Säkerheten kring biometriska inloggningsmetoder i våra smartphones är ett viktigt och ett väl debatterat ämne. Den något morbida frågan om det är möjligt att logga in på en död persons Iphone med dess finger är visserligen inte ny, men har seglat upp igen efter masskjutningen i en kyrka i Texas, USA i början av november.

Efter skjutningen ska FBI ha försökt ta sig in i den misstänkte förövarens Iphone, skriver USA Today, och tillägger att FBI bör ha kunnat ta sig in i telefonen, om man lyckades reproducera förövarens fingeravtryck inom 48 timmar efter att den senast använts. Efter 48 timmar krävs alltid lösenkod för att ta sig in.

Missa inte: Pojke låste upp mammans Iphone X – med Face ID

Men om ett dött finger hade fungerat för att ta sig in i telefonen, där går åsikterna isär. Touch ID är en kapacitiv sensor som kräver att en elektrisk spänning i fingret som bara levande personer har. Enligt Mashable hävdar vissa experter att detta är en metod som fungerar och som bör se till att bara levande personer kan logga in, medan andra inte litar på tekniken.

– Om fingeravtrycksteknologin är utrustad med vad som i professionella termer kallas ”Presentation Attack Detention”, kommer det med hög säkerhet neka falska fingeravtryck, säger Daniel Edlund på det svenska företaget Precise Biometrics till Mashable.

Frågan blir ännu mer aktuell när en ny typ av biometrisk inloggningsmetod nu tar plats i miljoner nya Iphone-enheter – Face ID. Ansiktsigenkänningen bör inte gå att använda för att logga in en död persons ansikte då det kräver att vi tittar på telefonen, men helt överens är inte ens experterna.

– Touch ID, helt klart, säger Dan Tentler, en säkerhetsforskare från Phobos Group om huruvida Touch ID kan luras.

– Men Face ID? Svårt att säga, du kan förmodligen logga in om du har kroppen och kan öppna ögonen på personen. Men å andra sidan, det var ju en kille som rakade av sig skägget och Face ID slutade fungera, så det är svårt att säga.

Face ID är fortfarande en väldigt ny teknologi, och vi lär få veta allt fler detaljer om hur systemet fungerar i verkligheten allt eftersom.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 9000 kr