OWC Thunderbolt 3 Dock – största bjässen med flest portar

Störst, och kanske även bäst? OWC:s dockningsstation gör mycket rätt, och har fler portar än någon annan av dockorna i detta test. 13 stycken, närmare bestämt, och är dessutom den enda med firewire och sd-kortläsare.

OWC

Det förstnämnda försvann från Apples bärbara Macar för länge sedan medan sd-kortläsaren försvann så sent som 2016, så åtminstone kortläsaren känns mer eller mindre som ett måste att ha på en dockningsstation – men OWC-dockan är alltså den enda att ha det i detta test.

På baksidan:

  • Fyra stycken usb 3.1 Gen 1 typ a-portar, där den längst till vänster också stödjer snabbare laddning med 7,5 watt och 1,5 ampere.
  • En S/PDIF digitalt ljud, optiskt ljud (toslink), endast ljud ut.
  • En Firewire 800 – även med stöd för att kedjekoppla vidare flera Firewire-enheter.
  • En Gigabit Ethernet
  • Två thunderbolt 3-portar – 40 GB/s som också kan strömförsörja tillbehör upp till 15 watt, och ladda en Macbook Pro upp till 60 watt.
  • Mini Displayport 1.2.
OWC
Foto: OWC

På framsidan:

  • En usb 3.1 Gen 1 – med hög effekt för att ladda tillbehör med upp till 7,5 watt och 1,5 ampere.
  • En analog 3,5 mm för ljud ut och in
  • En sd-kortläsare

En hel drös med usb-portar hittar vi här också – äntligen! Om vi ändå ska ha en stor, dyr dockningsstation på skrivbordet är det lika bra att ha så många som möjligt, tycker vi. Här får vi totalt fem stycken.

I övrigt presterar dockningsstationen ungefär likadant. Det finns tyvärr ingen hdmi på baksidan, men det finns en mini-displayport. Hdmi kan vi få genom en passande adapter till exempelvis usb-c. Dockan mäktar med maximalt en 5k-skärm vid 60 hz, alternativt upp till två 4k-skärmar samtidigt, den ena kopplad via thunderbolt och den andra via mini-displayport.

OWC erbjuder inte något smart miniprogram för att mata ut tillbehör som Elgato har, men det finns däremot en drivrutin att ladda ned via OWC:s hemsida, om vi vill. Drivrutinen tillåter ett högre effektuttag från usb-portarna, för att ladda tillbehör snabbare eller för att driva en Apple Superdrive.

Laddar vår dator långsammare

Så långt allt väl, men tyvärr är laddningen svagare än både hos Elgato- och Belkin-dockan – bara 60 watt istället för 85 watt. Det gör att dockan i vissa mer extrema fall inte kommer kunna ge tillräckligt med ström till en 15-tums Macbook Pro. Till 13-tummaren är det däremot tillräckligt.

De gånger det inte räcker för att både driva och ladda datorn, till exempel under väldigt prestandatunga uppgifter, får vi helt enkelt koppla in vår vanliga strömadapter i en ledig port på datorn så tar den över strömförsörjningen istället. Det behöver alltså inte bli ett problem, och har vi en 13-tummare är 60 watt alldeles tillräckligt. Men visst vore det bättre med 85 watt, som hos konkurrenterna.

Omdöme

Bra prestanda, massor av portar, firewire och sd-kortläsare gör det här till en vinnare i våra ögon. Enda smolket i bägaren är 60 watts laddning, vilket kan vara begränsande i vissa fall.

Fakta: OWC Thunderbolt 3 Dock

Funktion: Dockningsstation för Mac-datorer med thunderbolt 3.
Systemkrav: Mac med thunderbolt 3. Mac OS 10.12 eller senare.
Genomladdning: Ja, upp till 60 watt
Övrigt: Finns i silver eller space gray. 0,5 meter thunderbolt 3-kabel ingår.
Tillverkare/mer info: OWC. 
Pris: 3 893 kronor hos Proshop.

plus

Mängder av portar
Sd-kortläsare
Firewire

minus

Bara 60 watt-laddning
Tar störst plats på skrivbordet

Betyg: 8 av 10

OWC Thunderbolt 3 Dock Pris vid test: 3461 kr.

Bästa pris just nu: 4402 kr