apple i och med IOS 11 och Iphone X satsar på ett IOS som navigeras allt mer med gester, en naturlig utveckling efter att skärmen tar upp en allt större del av telefonen. Även en Ipad kan användas i stort sett helt utan hemknapp (om det inte vore för Touch ID, men Ipad ryktas ju få Face ID redan nästa år).

Iphone XI
Det går att "fejka" ett mörkt läge under Hjälpmedelsinställningarna, men perfekt blir det inte. Vi hoppas det fixas till Iphone 11.

1. Mörkt läge i Iphone 11 – perfekt för oled-skärmen

Det är lika bra att ta upp det på en gång. Ett mörkerläge är en funktion vi velat se i IOS länge nu, och vilket bättre tillfälle finns det än nu, när Iphone nu har en oled-skärm som kan bli helt svart. Ett mörkerläge lär också spara en del ström (då svarta pixlar stängs av), det är bekvämt på kvällen, och dessutom ser det riktigt snyggt ut på en oled-Iphone.

Varför den senaste Iphone inte lanserades med ett mörkerläge är ett mysterium, men vi hoppas att det kommer till Iphone 11 under 2018.


2. Hej igen, Plus-storleken

Särskilt om vi tidigare kommer från en Iphone Plus-modell kan skärmen i nya Iphone X, trots sina 5,8 tum, i vissa fall kännas något liten. Den är smalare än Iphone 8 Plus, så visst finns lite utrymme att växa på bredden.

Rykten från den smått legendariske analytikern Ming-Chi Kuo talar om inte mindre än tre olika storlekar för Iphone 2018, och vi hoppas att en av dem verkligen är en Iphone XI Plus. Det skulle göra inte minst landskapsläget bättre och videotittande lite behagligare.

Iphone 11, Iphone XI
Foto: KGI SecuritiesSå här kan Apples toppmodeller, därebland Iphone 11, se ut nästa år, om Mung-Chi Kuo får rätt.

3. En billigare Iphone 11 – och sista spiken i kistan för Iphone 8

Den som har koll på Iphone-rykten redan så här tidigt på säsongen vet att vi tidigare skrivit om en påstådd, billigare ”budget-Iphone-X” med ungefär samma skärmstorlek och form, men utrustad med en enklare lcd-skärm för att få ned priset (längst till höger på bilden ovan).

Något riktigt budget-pris rör det sig inte om, det gör det sällan med Iphone, men om analytikern Ming-Chi Kuo har rätt kan priset på denna billigare Iphone XI ändå sjunka så lågt som mellan 649 till 749 dollar, vilket bör betyda 7 500 till 8 500 svenska kronor. Det låter som ett vinnande koncept i våra öron.

2017 är ett lite märkligt år för Iphone då Apple säljer tre egentliga toppmodeller samtidigt, från två olika generationer men med ungefär samma innanmäte – Iphone 8, Iphone 8 Plus, och så den mer framåtsyftande Iphone X. Iphone X var ju egentligen tänkt att lanseras nästa år – men nu har vi två generationer som säljs sida vid sida istället.

Men med ett Iphone X-pris på, säg 7 995 kronor, skulle det inte lämna kvar någon plats för ytterligare en ny Iphone med den gamla designen (även om Iphone 8, Iphone 7 och Iphone SE säkerligen skulle leva kvar som billigare alternativ). Om 2018 kommer bli ett lika splittrat år för Iphone återstår att se. Det är fortfarande möjligt att får vi se en ny ”Iphone 9” med den gamla designen även nästa år, men vi kan ju alltid hoppas att 2018 är det år Iphone 11 blir den självklara standard-Iphonen.

4. Ny färg till Iphone 11 – guldets återkomst

Förutom ett par nya storlekar lär det inte bli tal om någon större designförändring under 2018, Med senaste Iphone har Apple satt modellen för hur en modern Iphone ser ut. Nu återstår det att se om den håller lika länge som Iphone 6-designen.

En ny färg däremot bör vi nog kunna få se i Iphone 11. För visst känns det lite tomt med bara vitt och svart. Någon form av guld har funnits sedan 2013, så vi skulle inte bli förvånade om en guldfärg i någon nyans kommer till Iphone 11, eller XI, år 2018.

Missa inte! Time listar Iphone X som en av årets bästa uppfinningar

Iphone 11 och Iphone XI

5. Försvinn, flärpen! Eller?

Det finns säkert en hel del människor där ute som hoppas på att flärpen är ett fult undantag i Iphone-historien, men nja. Den är här för att stanna. Tycka vad man vill om den, men det är så här en Iphone ser ut nu.

Vi vågar nog sätta en slant på att flärpen försvinner någon gång, när Apple hittat ett sätt att gömma undan sensorerna lite mer effektivt, men att det sker i Iphone 11 under 2018 är inte sannolikt.


6. 3d-kamera även på baksidan

I ”sensorhuset” (som flärpen kallas av Apple) bor ett avancerat system av 3d-sensorer som kan mäta och bilda en djupkarta, bland annat för Face ID. Men sensorer av denna typ kan göra stor nytta även tillsammans med kamerorna på baksidan. Det skulle, helt i linje med Apples ar-satsning, kunna göra exempelvis måttbands-appar lite mer exakta och andra ar-appar mer verklighetstrogna, när IOS då har mer information att använda sig av.

Hoppas kan vi alltid göra, men vi skulle inte satsa några pengar på att detta dyker upp redan nästa år. Rykten talar om 2019 som en trolig tid för lansering, men med lite tur kanske vi kan få se sensorerna på baksidan redan nästa år.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 9995 kr