Utvecklaren Felix Krause, som till vardags jobbar på Google, sysslar även med privat säkerhetsforskning. Han har upptäckt att det är förvånansvärt lätt för IOS-appar som har tillstånd att använda kameran att fortsätta göra det även när det inte verkar som att den används.

När du har gett en app tillstånd att använda kameran gäller det så länge appen är öppen, tills du stänger av det i Inställningar -> Integritetsskydd. Men appen behöver inte visa någon som helst indikation på att kameran är igång, till skillnad från på Mac där en lysdiod tydligt visar när kameran är på.

Det innebär att en app som exempelvis begär tillgång till kameran för att ta en ”profilbild” på dig och sedan inte verkar använda den mer i smyg kan spionera på dig genom att konstant spara foton som dessutom kan skickas till utvecklarens servrar.

Genom att använda en uppsättning foton kan det bli möjligt att spåra användarens plats, ta reda på vem det är, och andra integritetskränkningar.

Krause har flera förslag på hur Apple kan göra det säkrare att ge appar tillgång till kameran: 1) tillfälliga tillstånd, 2) en ikon i infofältet, 3) en lysdiod som på Mac. Det tredje förslaget lär knappast vara aktuellt då det skulle störa användarupplevelsen för mycket, men de andra två kan mycket väl bli aktuella.