Skärmen i Iphone X, Iphone XS och Iphone XS Max använder oled-paneler. Oled är en helt annan teknik än de ips-paneler, en typ av lcd, som Apple använder i alla tidigare modeller (och i Iphone XR). På grund av hur den fungerar finns det nya sätt att spara ström och maximera batteritiden i telefonen.

Svart är gratis

I en oled-skärm är det bara de pixlar som lyser som drar ström, vilket innebär att ju mer svart du ser på skärmen, desto mindre ström förbrukas. På en lcd-skärm spelar det ingen roll vilken färg pixlarna har och helt svart skärm förbrukar lika mycket som en helt vit – det är bara ljusstyrkan som har betydelse, och hur mycket rörelse det är på skärmen.

Iphone X batteritid

Här samlar vi några tips för att få mer svärta på skärmen och därmed öka batteritiden på Iphone X, XS och XS Max.

Att hålla dig till mer mörka färger och så mycket svart det går kan faktiskt spara ganska mycket batteritid. När Appleinsider genomförde ett test för att mäta skillnaden visade sig skillnaden vara allt från märkbar till extrem.

Efter tre timmar med Safari öppet på webbplatsen Reddit hade batteriet gått från 100 till 28 procent, men med Smart invertering aktiverat hade det bara sjunkit till 85 procent – den använde alltså nästan fem gånger mer ström med vanlig svart text på vit bakgrund än tvärt om!

Iphone X batteri

1. Bakgrundsbild

Använd en bakgrundsbild med mycket svart. Apple har inkluderat flera, både en ren svart och några med till exempel en bild på jordklotet från nattsidan på en helsvart botten. Bakgrunden ska ha så mycket kolsvart som möjligt – enbart mörkgrått räcker inte.

Spara batteri Iphone X

2. Gränssnitt

Ställ in appar som har ett val mellan ljust och mörkt gränssnitt på det mörka. Det gäller till exempel Skype, Ibooks, Bear, Twitter, Reeder 3, Halide Camera och Apollo for Reddit. På sajten darkmodelist.com kan du se en lista över många av de appar som har ett mörkt läge.

Iphone X spara batteri

3. Mörka Safari

Ställ in Safari på att använda ljus text på mörk botten i läsläget (aktivera läsläget, tryck på Aa-knappen uppe till höger, och välj det mörkaste temat längst till höger). Aktivera automatiskt läsläge genom att trycka och hålla på läsläge-knappen och välja Använd på alla webbplatser.

Batterispar Safari

4. Smart invertering

Vill du verkligen ta i kan du aktivera smart inverterade färger, vilket gör att alla färger i gränssnittet inverteras utan att påverka bilder, video och appar som redan är mörka. Du hittar det i Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Skärmhjälpmedel -> Invertera färger. Aktivera Smart invertering och se hur det ser ut.

En del användare rapporterar att det kan ge ytterligare lite batteritid att även aktivera gråskala, vilket du också hittar i Skärmhjälpmedel under Färgfilter. Aktivera färgfilter och byt till Gråskala. Men vi kan inte rekommendera det för de flesta användare eftersom färger är en så stor del av upplevelsen att det sällan är värt uppoffringen.

Självklart är det många andra saker som också påverkar batteritiden i din Iphone med oled-skärm, men med de här tipsen kan du förhoppningsvis klara dig längre mellan laddningarna.

Läs vidare: 25 andra tips för längre batteritid på Iphone