Iphone X batteritid

Iphone X är här, och är den första modellen som ersätter lcd-skärmen med en oled-skärm. Oled är en helt annan teknik än de ips-paneler som Apple använder i alla tidigare modeller, och på grund av hur den fungerar finns det nya sätt att spara ström och maximera batteritiden i telefonen.

Svart är gratis

I en oled-skärm är det bara de pixlar som lyser som drar ström, vilket innebär att ju mer svart du ser på skärmen, desto mindre ström förbrukas. På lcd-skärm spelar det ingen roll vilken färg pixlarna har och helt svart skärm kostar lika mycket som helt vit – det är bara ljusstyrkan som har betydelse, och hur mycket rörelse det är på skärmen.

Här är några tips på att få mer svärta på skärmen och därmed öka batteritiden på Iphone X:

Iphone X batteri

1. Bakgrundsbild

Använd en bakgrundsbild med mycket svart. Apple har inkluderat flera, både en ren svart och några med till exempel en bild på jordklotet från nattsidan på en helsvart botten.

Spara batteri Iphone X

2. Gränssnitt

Ställ in appar som har ett val mellan ljust och mörkt gränssnitt på det mörka. Det gäller till exempel Skype och Ibooks.

Iphone X spara batteri

3. Mörka Safari

Ställ in Safari på att använda ljus text på mörk botten i läsläget (aktivera läsläget, tryck på Aa-knappen uppe till höger, och välj det mörkaste temat längst till höger). Aktivera automatiskt läsläge genom att trycka och hålla på läsläge-knappen och välja Använd på alla webbplatser.

Batterispar Safari

4. Smart invertering

Vill du verkligen ta i kan du aktivera smart inverterade färger, vilket gör att alla färger i gränssnittet inverteras utan att påverka bilder, video och appar som redan är mörka. Du hittar det i Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Skärmhjälpmedel -> Invertera färger. Aktivera Smart invertering och se hur det ser ut.

Självklart är det många andra saker som också påverkar batteritiden i din nya Iphone X, men med de här tipsen kan du förhoppningsvis klara dig längre mellan laddningarna.