Brandsäkert skåp

Att säkerhetskopiera Macen är viktigt, det vet alla. Med Time Machine har Apple gjort det vansinnigt enkelt att kontinuerligt backa upp all data så att du kan återställa den om olyckan skulle vara framme och du till exempel spiller ut morgonkaffet över Macbooken eller drabbas av en trasig hårddisk i Imacen.

Om du redan äger ett brandsäkert kassaskåp kan det verka lockande att placera backupdisken där mellan varven. De stora farorna för en backupdisk i hemmet är stöld vid inbrott, brand och översvämning. I Sverige är översvämning sällan en överhängande fara, men inbrott och bränder förekommer. Vi har fått frågor från läsare som undrar om det räcker med att placera backupdisken i ett brandsäkert kassaskåp för att skydda sig mot dessa hot.

Det enkla svaret är nej, och vi rekommenderar alla som har filer de absolut inte vill förlora att skydda sig med någon form av backup på annan plats – onlinebackup, en backupdisk på jobbet, dvd:er i bankfacket eller vad det än är.

Brandsäkra skåp är nämligen inte precis vad de låter som. Varje skåp har certifierats till en viss specifikation: Temperaturen i skåpet går inte över en viss temperatur i en brand med en viss temperatur som brinner en viss tid. Om ditt skåp garanterat klarar 60 minuter i en brand som brinner med 900 grader räcker det med att du drabbas av en något varmare brand eller att brandkåren inte får bukt med den i tid – och puff så är din data förlorad.

Om du inte har säkrat kassaskåpet mot en betongvägg eller liknande kan det även stjälas vid inbrott. Tjuven är knappast ute efter din backup, men vad vet hen om vad som ligger i det?

Vill du vara riktigt säker måste du helt enkelt ha minst två backuper av dina viktiga filer, förvarade på olika fysiska platser.

Översättning och bearbetning: Anders Lundberg