Screenflow är ett avancerat program för att spela in skärmen på vår Mac eller vår IOS-enhet. Visst, det går alldeles utmärkt att spela in med Quicktime också – helt gratis. Där kan vi byta ljudkälla, bildkälla och till och med spela in från en IOS-enhet om vi skulle vilja det.

Screenflow kostar 1 395 kronor och det har rent av blivit dyrare på senare tid, men det ger också större kontroll över både själva inspelningen samt betydligt fler redigeringsmöjligheter än vad Quicktime eller andra billigare program erbjuder.

Missa inte! Parallels Desktop 13: Kör Windows (eller vad som helst) på Macen – en fullträff till uppdatering!

Screenflow 7
Det första som möter oss när vi öppnar programmet.

Bakom programmet står det amerikanska företaget Telestream. Screenflow lanserades första gången 2008, och har sedan dess vunnit priser både av Apple själva och av amerikanska MacWorld. Nu är det dags för version 7 av programmet.

Bland nyheterna för i år finns exempelvis:

  • Ett nytt, mörkare gränssnitt (med möjlighet att gå tillbaka till det gamla). 
  • Nya textanimationer. 
  • En kvickare 60 fps-tidslinje för bättre finlir i redigeringen. 
  • Stöd för Touch Bar. 
  • Ställ in egna kortkommandon. 
  • Globala bibliotek för filer eller klipp vi ofta återanvänder. 
  • Nya automatiska export-inställningar. 
  • Hårdvaruaccelererad export med Quick Sync. 
  • Allmänna prestandaförbättringar, särskilt om vi använder mp4.

Oavsett om vi använder skärminspelningar i utbildningsvideor eller för att spela in gameplay från spel kommer Screenflow till användning. Gränssnittet är föredömligt enkelt att handskas med, samtidigt som det finns avancerade inställningar och redigeringsmöjligheter när vi behöver dem.

Screenflow påminner lite grann om en par år gammal version av Imovie. Kollar vi noga och är (kanske lite väl) petiga känns en del detaljer något daterade, till exempel är förloppsindikatorn som hämtad från ett några år gammalt Mac-program. Men det är inget som stör funktionen eller saktar ned vårt arbetsflöde.

Screenflow 7

Det är dock mest utseendet som börjar gränsa till att vara omodernt, i övrigt är programmet uppdaterat, och har sedan länge exempelvis klarat de högre upplösningar som kommer med retina-skärmar. I och med version 7 finns också stöd för High Sierra.

Flera bra nyheter för proffsanvändare

Bland proffs-funktioner, sådant som faktiskt kan göra det värt att betala en bra bit över tusenlappen, finns exempelvis bra inställningar för själva inspelningen. Vi kan bland annat spela in hela eller bara delar av skärmen, högupplösta 5k-skärmar inkluderat, eller spela in direkt från en IOS-enhet om vi hellre gör det.

På redigerings- och exportsidan finns ännu fler proffsfunktioner. Vi kan lägga till text, zooma in delar av videon, förtydliga var pekaren är och enkelt lägga till flera klipp som bild-i-bild för att kanske varva med klipp på oss själva och det som visas på skärmen.

Sedan version 7 finns också globala bibliotek, något som kommer glädja alla som ofta återanvänder ett gäng bilder eller klipp i sina produktioner.

Quick Sync är också det en välkommen nyhet, och något att rekommendera för alla som gärna sparar några minuter på exporten. I sin grundinställning är Screenflow inte direkt långsamt, men inte heller något under av hastighet. En minutlång video tar oss 45 sekunder att exportera i normalläget, men mindre än hälften av det med Quick Sync bockat i. Processen kan också förenklas genom att samla flera exporter och köra dem samtidigt medan vi pysslar med annat.

Missa inte! Elgato Thunderbolt 3 Dock: Självklar kompis till din Macbook Pro

Screenflow 7

Däremot har Telestream missat, alternativt struntat, i att bygga in ett sätt att exportera våra videor i h.265, eller hevc som Apple föredrar att kalla det. Apple utlovar betydligt bättre komprimering (läs: mindre filstorlek) med bibehållen kvalitét och trycker rätt hårt på det i nya Mac OS High Sierra. Men i Screenflow saknas det, och det känns som en missad möjlighet för många Mac-användare. I takt med att (om) h.265 blir allt mer utbrett lär även Telestream se över behovet av h.265 och vi skulle inte bli förvånade om det kommer i en framtida uppdatering.

Touch Bar-stödet, som också det är nytt i version 7, är tyvärr lite torftigt. Att zooma och rulla i tidslinjen är ett bra sätt att utnyttja Touch Bar, men vi hade önskat ännu fler genvägar och inställningar från den lilla pekskärmen.

Screenflow 7
Tidslinjen på Touch Bar.

Om det här gör Screenflow värd en investering eller inte hänger på våra behov av att dela med oss av vår skärm. För en del fungerar det säkert lika bra att spela in med Quicktime och sedan redigera detta i Imovie, Final Cut, eller något annat dedikerat redigeringsprogam.

Men Screenflow är ett program som helt fokuserar på skärminspelningar, och det gör att det förmodligen är det bästa programmet på marknaden för alla som på något sätt lever på att spela in sin skärm. Men visst svider priset.

Omdöme

Screenflow 7 innehåller flera bra uppdateringar som kan vara värt ett köp eller en uppgradering från tidigare versioner. Däremot förändrar version 7 knappast ekvationen för om det värt pengarna eller inte. I framtiden hoppas vi på stöd för h.265, och lite mer kärlek till Touch Bar.

Fakta Screenflow 7
Funktion: Skärminspelningsprogram med redigering.
Testad version: 7.1.1
Systemkrav: Intel-baserad Mac, Core i3 eller bättre rekommenderas. Mac OS 10.11 El Capitan eller senare. 2 GB ram. Intel GMA-chip har inte stöd för alla funktioner.
Tillverkare/mer info: Telestream. 
Pris: 1 395 kronor i Mac App Store.

Testa Screenflow gratis på Telestreams hemsida

plus

Riktigt bra för alla som lever på att spela in sin skärm
Förbättrade exportmöjligheter

minus

Priset
Torftigt Touch Bar-stöd
Ingen h.265-export

Betyg: 7 av 10