Allt mer information om Iphone X sipprar ut ju närmare vi kommer lanseringen. Men fortfarande finns flera funderingar och farhågor – och som i många fall kräver flera veckor av användande och ingående testande innan vi har bra svar. Här är några av våra mest brännande frågor gällande Iphone X.

Läs även: Hands-on med IPhone X – våra första intryck

1. Face ID – fantastiskt, frustrerande eller oförändrat?

Face ID ersätter Touch ID i Iphone X och enligt Apple har det varit planen sedan lång tid tillbaka, så snart man insåg att Face ID hade verklig potential.

Det ska inte bara vara många gånger säkrare än Touch ID, att slippa hålla sitt finger på en särskild plats på telefonen för att låsa upp låter i teorin som en rejäl förbättring. Dessutom, hur häftigt är det inte att våra notisers innehåll inte visas på skärmen förrän just jag, telefonens ägare, tittar på skärmen? Riktigt häftigt – om det fungerar som tänkt alltså.

Iphone X
Foto: Apple

Det lilla vi har sett av Face ID imponerar visserligen, men det räcker inte för att veta om det är pålitligt nog och om det verkligen kan ersätta Touch ID.

Kommer det vara begränsande att bara kunna ha ett ansikte inprogrammerat? Touch ID klarar ju idag flera olika fingrar, vilket gör det lätt att ha sin partners finger inprogrammerat, eller sitt eget finger på barnens Iphone eller Ipad.

IOS kommer att kräva lösenkoden efter bara två misslyckade inläsningar – betyder det att vi måste trycka in lösenkoden oftare än med Touch ID? Kommer Face ID med irriterande buggar som inte upptäcks förrän miljoner människor börjar använda systemet?

Första tiden med Touch ID i Iphone 5S var inte alltid en dans på rosor. Visst fungerade det, men ibland gick avläsningen för långsamt, och hade vi precis diskat eller tvättat händerna var det allt som oftast lösenkoden som gällde istället.

Läs mer: Allt om Face ID – tekniken som ska säkra din Iphone X

Liknande problem kommer vi säkert upptäcka även med Face ID. The Verge har till exempel flaggat för att Face ID i visst starkt ljus kan ha svårt att läsa av vårt ansikte, troligen för att ljuset stör Face ID:s egna ir-sensorer.

Så länge Face ID fungerar minst lika bra som Touch ID kan det bli en bra ersättning för fingeravtrycksläsaren, men förhoppningsvis blir det också en förbättring från Touch ID. Men det kräver mer tid och många avläsningar i alla möjliga olika miljöer innan vi vet helt säkert.


Iphone X
Foto: Apple

2. Flärpen – hur länge kommer egentligen den leva kvar?

”The notch.” ”Flärpen.” ”#Flärpgate”

Ingenting med Iphone X svarta lilla kameraflärp, som man varsamt och ambitiöst format skärmen kring, är tilltalande eller snyggt.

Men flärpen finns där för att ge Iphone X ett omedelbart, lättidentifierat utseende utan risk att förväxlas med någon annan ”kantfri” telefon, som Samsung Galaxy S8. När hemknappen är borta är det istället flärpen som får skapa en ikonisk avbild av mobilen, och låta oss särskilja den från andra mobiler.

Själv kan jag köpa att flärpen finns där på i alla fall startskärmen och hemskärmen. Den gör det svårt att missa att det faktiskt är en Iphone X vi har framför oss. Men på andra håll i systemet ser den mer konstig ut. Instagram ser bara dumt ut innan det är anpassat till den nya skärmen, Safari lämnar i landskapsläge två vita kanter på sidorna, och det lär ta ett bra tag innan App Stores alla tredjeparts-appar är flärp-anpassade, och våra ögon vant oss vid den svarta lilla flärpen.

Den hade varit så lätt att dölja genom att bara visa ett svart gränssnitt längst upp på skärmen, särskilt som det sitter en oled-skärm här. Oled-skärmars svärta är ju svårslagbar.

Kan vi lära oss att älska, eller i vart fall glömma, Flärpen med stort f? Eller kommer Apple pudla i IOS 11.3 och allt mer försöka dölja den i gränssnittet? Tiden får helt enkelt utvisa.


3. Oled-skärmen – snälla, gör inte en Google

Iphone X är inte den första Apple-produkt att begåvas med oled-skärm, Apple Watch har haft det sedan lanseringen 2015.

Det är däremot första gången man monterar en oled-skärm i en så viktig, storsäljande produkt som Iphone. Och det reser en del frågor om hur skärmen kommer prestera. Google har haft en del pinsamma problem med märkliga färger och inbränningar i sina Pixel 2-telefoner.

De oled-skärmarna är tillverkade av LG, Apple använder sig istället av oled-giganten Samsung vilket nog bör ses kvalitetsstämpel. Apple hävdar dessutom att man själva i hög grad har anpassat skärmen efter egna preferenser, men vi kommer självklart att hålla ett öga på eventuella oled-relaterade problem.

Läs också! Oled vs lcd: Så kan skärmen i Iphone 8 förändra allt


4. Skärmstorleken – både större och mindre på samma gång

Skärmen är den största och mest avancerade skärm Apple någonsin har monterat i en Iphone. Den mäter hela 5,8 tum på diagonalen – men det är inte säkert att den alltid kommer upplevas större för det.

Skärmen är i själva verket smalare än Plus-modellers skärm, vilket gör att allt vertikalt orienterat innehåll – Facebook-flödet, Instagram-bilder, tangentbordet – allt det kommer vara mindre på Iphone X-skärmen jämfört med en Iphone Plus.

Dessutom kan inte all skärmyta utnyttjas av oss användare. I nederkant försvinner en del yta till den nya ”hemknappen”, och i överkant reserveras en viss yta för att innehållet inte ska komma för nära flärpen. Kollar vi på video måste vi dessutom förminska bilden om vi inte vill att den där flärpen ska skära in i filmen.

Den som vill ha största möjliga skärmyta för Netflix-streamande eller Instagram-skrollande bör fortfarande överväga en Iphone Plus-modell istället (eller vänta tills vi får se en Iphone X Plus).


5. Priset...

Iphone X är Apples tveklöst mest tekniskt avancerade Iphone, och kanske är det även Apple mest avancerade produkt hittills, alla kategorier. På flera sätt innehåller den mer intressant teknologi än en Macbook Pro. Men den självklara frågan kvarstår – är den värd sitt rekordhöga pris? Och för vem är den till?

Läs också! Om Iphone X känns dyr: Gör om din gamla Iphone 6 till en Iphone X

En Iphone 8 Plus erbjuder 90 procent av vad Iphone X har på insidan i form av kamera, processor och andra komponenter, men till ett lägre pris och med mer beprövad teknologi.

Allt det här kommer vi förhoppningsvis få svar på under kommande veckors testande av Apples nya flaggskeppsmobil. Iphone X är det största som hänt Iphone sedan den introducerades för tio år sedan, och vad som nu följer är en intressant tid av att upptäcka hur denna helt nya Iphone X faktiskt fungerar i verkligheten. Alla frågor ovan rörande skärmen, flärpen, Face ID och om den är värd sitt pris, kommer vi såklart återkomma till.

Läs mer: Här får du tag i Iphone X billigast

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 10190 kr