Iphone X är en helt ny Iphone som gör många saker annorlunda jämfört med tidigare modeller, både gällande hur mjukvara och hårdvara fungerar. Här följer några intressanta detaljer kring hur Iphone X fungerar, för dig som vill veta allt värt att veta om Apples nya flaggskepp.

Läs också: 
3 grundfunktioner du måste ha koll på i nya Iphone X
Här är 10 första sakerna du bör göra när du skaffat Iphone X

1. Jo, hemknappen finns fortfarande kvar (mer eller mindre)

Gester har ersatt hemknappen, både för att gå tillbaka till hemskärmen, öppna mobilen från låsskärmen och för att växla mellan appar.

Men liksom på tidigare Iphone-modeller gömmer sig bland inställningarna en virtuell hemknapp som kan användas precis som vi använde den vanliga hemknappen tidigare. Denna virtuella knapp kan dessutom placeras precis var som helst på skärmen, även längst ned i dockan för att ”fejka” en hemknapp.

Knappen hittas i Inställningar > Allmänt > Assistive Touch.

Iphone X

Den virtuella hemknappen kan ställas in för att användas precis som vi tidigare använde hemknappen: ett tryck för att gå hem, två för att gå till multitasking-gränssnittet. Ett långt tryck respektive ett hårt tryck kan användas för att ta upp övriga kontroller, såsom Siri, skärmavbild och liknande. Vi kan även programmera in helt egna gester.

Om vi verkligen saknar hemknappen är Iphone X knappast rätt val från början, men det är åtminstone bra att möjligheten finns.

Läs också! Här är funktionerna Apple skippade i IOS 11


2. Iphone X har inte bara ett utan två batterier

Under huven på Iphone X sitter faktiskt inte bara ett batteri – som på alla andra Iphone-modeller, och de flesta mobiltelefoner tidigare – utan två stycken. De sitter hopmonterade i en L-form, helt enkelt för att få plats med mer batterikraft i en välfylld Iphone.

Denna finurliga konstruktion gör att Iphone X har något högre batterikapacitet än till och med den fysiskt större Iphone 8 Plus – 2 716 milliamperetimmar jämfört med 2 691 i Iphone 8 Plus.


3. Två snabbare sätt att aktivera multitasking

Med svep upp från dockan och genom att hålla kvar fingret på skärmen öppnas multitasking-gränssnittet på Iphone X. Men om varje millisekund räknas, eller om du bara vill få ett IOS som känns lite rappare, räcker det med att svepa upp, hålla kvar kanske en halv sekund och sedan omedelbart släppa fingret från skärmen. Det kräver träning för att få till exakt rätt timing, men det går aningen snabbare än att bara hålla kvar fingret på skärmen och vänta på att apparna dyker upp.

Iphone X

Det finns dock ett ännu snabbare sätt. Genom ett svep från dockan åt höger i ungefär 45 grader kommer apparna upp direkt, utan väntetid.


4. Ta fram senaste använda app på nolltid

Om vi vill gå tillbaka till senaste använda app från hemskärmen finns ett snabbare sätt att lösa detta, utan multitasking-gränssnittet. Oavsett om vi är i en annan app eller på hemskärmen kan vi enkelt dra från vänster till höger, allra längst ned på skärmen. Då hoppar senaste använda app fram.

Iphone X

5. Notiser visas först när du tittar på skärmen

För lite extra omtanke om vårt privatliv visas inte våra notiser direkt på låsskärmen förrän just du tittar på mobilen. Funktionen går dock att stänga av i inställningar om vi inte gillar det.

Iphone X
Hemlighetsfullt i Iphone X, om du vill. Funktionen går att stänga av.


6. Volymen på alarm, notiser och ringsignaler sänks om vi tittar på skärmen

Om du använder din Iphone X som väckarklocka blev den just lite smartare jämfört med tidigare modeller. Volymen på alarmet sänks något så fort mobilen märker att du tittar på den, vilket kan vara lite extra skönt på morgonen. Denna "uppmärksamhetsfunktion" som Apple kallar det, kan justeras i Inställningar under Face ID och lösenkod. 

Iphone X

På samma sätt kommer skärmen hållas upplyst så länge vi kollar på skärmen, och dimma ned först när vi inte längre har ögonen på den. Notiser och ringsingaler låter dessutom inte lika högt – vi behöver ju inte ha ringsignalen på högsta volym om vi faktiskt håller i och använder mobilen.
 


7. Iphone X kan stänga av Face ID tillfälligt

Om du befinner dig i en situation där du är orolig att någon kan tvinga dig att låsa upp mobilen med ditt ansikte, finns ett sätt att tillfälligt avaktivera Face ID.

Håll ned sidoknappen och volym ned-knappen samtidigt. Det aktiverar sos-läget – och stänger då tillfälligt av Face ID. Nästa gång vi skriver in lösenkoden aktiveras Face ID igen.


8. Väck skärmen genom att trycka på den

Precis som i Apple Watch kan vi väcka skärmen genom att trycka en gång någonstans på den. Det kan vara praktiskt istället för att sträcka sig till sidoknappen ifall mobilen ligger på ett bord, eller om ”håll upp för att väcka”-funktionen inte vill samarbeta.

Läs också! Bilder visar hur mycket Iphone förändrats under tio år – på insidan