Uppdatering 2018-08-04:

Många rykten pekar mot att Apple kommer släppa en större variant av Iphone X i september, och en av de bästa bevisen hittills på att det faktiskt kommer ske har just läckt ut. Återigen är det utvecklaren Guilherme Rambo som på Twitter visar sina fynd.

I den senaste IOS 12-betan har han hittat en ikon för vad som tycks vara en större Iphone X. Ikonen har andra proportioner än dagens modell av Iphone X. Bilden har läckt på samma sätt som vi fick se avbilder av den då kommande Iphone X vid den här tiden förra året.

Iphone X Plus

Missa inte! Läckt bild visar: Nästa Ipad Pro kan bli utan ”flärp"

Nu har vi alltså ytterligare ett tecken på att vi kommer vi få se flera Iphone X-varianter till hösten.

Uppdatering 2018-08-05:

För första gången kan Apple komma att under hösten släppa en Iphone-modell exklusiv för den kinesiska marknaden. Detta enligt uppgifter från bland annat taiwanesiska Economic Daily News, där det hävdas att Apple lär släppa inte mindre än fyra Iphone-modeller med modellnumren 801, 802, 803 och 804.

Den sistnämnda ska enligt uppgifterna vara en specialversion av den påstådda 6,1 tum Iphone X-varianten med lcd-skärm – men här utrustad med dubbla sim-kortplatser. På den kinesiska marknaden är det betydligt vanligare att ha flera telefonnummer än på den amerikanska, varför Apple överväger att släppa en specialmodell i Kina. Modellen ska bara säljas i just Kina.

Det är inte första gången vi hör talas om dessa uppgifter, men de har nu återupprepats från fler källor. Rykten ska dock som alltid tas med en nypa salt. Först till hösten vet vi om det blir någon Kina-exklusiv Iphone eller inte.

Uppdatering 2018-08-02:

Att gissa vilket datum nästa Iphone ska släppas är varje år en typ av sport bland analytiker världen över. Den här gången har Lynn La på amerikanska Cnet ett datum klart för sig – 12 september.

Resonemanget går som följande. Apple håller sina Iphone-lanseringar på tisdagar eller onsdagar, och ända sedan man började lansera Iphone på hösten istället för sommaren har lanseringarna skett senast den andra veckan i september. I USA infaller den röda dagen Labor Day måndag den tredje september, vilket får Lynn La att tro veckan därpå är en troligare tidpunkt med färre personer i ett tillbakalutat ”semesterläge”.

Då återstår två datum den andra veckan i september, tisdagen den 11:e eller onsdagen den 12:e. Med tanke på USA:s moderna historia är 11 september inte ett datum som klingar riktigt bra, så enligt Lynn La är det den 12:e september som återstår som det mest rimliga alternativet. Trolig säljstart skulle då kunna vara fredagen veckan efter, nämligen den 21 september.

Så visst, kanske kan vi nedteckna denna onsdag i kalendern men skriv med blyerts för ännu är ingenting spikat. Ungefär en vecka innan lansering brukar Apple meddela när eventet verkligen äger rum.

Uppdatering 2018-07-30:

Två nyligen läckta bilder påstås visa ”Iphone X Plus” med en 6,5 tum stor skärm samt en billigare Iphone X med 6,1 tum stor lcd-skärm. Det rör sig troligen om så kallade ”dummies,” alltså ej fungerande modeller som används av exempelvis skaltillverkare för att hinna ta fram skal till de nya Iphone-modellerna innan lanseringen i höst. Bilderna har läckts på Twitter av den i sammanhanget rätt kända Ben Geskin.

Iphone 2018
Iphone 6,1 tum i svart, "Iphone X Plus" i vitt.

Modellerna stämmer väl överens med tidigare rykten om de kommande modellerna. Den större Iphone X Plus har en dubbelkamera på baksidan och en ram i rostfritt stål precis som dagens Iphone X, medan den billigare lcd-modellen har en enkel kamera och en ram i aluminium för att hålla kostnaderna nere.

Uppdatering 2018-07-29:

Uppgifterna kommer från japanska Macotakara, och hävdar att Apple visserligen redan nu har kommit igång med massproduktionen av den påstådda 6,1 tum stora lcd-modellen av Iphone X (vad den ska heta är fortfarande väldigt oklart, inget rykte har pekat ut ett namn ännu). Volymerna ska dock vara långt lägre än önskvärt, varför företaget överväger att skjuta på lanseringen av lcd-modellen, som ska bli Apples mest plånboksvänliga nya Iphone-modell i år, ända till november.

