För att få med sig all vår hälsodata från appen Hälsa – allt ifrån information om antal steg vi tagit, trappor vi gått i eller timmar vi sovit – krävs att vi tänker till lite grann innan vi raderar den gamla datan.

Det finns två sätt att göra det på, från Apples håll. Dels kan vi ta en krypterad säkerhetskopia i Itunes och installera den i vår nya Iphone. Vill vi hellre köra en helt ren Iphone och inte återställa från en gammal back up kan vi också välja att enbart synkronisera hälsodata genom Icloud, men då krävs att vi kör IOS 11 på både vår gamla och nya Iphone.

Missa inte: Iphone X en tickande tapp-bomb – ”den ömtåligaste Iphone” någonsin

Och så finns ett tredje alternativ, för den som kanske inte fullt ut litar på Icloud eller av annan anledning inte har lust att använda det. Eller som kanske inte kan köra IOS 11 på den äldre enheten. Alternativet stavas Health Data Importer.

Health
Hälsoappen i IOS 11.

Flytta hälsodata utan Icloud

Med den appen kan vi flytta all vår hälsodata från en gammal Iphone till en ny. Även information från vår Apple Watch om aktivitetsmål, antal träningsminuter, ”stå-timmar” och så kallade ”prestationer” hänger med. Appen kan flytta all den hälsodata som utvecklare kommer åt genom Healthkit, som i och med IOS 11 har utökats till att inkludera information om exempelvis förändringar i puls, insulinnivåer och midjeomfång.

Det är dock viktigt att göra det här innan du rensar din gamla Iphone, för rensas den mobilen utan säkerhetskopia är hälsodatan borta. Det tar någon halvtimme att utföra denna operation, men särskilt komplicerat är det lyckligtvis inte. Så här gör du:

På vår gamla Iphone går vi till Hälso-appen, fliken Hälsodata och trycker på person-ikonen längst uppe i högra hörnet. Där trycker vi på alternativet Exportera hälsodata. Det här tar olika lång tid att göra beroende på hur länge vi sparat hälsodata, men minst ett par minuter får vi nog räkna med. Väl exporterat lägger vi den zip-fil som skapas i en mapp i Filer (eller annan molntjänst).

Hälsodata

För att sedan importera hälsodatan på vår nya Iphone laddar vi ned appen för detta test, Health Data Importer. Se först till att aktivera IOS hälso-app på din nya Iphone genom att öppna den och skriva in relevant information.

Sedan öppnar vi Health Data Importer. Där trycker vi på Import och väljer sedan filen som bör heta export.zip. Även det här tar några minuter innan det är klart, men om allt går som det ska dyker snart all vår gamla hälsoinformation upp i hälsoappen på vår nya Iphone.

Extra bra för Apple Watch-användare

Om vi väljer att para en Apple Watch med vår Iphone kommer även vår information för dagens olika aktivitetsmål flyttas över dit. Har vi en Apple Watch är det dock viktigt att inte importera information från både Iphone och Apple Watch i nuvarande version av appen. En liten varning för detta dyker upp i importprocessen när vi väljer datakällor.

Health Data Importer

Förhoppningsvis går allt som det ska. En del användare av appen har rapporterat lite instabila resultat med en del data som gått förlorad, speciellt när det varit stora mängder hälsodata som ska överföras.

Under vårt test stöter vi däremot inte på några större problem. Vi exporterar och importerar mer än 800 000 olika datapunkter, från lite mer än 1,5 års användande av hälsoappen. All information hänger med till vår nya Iphone. Det enda vi kan anmärka på att var att det av någon anledning dröjer någon halvtimme innan de två senaste veckornas hälsodata dyker upp, men efter en stund är även den datan på plats.

Läs också! Vi testar Iphone X – äntligen något helt nytt från Apple!

Health Data Importer
All vår nya och gamla hälsodata på plats.

Omdöme

För de flesta är det enklare och snabbare (och med säkrare resultat) att få med sig sin hälsodata via en krypterad säkerhetskopia i Itunes, eller genom synkronisering i Icloud. För andra, som av någon anledning inte kan eller vill använda Icloud, eller som har en äldre Iphone som inte kör IOS 11, är Health Data Importer värd ett försök.

Fakta: Health Data Importer

Funktion: App som flyttar hälsodata mellan IOS-enheter.
Utvecklare: Lionheart Software.
Pris: 50 kronor
Länk: App Store. 

plus

Flyttar vår hälsodata utan säkerhetskopia eller Icloud.
Bra om vår äldre Iphone inte har IOS 11.

minus

Tyvärr inte självklart att det fungerar.

Betyg: 6 av 10

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 7795 kr.

Bästa pris just nu: 5990 kr