Nya Iphone X är Apples första mobil med oled-skärm. Samsung började använda tekniken för många år sedan i Galaxy S-serien, och många andra Android-tillverkare har också valt oled i sina flaggskeppsmodeller. Apple har fram till nu hållit fast vid lcd.

Iphone X

Enligt tester av bland andra Displaymate har väntan inte varit förgäves. Skärmen på Iphone X är den bästa någonsin i en mobil, men hur hårt Apple än har jobbat går det inte att komma ifrån att oled inte bara innebär djupare svärta och bättre färger.

En av nackdelarna med oled jämfört med lcd-tekniken är att den kan drabbas av inbrända bilder. Precis som plasma-tv kan en stillbild som visas länge ”fastna” på skärmen och sedan synas som en spöklik slöja i andra bilder. Till skillnad från plasma-tv är sannolikheten betydligt högre att du visar statiska bilder på en Iphone, till exempel text.

Här är några tips för att minska risken att drabbas:

  • Visa inte statiska bilder långa perioder med flit – se till att skärmen stängs av automatiskt ganska snabbt (Inställningar -> Visning och ljusstyrka -> Autolås) och var försiktig med appar som hindrar autolås.
  • Skruva ner ljusstyrkan om du trots allt måste ha skärmen på en lång stund med oförändrat innehåll. Ju svagare ljus desto mindre kommer eventuella spökbilder synas.
Iphone X

Om du ändå har drabbats finns det ett par saker du kan testa för att försöka återställa skärmen:

  • Stäng av telefonen och lämna den avstängd ett tag. Försök sedan igen.
  • Om det inte hjälper kan du testa att ha den avstängd en dag eller två och sedan använda den intensivt ett par timmar, med väldigt varierad bild (spela spel eller titta på film till exempel).

En sista utväg om du drabbats av inbrända spökbilder är att ta ärendet till Apple. Medan du har garanti kvar bör du få den utbytt.