Enligt Macotakara ska modellen också få en så kallad Full Active Lcd från företaget Japan Display. Tekniken ska bland annat tillåta betydligt smalare skärmkanter, ned till 0,5 millimeter. Dagens Iphone X har en millimeter stora skärmkanter.

Det är uppgifter som strider mot tidigare rapporter, där det bland hävdats att den billigare lcd-varianten kommer få betydligt större skärmkanter än oled-modellerna på grund av begränsningar i lcd-tekniken. Som vanligt ska dessa rykten tas med en nypa salt, först i september lär vi kunna veta hur årets nya Iphone-modeller verkligen ser ut.

Uppdatering 2018-07-26:

Uppgifterna kommer från Qualcomm själva, det amerikanska företaget som är kanske mest känt för att tillverka de Snapdragon-processorer som finns i många Android-mobiler. I dag sitter Qualcomms modem i många men inte alla Iphone-modeller – något som det kan bli ändring på från och med höstens Iphone-modeller.

”Vi tror att Apple enbart kommer använda sig av våra konkurrenters modem snarare än våra modem till sin nästa Iphone-lansering, säger företagets ekonomichef George Davis i ett samtal som Appleinsider snappat upp.

För en ekonomichef lär det vara oroande uppgifter, då Iphone är en av världens klart populäraste märken.

Vi har hört dessa uppgifter tidigare, men nu upprepas de alltså även av Qualcomm själva. Apple lär enligt rykten använda sig av Intels senaste XMM7560-chip som kan hantera både gsm- och cdma-nätverk. Chippet befinner sig nu i massproduktion, men det har varit oklart om det räcker till alla de miljontals Iphone-enheter som kommer tillverkas.

Anledningen lär vara den långa tvist som pågått mellan Apple och Qualcomm, där Apple bland annat anklagat Qualcomm för att ha en monopolställning och att ta ut för höga licensavgifter. Qualcomm har bland svarat med att anklaga Apple för patentintrång.

Uppdatering 2018-07-18:

Varje år inför lanseringen av nya Iphone-modeller brukar det dyka upp läckta bilder som visar diverse komponenter till mobiltelefonerna.

I år är inget undantag och sålunda har den välkände läckaren Ben Gaskin publicerat bilder på Twitter som sägs föreställa skärmpaneler till årets modeller. Gaskin kallar dessa för Iphone, Iphone X och Iphone X Plus, men han påpekar att han inte vet vad de officiella namnen blir.

Iphone 2018
Foto: Ben Gaskin

Storlekarna är på 5,8, 6,1 och 6,5 tum, något som är i linje med tidigare rykten. Modellen på 6,1 tum sägs få en lcd-skärm, medan de övriga två får oled-skärmar.

Om bilderna är äkta eller ej får vi veta i september, det är nämligen först då som de nya modellerna av Iphone kommer att visas upp. Vill du veta mer om vad som vankas är det bara att bläddra nedåt.

Uppdatering 2018-07-06:

Snart är det dags för Apple att presentera nya modeller av Iphone, något som gör att det just nu är högsäsong för mer eller mindre troliga rykten.

En av de mest träffsäkra analytikerna historiskt sett är Ming-Chi Kuo, vilket indikerar att han har goda kontakter hos Apples underleverantörer. Därför kan det vara av intresse att redogöra för att Kuo har skrivit en ny rapport som hävdar att Apple satsar på fler färger i höst. Modellen på 6,5 tum kommer att erbjudas i svart, vitt och en ny variant av guld. Modellen på 6,1 tum kommer å sin sida att finnas i grått, vitt, blått, rött och orange.

Iphone
Så här kan det se ut i höst.

Samtidigt hävdar Steve Hemmerstoffer, som ligger bakom Twitter-kontot Onleaks, att det även finns prototyper som är gula och rosa. Med andra ord kan det bli tal om ännu fler färger i slutändan.

Uppdatering 2018-07-03:

Ett resultat från Geekbench har dykt upp på just Geekbench hemsida, först upptäckt av den franska sajten Igeneration. Telefonmodellen som sägs vara testad här har modellnamnet Iphone 11,2, vilket lär vara en av höstens tre nya Iphone-modeller.

I testet får denna nya okända Iphone-modell ett enkeltrådat resultat på 4 673 poäng och multitrådat på 10 912 poäng, vilket är en förbättring mot dagens A11-processor med runt tio procent. En ganska liten förändring jämfört med tidigare år, men processorn kan naturligtvis ha andra fördelar som inte framhävs i just detta test såsom en lägre energiförbrukning.

