Många Iphone-användare känner säkert igen Carrot Weather som den där roliga, men efter ett tag kanske något tröttsamma, väder-appen som ger snorkiga (och ibland både obehagliga och smått mordiska) kommentarer till sin användare. Om vädret.

Det har gått ett tag sedan appen först lanserades, men grundkonceptet är fortfarande detsamma. ”Personligheten” i Carrot Weather är samma robot-karaktär som ger rätt bra, detaljerade väderprognoser på ytan men som i hemlighet verkar planera för att förgöra mänskligheten, blandat med harmlösa, halvroliga anekdoter om vädret. Nytt för hösten är dock att skaparna byggt in ett ar-läge i appen. Varför vet vi inte, och det är ärligt talat lite oklart vilket mervärde det ger till en väder-app. Men testa måste vi såklart.

Missa inte! Bättre än Apples Anteckningar: Här är bästa anteckningsappen till IOS och Mac

Carrot Weather

Ar-läget – är det alls nödvändigt?

Ar-läget är inte direkt synligt när vi öppnar appen, det nås genom att svepa ned på skärmen där vi presenteras med en undermeny. Vill vi inte alls använda ar-läget är det alltså lätt att undvika.

Ar-läget startar kameran, scannar vår omgivning, och sedan placerar vi en rund liten boll (som lite grann påminner om en pokeboll) på exempelvis ett bord eller på marken. Bollen ger information om dagens temperatur och väderlek, samt hur det kommer se ut över dagen. Vi kan i detta gränssnitt även få information om bland annat luftfuktighet, vindhastighet, och kanske mest användbart, hur varmt eller kallt vädret faktiskt upplevs.

Carrot Weather ar

Mycket mer än så är det inte. Det är lite småkul att testa, och kan miniräknar-appen Pcalc bygga in ar-funktioner i en miniräknare så kan väl även en väderapp-göra det. Men visst känns det lite gimmick-artat.

Carrot Weather ar
Peta inte på ”sensorn”, då blir Carrot arg.

Carrot Weather är som tidigare en lekfull app med ett snyggt gränssnitt som ändrar färg efter vädret. Ett par påskägg finns som tidigare, genom att utföra uppdrag kan vi låsa upp mer information om ”hemliga” platser. Vill vi veta vad det var för väder i Blattnicksele för 14 år sedan går det bra, samma sak om vi vill se in i framtiden. Appen kan presentera väder upp till 70 år tillbaka i tiden, och tio år framåt i tiden (dock oklart hur Carrot löser den senare delen…).

Blir vi trötta på personligheten går det även att ändra dess karaktär, från vänlig, via snorkig till mordisk – och till ”overkill.” Vi kan även stänga av Carrots ”roliga” kommentarer och på så vis förvandla det här till en ganska vanlig väder-app.

Bra på väder, och ännu bättre om vi betalar mer

Att appen visar rätt väder är ju också rätt viktigt, ska tilläggas, och det tycker vi att Carrot Weather gör. Vi jämför över några dagar med Smhi och får allt som oftast liknande väderprognoser, utan att någon av apparna helt missar vädret. En satellit-karta visar kan dessutom visa annalkande stormar eller finväder. Prognoserna hämtas från The Weather Company.

Till appen finns även en Apple Watch-förlängning som direkt på urtavlan kan visa olika komplikationer med information om risk för regn, temperatur, vindhastighet och liknande. Tyvärr ingår inte detta i grundpriset, utan vi måste teckna en prenumeration för detta.

Carrot Weather kan bli ett smygdyrt nöje om vi inte håller i plånboken. Här får vi alltså först och främst betala för att få de snorkiga kommentarerna, appen kostar 50 kronor i sin grundversion och vill vi ha den även till Mac kostar det 129 kronor). Vill vi även ha Apple Watch-komplikationerna, och lite andra specialinställningar till Iphone får vi köpa en prenumeration för fem kronor i månaden eller 40 kronor per år. Visserligen inte mycket att hymla om, men visst skulle det gärna få ha ingått i grundpriset.

Carrot Weather är en smårolig, snygg väderapp som nog kan vara värd sitt pris om du gillar de lustiga kommentarerna. Ar-läget tillför däremot inte mycket. Och glöm inte att Smhi-appen är gratis.

Carrot Weather

Omdöme

Vill du bara testa på förstärkt verklighet finns andra appar som gör det gratis. Vill vi däremot ha en väderapp som inte liknar något annat, och som har en rätt bra Apple Watch-app, är det här ett unikt alternativ. Men, Smhi-appen är gratis.

Fakta: Carrot Weather

Funktion: Väderapp med ar-läge. Finns till IOS, Apple Watch och Mac.
Testad version: 4.2 (IOS)
Utvecklare: Grailr. 
Pris: 50 kronor.

plus

Detaljerade väderfunktioner
Unik, snygg app
Smårolig ”personlighet” – som går att stänga av

minus

Apple Watch-funktioner kräver prenumeration
Kostar pengar när Smhi och yr.no är gratis

Betyg: 7 av 10