Ett snabbt sätt att bli ytterligare 6 000 kronor fattigare är att tappa din nya Iphone X i marken, helst utan skal som skyddar. För hur tåligt glaset på fram- och baksida Apple än påstår att det är, verkar det inte hjälpa mycket mot fall och andra skador.

Företaget Squaretrade – som själva säljer försäkringar till bland annat mobiler ska tilläggas – har utfört avancerade tester för att se hur väl den står emot vatten, fall och andra skador.

Resultatet är ”katastrofalt” menar Squaretrade.

Läs också! Apple: Mindre inbränningar och färgskiftningar kan uppstå på Iphone X

Iphone X
Den här skärmen är dyr att tappa

Så här (illa) klarade sig Iphone X i Squaretrades tester:

 • Fall på framsidan: Iphone X splittrades redan vid första fallet. Skärmen slutade fungera, liksom Face ID. 
   
 • Fall på sidan och baksidan: Fallet på sidan orsakade anmärkningsvärt nog störst skada. Utsidan fick visserligen bara kosmetiska skador, men skärmen slutade fungera. Vid fallet på baksidan splittrades bakpanelen och lösa glasskärvor gjorde mobilen svår att hålla.
   
 • Vattentest: Iphone X klarade sig ungefär som Iphone 8 och 8 Plus. Den klarade 30 minuter på drygt 1,5 meters djup och ljudet blev något grumligt vid uppspelning.
   
 • Höghastighetsfall: Höghastighetsfallet är tänkt att simulera fall från taket på en bil som kör iväg. Här fick skärm och bakpanel sprickor, men störst skada blev det på Face ID och det nya hem-kommandot som slutade fungera.
   
 • Tummeltest: 60 sekunder i tumlaren var inte heller någon höjdare för Iphone X. Även om skärmen fortfarande kände av kommandon genom sprickorna som uppstod, slutade “hem”-kommandot att fungera, vilket innebär att användare riskerar fastna i den app de råkar ha öppen.

Squaretrade har gett Iphone X en ”hållbarhetspoäng” på 90, på en skala mellan 0 och 100 där 100 är mest ömtålig – och klassas av företaget som en "risk-mobil." Detta kan jämföras med Iphone 8 som fick poängen 67, Iphone 8 Plus som fick 74 poäng och Samsung Galaxy Note 8 som fick 80 poäng.

Och när Iphone X har gått sönder är den knappast billig att laga heller. Ett skärmbyte går på 3 063 kronor att laga, övriga skador (däribland en krossad baksida) går på hisnande 5 909 kronor.

– Apple har hävdat att glaset är det tåligaste hittills i en smartphone. Trots det är Iphone X den ömtåligaste Iphone vi någonsin testat, säger Jason Siciliano, vice president global creative director på Squaretrade i ett pressmedelande. Iphone X:s ömtålighet kombinerat med en kostnad på närmare 6 000 kronor för de flesta reparationer, gör definitivt Iphone X till en risk-mobil.

Missa inte: Vi testar Iphone X – äntligen något helt nytt från Apple!

Med tillvalet Applecare (2 199 kronor) sjunker priset till 249 kronor för att byta skärmen och 849 kronor för övriga skador. På baksidan är tekniken för den trådlösa laddningen åtminstone en del av förklaringen till det höga priset, på framsidan är det bland annat den dyrare oled-skärmen som drar upp priset.

Vad andra Iphone-modeller kostar att laga (hos Apple) kan du kolla här.