Grafikprestandan ser däremot ut att ha fått en rejäl förbättring. I ett Metal-test fick telefonen 21 691 poäng, det är ett över 40 procent bättre resultat än årets Iphone X som får 15 234 poäng i samma testomgång.

Anmärkningsvärt är också att just denna modell har fyra gigabyte arbetsminne, mot tre i dagens Iphone X.

Vi bör dock ta uppgifterna med en nypa salt då dessa resultat inte är helt svåra att fejka. Samtidigt är det inte heller ovanligt att Geekbench-tester av nya Iphone-modeller dyker upp på det här sättet. I september lär vi få svart på vitt hur mycket snabbare höstens Iphone-modeller verkligen är, även om det här kan vara en viss fingervisning.


Uppdatering 2018-07-01:

Iphone med dubbla sim-kort kan släppas till hösten

Idag har Ipad Pro inbyggt Apple Sim för att enklare kunna byta mellan de operatörer som stödjer esim-tekniken. Och ska vi tro en översatt artikel från kinesiska 21st Century Business Herald kan minst en Iphone-modell kan få dels ett inbyggt Apple Sim, dels en vanlig sim-kortplats.

Enligt källan kan den kinesiska versionen av Iphone få två vanliga simkortplatser, då Apple Sim inte finns i landet.

Vad som gör uppgifterna lite mer trovärdiga är att även den erkända Apple-analytikern Ming-Chi Kuo tidigare under året har pekat i samma riktning. Han sa då att den påstådda billigare Iphone X med en 6,1 tum stor lcd-skärm samt den större Iphone X Plus kan få dubbla platser för sim-kort, men märkligt nog inte ”vanliga” Iphone X med 5,8-tumsskärm.


Uppdatering 2018-06-18:

Billigare Iphone X spås bli höstens bästsäljare

Apple påstås släppa två Iphone-modeller med oled-skärm till hösten (se mer information längre ned i artikeln). Men ingen av dem lär sälja lika mycket som den förväntat billigare modellen med 6,1 tum stor lcd-skärm. Det uppger The Wall Street Journal, som citerar källor med ”direkt insyn i produktionsplanerna.”

Enstaka uppgifter pekar mot att lcd-modellen kan bli försenad till november på grund av svårigheter med att skära ut en flärp för Face ID i en lcd-skärm, men trots det tros modellen bli en storsäljare – och sälja mer än de två oled-modellerna tillsammans.

Modellen väntas få ett pris i stil med vad dagens Iphone 8 kostar.


Uppdatering: 2018-06-08

Uppgifter: Apple pessimistiska inför hösten – ska tillverka färre Iphone

Trots rykten om hela tre nya Iphone-modeller under 2018 verkar Apple inte tro på några försäljningsrekord under hösten. Enligt uppgifter från japanska Nikkei ska Apple har beställt 20 procent färre komponenter under hösten 2018 jämfört med förra året, i vad som beskrivs som ett ”konservativt” och ”försiktigt förhållningssätt.”

Förra året ska Apple ha beställt komponenter till inte mindre än 100 miljoner exemplar av Iphone X, Iphone 8 samt Iphone 8 Plus. I år sjunker den siffran till 80 miljoner enheter.

I rapporten hävdas också att Apple ska ha uppmanat sina underleverantörer att förbereda sig tidigare på produktionen av de nya modellerna för att slippa förseningar, som hände med Iphone X som inte lanserades förrän i november 2017. Redan under juli månad ska de första delarna anlända till Foxconns och Pegatrons fabriker för montering.

Uppdatering: 2018-06-03

Är det här höstens Iphone-modeller?

Alla rykten pekar mot att Apple kommer släppa tre modeller av Iphone till hösten, och den kören av rykten stämmer nu även den ryska sajten Wylsa.com in i. De påstår sig ha kommit över läckta ritningar och renderingar på höstens tre kommande Iphone-modeller; en 5,8 tum stor oled-skärm med samma mått som nuvarande Iphone X. ”En Iphone X Plus” med en 6,5 tum stor skärm, samt en Iphone med mer av budgetkaraktär som kommer med en 6,1 tum stor lcd-skärm och enbart en kamera på baksidan.

Enligt renderingarna, som ska vara läckta från en skaltillverkare, kommer den större Iphone X Plus mäta 77,41 millimeter på bredden för att vara väldigt exakt, 157,53 millimeter på höjden och 7,68 millimeter på djupet. ”Budgetmodellen” med lcd-skärm mäter 75,72 millimeter på bredden, 150,91 millimeter på höjden och blir rätt tjock – 8,32 millimeter.

Iphone-rendering
Foto: Wylsa.comIphone med 6,5-tumsskärm
Iphone-rendering
Foto: Wylsa.comIphone med 6,1 tum stor lcd, och en enkel kamera på baksidan.

