Det finns många anledningar att kolla närmare på Notability. Dels är det är en riktig bästsäljare bland produktivitetsappar i App Store. Dels har appen fyra år i rad lyfts upp av Apples redaktörer i App Store, vilket ofta innebär ett bra betyg.

Notability är en typ av lite mer avancerad anteckningsapp, ett steg upp för alla som har behov av att kunna plita ned sina tankar på ett digitalt papper. Apples egna app Anteckningar har blivit bättre på senare år, särskilt med stöd för handskrift och qr-skanning, men om Anteckningar någonsin har känts begränsande ger Notability betydligt fler möjligheter.

Duelldags! Kan en billigare pekpenna klå Apple Pencil? Vi testar!

Notability
Notability på Ipad.

Notability är bäst för generella anteckningar av alla de slag (letar vi efter en app att teckna, måla eller illustrera i finns det dock bättre alternativ). Vi kan använda appen för att skriva som vanligt, lägga till anteckningar till vår skrivna text, lägga till bilder, anteckna på bilderna – ja, allt möjligt.

Vi kan även hämta urklipp från exempelvis Wikipedia, fota nya bilder direkt från appen och redigera pdf:er. ”Pappret” vi skriver på kan vi byta färg på, välja ett blankt, linjerat eller rutat, och vill vi hemskt gärna få ut våra anteckningar på riktigt papper kan vi skriva ut direkt från appen.

Notability
Urklipp från webben kan komma till användning i appen.

Allt från klottrande till ett bra läroverktyg

Appen kan till och med bli ett hyfsat avancerat läroverktyg för studenter och lärare. I appen kan vi spela in vår röst som en voice-over och länka det till en anteckning. Anteckningar kan dessutom animeras och spelas upp, förslagsvis tillsammans med en voice over.

Notability finns till Iphone, Ipad och Mac, och med Icloud synkas anteckningarna mellan alla enheter. Dessutom kan vi säkerhetskopiera anteckningarna direkt till de flesta molntjänster. Vi har testat Notability framför allt på en Ipad Pro. Och vi tycker nog att appen glänser lite extra just på en Ipad Pro, särskilt om vi använder den tillsammans med Apple Pencil.

Det är verkligt användbart (och faktiskt rätt kul, tycker vi) att kunna ringa in textsnuttar, stryka under viktiga stycken från en webbsida eller flytta runt, förstora eller förminska objekt och bilder med pennan. Ritar vi något i vår anteckning kan vi dessutom kopiera vårt lilla konststycke genom att helt enkelt ringa in det med pennan, och sedan kopiera, flytta eller bara ta bort det. 

Notability

Lyckligtvis har appen stöd också för multitasking på IOS, så vi enkelt kan placera referensmaterial i ett fönster bredvid, eller kanske anteckna samtidigt som vi kollar på en video.

Vi har svårt att hitta några direkta nackdelar med appen, men ska vi anmärka på något är det att Mac-versionen inte ingår i priset. Vill vi ha Notability på både Mac och IOS blir den verkliga kostnaden den dubbla, 218 kronor. Det handlar dock om en engångskostnad, inte en årlig eller månatlig prenumeration.

Det finns också andra appar som är ytterligare lite mer avancerade, som Goodnotes som kommer med fler mallar att anteckna i. Är det framför allt pdf:er vi vill kunna anteckna fritt i kan till exempel Pdf Expert vara ett bättre val. Notability är dock ett alldeles lysande alternativ för lite mer generella anteckningar.

Läs också! Jämförande test: Tre appar som ersätter Photoshop i Ipad

Notability

Omdöme

Bra köpNotability är den app som borde stå högt på önskelistan för alla som ibland känner sig begränsade av Apples Anteckningar. Letar vi i själva verket en app att rita och måla i vi letar efter finns andra, bättre alternativ, men Notability är ändå en fullträff för att organisera tankar, arbete eller plugg och ett givet val för den som vill anteckna smartare och enklare.

Fakta: Notability

Funktion: Anteckningsapp till IOS och Mac.
Tillverkare: Ginger Labs. 
Pris: 109 kronor.
Länk: App Store eller Mac App Store.

Ladda ner Notability här!

plus

Anteckna i text, bilder, gifar, pdf:er, webbsidor – det mesta
Spela in anteckningar och voice over
Lysande med Apple Pencil

minus

Mac-appen säljs separat

Betyg: 4 av 5