Ikeas smarta belysningssystem Trådfri har sedan hösten 2017 stöd för Apples Homekit. Till att börja med gällde det enbart olika led-lampor men idag har Ikea över lagt till stöd för det smarta uttaget och rullgardinerna Fyrtur och Kadrilj. Även högtalarna Symfonisk fungerar eftersom de har stöd för Airplay 2. Däremot fungerar Trådfri rörelsesensor än så länge inte med Homekit.

Med Trådfri integrerat i Homekit kan du kan tända och släcka uppkopplade lampor i Trådfri-serien, höja och sänka ljusstyrka och även justera färg och färgtemperatur (om du har lampor som klarar det). Du kan höja och sänka gardiner och slå på och av smarta uttag. Självklart kan du använda Siri för att styra allt.

Läs också! Så smart blir ditt framtida hem – och detta bör du tänka på för att förbereda dig

Ikea Trådfri och Homekit
Ikea Trådfri + Homekit.

Ett större test av Ikeas belysningssystem kan du läsa här. I denna guide fokuserar vi på att komma igång med Trådfri och Homekit. Det är inte svårt och tar inte lång tid om du redan använder Trådfri. Men några saker är bra att tänka på, bland annat eftersom systemet inte såldes med Homekit-stöd från början.

För att integrera Trådfri och Homekit behöver du förutom åtminstone ett av Ikeas start-kit för Trådfri, också ha ställt in Homekit redan. Det gör du i Hem-appen i IOS. Sedan kan du börja integrera de två systemen.

Guide! Allt om Homekit: Så kommer du igång med ditt smarta Apple-hem

1. Se till att du är uppdaterad

Ikeas belysningssystem får Homekit-kompatibilitet genom en programvaruuppdatering, och du behöver alltså inte köpa någon ny hårdvara. Däremot måste du se till att IOS-appen Ikea Home Smart (tidigare Trådfri) är så uppdaterad den bara kan bli. Minst version 1.2.0 är det som gäller, men i skrivande stund är version 1.11.3 den senaste. Gå till App Store och se om det finns några nya uppdateringar för appen.

Ikea Trådfri och Homekit

I Ikea-appen kan du kontrollera att din gateway också kör den senaste versionen av programvaran. Det görs under kugghjulet längst uppe till höger, och sedan med ett tryck på Trådfri version. Här kan du söka efter nya uppdateringar samt kontrollera vilken version din gateway är på i nuläget. Trådfri gateway behöver vara uppdaterad till minst version 1.2.42.

När både gateway och app är uppdaterade kan du fortsätta.

2. Hämta Homekit-koden

Titta på undersidan av din Trådfri-gateway. Här sitter det förmodligen en liten qr-kod och en Homekit-symbol. Men eftersom Ikea Trådfri först släpptes utan Homekit-stöd finns det ingen kod på undersidan av enheter som såldes fram till våren 2018. Om din gateway saknar kod får du hämta en från Ikea Home smart-appen.

Det gör du så här: öppna appen, tryck på kugghjulet i övre högre hörnet och välj Integreringar -> Apple Homekit. Där ska nu en kod visas. Skriv ned koden då du behöver den i nästa steg. Om din anslutna gateway har en kod på undersidan visas ingen kod här.

3. Koppla ihop Trådfri med Homekit

För att slutligen integrera Trådfri i ditt smarta Apple-hem går du till Hem-appen. Här trycker du på Lägg till tillbehör (detta alternativ kan finnas under plus-tecknet längst upp i hörnet om du redan har andra tillbehör installerade).

Lägg till i Hem

Om din gateway har en Homekit-kod håller du fram kameran framför den tills appen känner igen den och inleder parkopplingen.

Om din gateway saknar kod på undersidan: Istället för att skanna koden som du annars gör med Homekit-prylar trycker du här på Jag har ingen kod eller kan inte skanna. Under stycket Manuell kod trycker du på Ange kod och skriver manuellt den åttasiffriga kod du tidigare skrev ner.

När din gateway är parkopplad dyker dina anslutna Trådfri-prylar upp i Hem-appen och du kan börja använda dem antingen där eller med Siri direkt.

Tips! Byt namn på lamporna för bättre Siri-styrning

Har du tänkt använda Siri för att styra lamporna är det en bra idé att byta namn på dem, förslagsvis efter det rum eller plats lampan är placerad på. Detta kan göras i Hem-appen genom att trycka på Ändra längst upp i hörnet. Efter det trycker du på tillbehöret, trycker på lampans namn och ändrar det till önskat, nytt namn.

Ikea Trådfri och Homekit
Med rätt namn på lampan är det lättare att använda Siri för att sänka lampans ljusstyrka.

Med rätt namn på lampan är det lättare att använda Siri för att till exempel sänka lampans ljusstyrka. Då kan du exempelvis säga ”Släck vardagsrumslampan” eller ”Minska kökslampan till 30 procent.”

Rum

Du kan också flytta lampor och andra prylar till rätt rum i Hem-appen, så att du till exempel kan be Siri släcka lamporna i vardagsrummet eller höja gardinerna i sovrummet. Tryck och håll på ett tillbehör, tryck på kugghjulet nere till höger och välj sedan Rum. Om du inte har ställt in dina rum i appen än gör du det först genom att trycka på menyknappen uppe till vänster i Hem-appens huvudvy och sedan Rumsinställningar.

Automatisera

Automatisera med Hem och Siri-genvägar

Hem-appen har en flik för automatisering, som du kan använda för att automatiskt styra anslutna prylar utifrån när någon kommer eller går, en tid på dagen, när något tillbehör slås av eller på, eller när en sensor aktiveras. Ikeas egna rörelsesensor fungerar än så länge inte med Homekit, men om du har någon annan sensor kan du programmera den att till exempel tända Trådfri-lampor.

För mer avancerad automatisering kan du även använda appen Genvägar.

Läs mer: Så här använder du Apples app Genvägar

Fungerar det inte?

Om du fortfarande inte kan få Homekit att prata med Trådfri gateway, testa att starta om både Hem-appen och Trådfri-appen (genom att svepa upp på appen i multitaskingläget för att tvångsavsluta den). Dubbelkolla att gateway, tillbehör samt Trådfri-appen är uppdaterade till senaste version.

En hård återställning av Trådfri gateway kan också lösa en del problem. Detta görs genom ett tryck på reset-knappen på enheten. Notera dock att lamporna då måste parkopplas på nytt i Trådfri-appen.