Har du spenderat en halv förmögenhet på ett exemplar av Iphone X vill du säkert börja använda dig av mobilen direkt, men för att få en så smärtfri upplevelse som möjligt bör du först ta del av våra tips.

1. Säkerhetskopiera din gamla Iphone

Troligtvis har du en massa data på din gamla mobiltelefon som du vill flytta över till din Iphone X. I det fallet bör du se till att ha en så färsk säkerhetskopia som möjligt av din gamla mobil, så ta helst en backup när du väl har kommit hem med din Iphone X men innan du har packat upp den.

Säkerhetskopior gör du antingen via Itunes eller med Icloud. Om vi börjar med Itunes-varianten så ansluter du din gamla Iphone till din dator, startar Itunes och väljer din Iphone genom att klicka på den lilla telefonikonen uppe i verktygsfältet.

Leta sedan reda på sektionen Säkerhetskopior och markera Den här datorn. Vi rekommenderar att du även markerar alternativet Kryptera Iphone-säkerhetskopian, på så sätt kopieras även kontolösenord samt data från Hälsa och Homekit. Avsluta med att trycka på knappen Säkerhetskopiera nu.

Itunes
Du kan använda Itunes för att göra en säkerhetskopia av innehållet på din Iphone.

När säkerhetskopieringen är klar ansluter du din Iphone X och väljer alternativet Återskapa säkerhetskopia. Därefter är det bara att vänta tills all data har flyttats över till din nya mobiltelefon. Vill du vara på den säkra sidan skapar du sedan nya säkerhetskopior med jämna mellanrum.

Om du inte vill använda dig av Itunes går det också bra med Icloud. Då behöver du inte ansluta mobilen till en dator, utan det räcker med att öppna appen Inställningar och klicka på din profil längst upp.

Bege dig därefter till Icloud -> Icloud-säkerhetskopia och välj alternativet Säkerhetskopiera nu. När du konfigurerar din nya Iphone X kan du återställa från den här säkerhetskopian efter att du har loggat in med ditt Apple-ID.

Om du har haft en Android-mobil tidigare är enklaste lösningen att ladda ner appen Move to IOS kostnadsfritt från Google Play. Här får du nämligen hjälp med att flytta över mejl, kalendrar, kontakter, bilder och bokmärken.

2. Använd Quick Start i IOS 11

En nästan magisk funktion i IOS 11 är Quick Start. Du behöver bara hålla upp din nya telefon bredvid din gamla telefon så dyker det upp en dialogruta som frågar om du vill överföra dina filer till den nya enheten.

Om du vill flytta över filerna riktar du kameran på din gamla mobil mot din nya mobil och skriver in din lösenkod. Därefter är det bara att följa instruktionerna tills allt är klart.

Quick Start
Quick Start är ett enkelt sätt att flytta över sina filer från en mobil till en annan.

För att använda sig av Quick Start krävs det som sagt att du kör IOS 11 på din gamla mobil, så om du kör en äldre version kan det vara värt att uppdatera innan du skaffar din nya mobil.

3. Ställ in Face ID och Apple Pay

Nästa steg är att aktivera Face ID, ansiktsigenkänningen som ersätter fingeravtrycksläsaren Touch ID som upplåsningsmetod. Vill du kunna låsa upp din mobil snabbt och enkelt är det ett självklart val att använda sig av Face ID i stället för lösenkod.

Att ställa in Face ID går betydligt snabbare än med Touch ID, tack vare att du slipper trycka på hemknappen dussintals gånger för att registrera ett fingeravtryck. Det enda du behöver göra är att titta runt i en cirkelrörelse några gånger.

Face ID
Face ID ersätter Touch ID i Iphone X.

Är du orolig för din integritet kan nämnas att inga bilder av ditt ansikte eller någon annan biometrisk data skickas vidare till Apple. Informationen är heller inte tillgänglig för andra appar, i likhet med hur det fungerade med Touch ID.

Eftersom du måste ha Face ID aktiverat för att kunna använda Apple Pay kan det vara läge att ställa in de uppgifterna i samma veva, i alla fall om du är kund hos en bank som stödjer betallösningen (i dagsläget endast Nordea).

Det enda du behöver göra är att starta appen Wallet, lägga till ditt kreditkort och sedan följa instruktionerna. Om du lagt till uppgifterna på din gamla mobiltelefon måste du göra det på nytt även på den nya, detta då uppgifterna inte flyttas över av säkerhetsskäl.


4. Uppdatera dina appar så att de har stöd för nya skärmen

Om du använt dig av Quick Start som vi nämnde tidigare ska du redan ha de senaste versionerna av dina favorit-appar, annars är det bara att öppna App Store och spana in uppdateringsfliken.

Eftersom Iphone X har en ny skärmstorlek är det en fördel om apparna du använder har anpassats till mobiltelefonen. Vill du veta om så är fallet kan du kolla upp det i versionshistoriken för respektive app.

App Store
App Store ändrades rejält i IOS 11.

Saknar du någon app kan det bero på att det rör sig om en gammal 32-bitarsapp, som bekant fungerar inte dessa med IOS 11 eller senare. Bästa tipset i så fall är att leta reda på en liknande app via sökfunktionen.

