Iphone X är som vi redan har konstaterat väldigt, väldigt bra. Apples utvecklare har tagit sig tid att testa sig fram till nya sätt att styra telefonen nu när hemknappen har försvunnit. Den virtuella hemknappen på Iphone 7 och 8 gav en försmak – funktioner som kräver hårdvaruknappar, som tvångsomstart, har redan flyttats till knapparna på sidan.

Ta en skärmdump på Iphone X
Så här tar du en skärmdump på Iphone X.

Skärmdump

Skärmdump är ett intressant exempel eftersom det alltid har använt hårdvaruknappar, men på Iphone 7 och Iphone 8 används den virtuella hemknappen. På Iphone X har Apple återgått till ren hårdvara: för att ta en skärmdump trycker du helt enkelt på sidoknappen och volym upp-knappen samtidigt.

Fler Iphone X-tips: Ingen hemknapp på Iphone X – så ersätts den av gester

Kontrollcenter

De nya gesterna har även gjort att en del invanda gester har fått maka på sig. Kontrollcenter brukade öppnas när du svepte uppåt från botten av skärmen, men det fungerar nu som hemknapp. Så hur gör du istället? Du sveper nedåt från högra ”örat” på telefonen! Alltså där batteriindikatorn visas.

Kontrollcenter på Iphone X

Men svepa nedåt från toppen av skärmen brukar i sin tur aktivera Notiscenter, och så är det fortfarande – när du sveper från vänstra ”örat” (där klockan visas) eller från mitten av skärmen under ”flärpen”.

Svep i appar

En sista sak att tänka på: En del appar har egna funktioner som aktiveras av ett svep från en av skärmens kanter. Om det till exempel gäller nederkanten ska det fungera så här: Svep en gång för att aktivera appens funktion och en gång till (utan att vänta för länge) för att utföra systemgesten (”hemknappen”).