När Iphone 6 Plus släpptes var Apple bekymrat över hur användare som föredrar att använda sin telefon enhänt ska klara sig, och tog fram en funktion som kallas Reachability eller Lätt att nå i den lite otympligare svenska översättningen.

Iphone X är visserligen inte lika stor som Iphone Plus-modellerna, men skärmen är mer långsmal och därför har Apple lagt till möjligheten att använda funktionen.

Lätt att nå

För att kunna använda Reachability/Lätt att nå måste du slå på funktionen i Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel. Apple har förmodligen stängt av det som standard för att användare inte ska råka använda den av misstag och undra vad sjutton som händer.

Tidigare aktiverade du funktionen genom att snabbt nudda hemknappen två gånger utan att faktiskt klicka på den, men på Iphone X använder du istället en gest och det har blivit mycket enklare och naturligare – nästan så enkelt att vi önskar att Apple bytte till samma gest på telefoner som faktiskt har hemknapp. Allt du behöver göra är att svepa nedåt från botten av skärmen, där den lilla mörka ”staven” visar var hemknappsfunktionen ligger. Svep uppåt i samma område eller tryck i det tomma området ovanför det krympta gränssnittet för att återgå till helskärmsläge.