Vill du använda dig av automatiska uppdateringar beger du dig till Inställningar -> Itunes Store och App Store. Sedan är det bara att aktivera automatiska hämtningar för uppdateringar. Föredrar du att ladda ner uppdateringar manuellt är det bara att ändra tillbaka.

5. Parkoppla din Apple Watch med din Iphone X

Om du har en Apple Watch behöver du parkoppla den med din nya Iphone, men först behöver du ta bort kopplingen till din gamla mobil. Detta gör du enklast via Apple Watch-appen på din gamla Iphone. Här väljer du Ta bort parkoppling efter att du har tryckt på i-symbolen vid din klocka. Föredrar du att göra det direkt från klockan beger du dig till Inställningar -> Allmänt -> Nollställ, men observera att du i så fall förlorar alla dina inställningar.

Apple Watch
Glöm inte att parkoppla din Apple Watch med din nya Iphone X.

Nästa steg är att parkoppla din Apple Watch till din nya mobiltelefon, vilket du gör via Apple Watch-appen på din Iphone X. I samma veva gör du även klokt i att se om det släppts någon uppdatering av Watch OS. I så fall installerar du denna.

6. Lär dig de nya gesterna och kommandona

Som du förmodligen redan vet har Iphone X ingen hemknapp, detta för att maximera skärmstorleken. Så hur gör du då för att till exempel växla mellan appar eller ta en skärmdump?

Här är några grundläggande kommandon som du behöver känna till för att använda Iphone X:

För att återgå till hemskärmen drar du bara uppåt med fingret från skärmens nederkant.

Dra åt vänster eller höger längs telefonens undersida för att hoppa fram och tillbaka mellan appar.

För att växla mellan appar sveper du uppåt från nederkanten till mitten av skärmen och håller kvar tills du ser Appväxlaren. Svep sedan till vänster eller höger för att hitta appen som du vill använda, därefter är det bara att trycka på appen.

Om du vill stänga ner en app tar du fram Appväxlaren och trycker på appen tills det dyker upp en röd symbol i hörnet. Tryck på denna, så stängs appen ner.

För att ta en skärmdump trycker du på sidoknappen och volym upp-knappen samtidigt.

7. Testa den nya kamerafunktionen Porträttljus

En av nyheterna i Iphone 8 Plus och Iphone X är porträttljus, en funktion som låter dig välja mellan fyra ljuseffekter på bilder som tas med porträttläget. Det du har att välja mellan är studioljus, konturljus, scenljus och scenljus mono.

Porträttljus
Använd Porträttljus för att göra bilden bättre.

För att använda porträttljus börjar du med att markera den bild du vill ändra på. Tryck sedan på Redigera och välj ljusseffekt genom att svepa. När du är nöjd trycker du på Klar.

8. Anpassa Kontrollcenter efter dina önskemål

För att komma åt Kontrollcenter på Iphone X sveper du nedåt från skärmens övre högra hörn. För att stänga den sveper du uppåt från skärmens nederkant eller trycker på skärmen.

Eftersom Iphone X använder sig av IOS 11 kan du själv välja vilka genvägar som ska synas i Kontrollcenter. Som standard visas ficklampan, väckarklockan, kalkylatorn och kameran längst ner. Ovanför hittar du knappar för rotationslås, stör ej, Airplay och reglage för volym för ljusstyrka och volym. Allra längst upp finns flygplansläge, wifi, bluetooth och mobildata, samt uppspelningsknappar för din musik.

Kontrollcenter
Du kan välja själv vad som ska synas i Kontrollcenter, förvalet syns längs till höger.

Vill du lägga till eller ta bort en genväg beger du dig till Inställningar -> Kontrollcenter -> Anpassa reglage. Där kan du även ändra ordningen på knapparna.

I sammanhanget kan nämnas att du kan använda 3D Touch för att komma åt dolda funktioner bland dina genvägar. För att se vad som dyker upp är det bara att göra ett långt tryck på valfri knapp.

9. Få trådlös laddning med rätt tillbehör

Om du undrar varför Apple har återgått till en baksida av glas är det för att underlätta trådlös laddning.

För att använda sig av denna funktion behöver du köpa en kompatibel laddningsplatta från exempelvis Belkin eller Mophie (eller så väntar du in Apples egna tillbehör Airpower). Sedan är det bara att lägga mobilen på plattan för laddning.

Trådlös laddning
Det är lättare att ladda mobilen med hjälp av trådlös laddning.

Det kan i sammanhanget vara värt att påpeka att det trots allt går snabbast att ladda med en kabel, så förlita dig inte helt och hållet på laddningsplattan.

Anmärkningsvärt är att lightning-kabeln som skickas med Iphone X är av typen usb-a, så om du har en modern Mac kan det vara en klok idé att investera i en kabel med usb-c i ena ändan.

10. Skryt genom att skicka Animoji till dina vänner

Vill du skryta med att du har en ny Iphone är det bästa sättet att skicka en Animoji till dina vänner. Animoji är en animerad emoji som imiterar dina ansiktsuttryck, något som bland annat kan användas för att göra egna karaoke-videor.

Animoji
Två av de mest populära animoji-symbolerna.

Animoji återfinns som en Imessage-app längst ner på skärmen i Meddelanden, men det krävs som sagt att du har en Iphone X för att komma åt funktionen.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 8002 kr