Inga mått finns för 5,8-tumsmodellen, troligen för att den behåller samma mått som dagens Iphone X. För jämförelsens skull är dagens Iphone X 70,9 millimeter bred, 143,6 millimeter hög samt 7,7 millimeter djup.

På dessa renderingar har även bilder baserade på måtten skapats för att visualisera hur modellerna kan komma att se ut, med 5,8 tums-modellen till vänster, 6,5-tumsmodellen till höger och 6,1-tumsmodellen i mitten.

Iphone-rendering
Foto: Wylsa.com2018 års Iphone-modeller?

Flera gånger tidigare har mått, ritningar och renderingar på kommande Iphone-modeller läckt ut. Om det här är de verkliga måtten för årets modeller är svårt att verkligen veta, men omöjligt är det inte.


Uppdatering 2018-06-01:

Modell med lcd-skärm kan försenas till november

 Rykten har i flera månader påstått att Apple kommer släppa tre nya Iphone-modeller i år, samtliga med Face ID. Två modeller får oled-skärm och blir en ny generations Iphone och Iphone Plus, medan den tredje blir en ”budget”-variant med skärmstorlek mellan de båda andra och med lcd-panel istället för oled.

Nu skriver koreanska tidningen The Bell att den senare kan försenas från en förväntad lansering i september till november. Orsaken sägs vara att LG som har fått beställningen på skärmpanelerna har problem att få till urholkningen för Face ID-flärpen.

Till skillnad från oled går det inte att hur som helst runda av hörn och göra ursnitt i lcd-paneler. Appleinsider påpekar att det här är första gången The Bell kommer med påståenden om kommande Apple-produkter, så vi bör ta uppgifterna med en rejäl nypa salt.

Uppdatering 2018-05-08:

Nya uppgifter – så stor blir ”Iphone X Plus”

Det har länge ryktats om att Apple kommer lansera en Iphone X Plus till hösten, med samma grundläggande form som dagens Iphone X – men med en rejäl oled-skärm på inte mindre än 6,5 tum.

Nu hävdar den japanska sajten Mac Otakara att den påstådda Plus-modellen kan få ungefär samma yttre dimensioner som dagens Iphone 8 Plus, men bli något längre. Iphone X Plus (eller vad den nu kan tänkas bli kallad) blir däremot något tjockare, 7,7 millimeter istället för 7,5 millimeter för dagens Iphone 8 Plus. Detta på grund av den större vertikala kameran på baksidan.

Iphone X Plus
Foto: Mac OtakaraEn modell av hur Iphone X Plus kan se ut, bredvid dagens Plus-storlek.

De yttre måtten blir alltså mer eller mindre desamma som dagens Plus-modell, men istället för en 5,5 tum stor skärm kan ”Iphone X Plus” alltså få en betydligt större sådan, tack vare att skärmen går ända ut till kanterna.

I andra nyheter kan även nämnas att Iphone X i sin 5,8-tumsstorlek ryktas få samma form och utseende som idag, men med ett något större kamerahus på baksidan för att få plats med större sensorer.

Mac Otakara rapportera även att den billigare ”budget-Iphone-X” kan få Face ID och en heltäckande lcd-skärm på framsidan, men bara en kamera på baksidan. Troligtvis för att hålla priset nere och för att få skapa en större skillnad mot den dyrare oled-versionen.


Uppdatering 2018-04-27:

Uppgifter: Apple kan slopa 3D Touch i kommande Iphone-modeller

En Iphone med 6,1 tum stor lcd-skärm påstås enligt analytikern Ming-Chi Kuo bli ett billigare alternativ till Iphone X under 2018, men som fortfarande har en heltäckande skärm och Face ID. Enligt ett nytt rykte från samma analytiker kan denna billigare modell bli utan 3D Touch, funktionen som känner av hur hårt vi trycker på skärmen och bland annat kan presentera undermenyer samt flytta markören i en text. Det rapporterade den kinesiska sidan Feng först.

Enligt analytikern kommer denna Iphone ha en lcd-skärm som är både lättare och tåligare än tidigare lcd-skärmar. Skärmen kommer även ha en ny typ av tryckkänslig film som höjer priset på skärmen med 15 procent. Vad filmen har för syfte är oklart, men för att hålla kostnaden nere på denna modell, som alltså ska vara ett billigare alternativ, överväger Apple att helt slopa 3D Touch.

Enligt samma uppgifter ska samma så kallade CGS-skärmteknik implementeras i alla Iphones, oled-modeller inkluderade, från och med 2019. Det kan tyda på att 3D Touch försvinner från alla Iphone-modeller i framtiden.

