De senaste dagarna har internet fyllts av appar som försöker gömma Iphone X-flärpen, för den som verkligen inte kan så ut med den.

En av apparna är Notch Remover, som erbjuder flera bakgrundsbilder för nedladdning. Alla bakgrundsbilder har en övre kant helt i svart, vilket väldigt effektivt gömmer ”öronen" på Iphone X. Kvar blir bara klockan och mobilens status i vitt. Appen kostar 10 kronor, och visar på ett intressant sätt hur mobilen skulle sett ut om Apple valt att skippa flärpen och göra överdelen helt svart.

Missa inte! Iphone X, Iphone 8 Plus och Iphone 7 Plus – vilken fotar bäst?

Iphone X
Foto: Notchless

Appen Notcho gör samma sak gratis, men lämnar en liten vattenstämpel i ett hörn av bilden. Ett köp i appen tar bort vattenstämpeln. Även sajten Notchless erbjuder några bakgrundsbilder med svart topp, helt gratis. För den som göra egna flärpfria bakgrundsbilder till sin Iphone finns där även mallar till Photoshop och Sketch för att lättare skapa detta själv.

Värt att nämna är att det här strider mot Apples egna rekommendationer för hur appar ska utformas och bete sig på den nya skärmen. Som The Verge noterat skriver Apple till app-utvecklare; ”Försök inte gömma enhetens rundade hörn, sensorhuset eller indikator för att nå Hem-skärmen genom att placera svara block i toppen eller botten av skärmen.” Men Apple har ändå godkänt apparna (det rör sig trots allt bara om rekommendationer).

I ärlighetens namn tycker vi inte att flärpen stör i vanligt, vardagligt användande, möjligen med undantag för i landskapsläge. Och för alla dessa lösningar gäller samma sak – det här är bara bakgrundsbilder, inte ett sätt att förändra hur IOS fungerar. Flärpen kommer därför bara försvinna på låskärmen och hemskärmen, på alla andra ställen finns öronen kvar.

Läs mer! Vi testar Iphone X – äntligen något helt nytt från Apple!