Läs också! Apple kan satsa på gester och böjda skärmar i framtida Iphone


Uppdatering 2018-04-19:

Uppgifter: Iphone X släpps i rekordbillig budgetmodell till hösten

Sedan tidigare vet vi att det ryktats om inte mindre än tre nya Iphone-modeller för 2018. En uppdaterad Iphone X, en större ”Iphone X Plus” med 6,5-tumsskärm, samt en billigare Iphone X med en 6,1 tum stor lcd-skärm.

Nu kommer nya uppgifter om framför allt den billigare ”budgetmodellen” av Iphone X från ofta citerade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo. Ska vi tro hans uppgifter kommer Apple släppa två modeller av denna billigare modell, där den ena har dubbla simkort-platser, vilket ska göra telefon mer intressant inte minst på den kinesiska marknaden.

Iphone 2018
Foto: KGI SecuritesSå här kan Apples toppmodeller se ut till hösten 2018, om Mung-Chi Kuo får rätt.

Priset ser dessutom ut att bli lågt, kanske till och med lägre än Iphone 8 idag. Ming-Chi Kuo nämner ett pris på mellan 650-750 dollar för dubbelsim-varianten (det borde betyda ungefär 7 000-8 500 kronor i Sverige). Iphone X 6,1 tum med bara en simkortplats kan å andra sidan bli så billig som 550-650 dollar, eller ungefär 6 000-7 500 kronor.

Med ett så lågt pris är det svårt att se att Apple alls kommer släppa en efterföljare till Iphone 8 (det vill säga en Iphone 9) så länge inte denna modell är rejält mycket billigare än den billigaste Iphone X. Ming-Chi Kul räknar med att nya, billigare Iphone X (eller vad den nu kan tänkas heta) kommer stå för hela 75 procent av Iphone-försäljningen.

Som vanligt ska vi ta rykten som dessa med en nypa salt, även om Ming-Chi Kuo ofta anses som en relativt trovärdig källa. Helt säkert kan vi inte veta förrän i september, då Apples väntas visa upp 2018 års modeller.


Uppdatering 2018-02-27:

Största Iphone någonsin: Så stor skärm får Iphone X Plus

Enligt tidigare rykten ser det ut som att Apple kommer släppa tre nya Iphone-modeller under 2018, där en av de kan kallas Iphone X Plus – eller möjligen Iphone 11 Plus – och få en rejält mycket större skärm.

Tidigare uppgifter har hävdat att denna skärm blir inte mindre än 6,5 tum stor, och nu tror vi oss veta hur stor upplösningen blir: 1 242 x 2 688 pixlar. Detta enligt nya uppgifter från Bloomberg. Stämmer uppgifter blir detta den största Iphone vi hittills sett.

En guldfärg kan också introduceras för Iphone X-serien, och – mer förvånande – modellen kan få dubbla simkortplatser. Det senare är dock fortfarande inte bestämt av Apple enligt uppgifterna från Bloomberg. Apple kan också välja att invänta e-sim-teknikens genombrott istället.

Till hösten räknar vi med att få veta hur 2018 års Iphone-modeller ser ut.

Uppdatering 2018-02-15:

Uppgifter: Iphone X-flärpen kan krympa – redan i årets modell

Flärpen, eller sensorhuset som Apple väljer att kalla området där frontkameran och tekniken för Face ID sitter, är utan tvekan en av de största vattendelarna i Iphone X. Tidigare rykten har hävdat att Apple siktar på att minska flärpens storlek till 2019 års Iphone X. Nu pekar dock nya uppgifter på att det kan ske redan i årets uppdatering av Iphone X. Det skriver Macrumors.

Uppgifterna kommer från ett gäng analytiker på banken Barclays som efter samtal med underleverantörer känner sig säkra på att Face ID kommer vara i stort sett oförändrat under 2018. Det kommer däremot bli något mer exakt, inloggningssystemet kommer ta plats i tre nya Iphone X-modeller under 2018 – och själva flärpen kan också minska något i storlek.

Läs också! Slutet för Iphone 8? Apple kan släppa en budget-Iphone X nästa år – och en större ”Iphone X Plus”

Från uppgifterna framgår också att Ipad kan få Face ID redan i år, samt att Apple "jobbar hårt" för att framtida Iphone-modeller ska få djupavkännande True Depth-kamerasystem även på baksidan.

Som vanligt bör vi ta rykten som dessa med en nypa salt. Om flärpen blir oförändrad eller något mindre än nuvarande modell lär vi få veta i september i år.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 10190 kr